Oesterzwammen kweken

Oesterzwammen kweken


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Ons imkerende nichtje kwam langs met een bakje met een paar gaten er in, en wat schimmel?
Ze straalde en vertelde dat ik nu ook aanrecht agrarier
was. Ik was verder nog helemaal niets dus accepteerde ik het prutje. Of ik er verse koffie op wilde doen, daarna wachten tot de koffie wit was en dan weer nieuwe koffie, steeds dit herhalen tot het emmertje vol was.
De koffie was steeds na een dag of 3 wit.
In Nederland wordt veel koffie gedronken. Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,4 kopjes per dag. Dit levert enorme hoeveelheden koffiedik op. Helaas wordt het grotendeels weggegooid.

Er zijn inmiddels bedrijven die koffiedik ophalen bij kantoren en dit verwerken tot voedingsbodem voor de oesterzwam.
Tijdens het maken van een kopje koffie pasteuriseer je het koffiedik. Een groot voordeel van het gebruik van vers koffiedik is dat je het niet hoeft te pasteuriseren, dit is een standaard procedure in de paddenstoelenteelt.

Na de champignon is de oesterzwam de bekendste paddenstoel in ons land. Sinds de introductie van de teelt van oesterzwammen in eigen land in 1980 is deze paddenstoel geen onbekende meer. In het wild groeit de oesterzwam aan boomstammen en oude stronken. In Nederland geschiedt de teelt op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd of op koffiedik . Onder ideale groeiomstandigheden verschijnen hierop de op oesterschelpen lijkende zwammen, vandaar de naam.

De groeiwijze verloopt zowel verticaal (zoals in de natuur) als horizontaal. Het voordeel van horizontale cultuur is dat het model van de zwam mooier wordt met de steel in het midden. Daarom zijn de oesterzwammen het hele jaar goed verkrijgbaar.

Na een paar dagen kreeg ik een mailtje van www.meerzwam.nl
Ze stuurden een duidelijke handleiding en een aantal links. o.s. naar de facebook pagina van MeerZwam (Haarlemmermeer) Op de Facebook pagina staan ook recepten.
Onze eerste oesterzwammen worden gebruikt in een recept van DeWildPlukkersInfoGroep (zie lees meer)
Zodra de groei stopt oogst je de oesterzwam, daarna groeien er na een paar weken nogmaals nieuwe zwammen.
Daarna deel je de inhoud van het emmertje (oesterzwammenbasis/broed) in 5 porties, waarvan je er 4 kan uitdelen, en begint het verhaal opnieuw.
Omdat mijn zwammen zich bijna elke dag verdubbelen in grootte wacht ik nog even.

voedingswaarde van 100 gram verse Oesterzwammen:
Energetische waarde: 67 kJ (16 kcal)
Koolhydraten: 1,0 gram
Eiwit: 1,5 gram
Vet: 0,4 gram
Vitamine C: 5,0 mg
Vitamine B1: 0,07 mg
Vitamine B2: 0,30 mg
Calcium: 10,0 mg
IJzer: 0,5 mg
Kalium: 175 mg

Maak oesterzwammen voor gebruik voorzichtig schoon met een vochtig doekje of borsteltje. Snij het klein, taaie steeltjes eraf en hak dit fijn. Snij de oesterzwam in reepjes. Bak oesterzwammen in boter of olie ca. 5 minuten. Ze laten iets minder vocht los tijdens de bereiding dan champignons.

Variëren met oesterzwammen:
Gebakken oesterzwam bij fijne vlees- of vissoorten
Bak oesterzwammen en geef ze warm op een gemende salade
Oesterzwam met witte wijn en room in sause
Gebakken oesterzwammen met kruidenboter op brood
Oesterzwam met gorgonzola en pasta
Vandaag op pannenkoekendag kunnen ze op een pannenkoek

Informatie: NMCX Hoofddorp
Moestuinforum (zij voegen nog gehakselt haverstro toe)
Een growkit is te bestellen bij RotterZwamGrowkit

signup

Houd je ook van zwammen? Word gratis lid van Yoors en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (19 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een keigoed idee dat je het adres van de teler er bij plaatste. En zonder enig gezwam zijn ze rauw ook een delicatesse in een zomers slaatje. Maar ze moeten wel kraakvers zijn. Schitterende blog en informatief top.
| 12:04 |
'k ben niet gek op paddestoelen of zwammen. Onze koffieprut meng ik met de konijnenmest waar hennepvezel bij zit, handje kattebakkorrels (schoon, heb geen katten), schepje gesteentemeel en luzernekorrels (gedroogd en geperst). Als de teil vol is, neem ik het mee naar m'n moestuin en verwen er eerst de aardbeienplantjes mee. Daarna zo her en der waar ik denk dat de plantjes er blij van worden.
| 00:17 |
Als je er niet van houd zou ik ze niet kweken. De meeste koffieprut komt ook in mijn bokashi emmer.
| 00:42 |
Idd. Daar komt ook een deel in bij mij.
| 09:11 |
Wat leuk dat het je is gelukt! Boeiend om te lezen 😃
| 21:54 |
Dank je 
| 22:15 |
Wat een leuk idee
| 16:22 |
Ik kan het niet helemaal volgen. Je nichtje geeft je zwammen en je krijgt een mailtje van www.meerzwam.nl? 
En wat als je geen koffiedik/-prut hebt? Dan wordt het dure teelt? Interessant vind ik het wel. Ook nog nooit gegeten.
| 07:56 |
Haar zwam kwam daar vandaan, iedereen aan wie je je zwammen uitdeelt kan je aanmelden en dan krijg je een serie tips verdeeld over 4 mailtjes. Over de koffie. Er zijn ook andere manieren om zwammen te telen heb ik begrepen. Mijn kinderen waren geïnteresseerd maar die drinken uit cipres, misschien moet ik die ook maar vullen.
| 08:02 |
Ik kijk nog wat rond. Bedankt voor de info
| 09:16 |
Zal hier de koffie prut is een tijdje opsparen en proberen kweken
| 22:55 |
Het gaat om verse prut, die is steriel. En het is per keer maar een dun laagje wat je nodig hebt.
| 08:03 |
Ik heb smorgens telkens 2 senseopads
| 13:40 |
Wat leuk dat moet ik ook maar eens proberen
| 11:49 |
Zou ik doen.
| 11:51 |
Wat een leuke blog. Ik wist niet dat de koffiedik gepasteuriseerd was. Oesterzwammen zijn zalig.
| 20:27 |
Ja, als je verse koffieprut gebruikt.
| 20:29 |
Dat heb ik. Hier wordt nog ouderwets heerlijke koffie gezet. ;-)
| 20:30 |
Wat een leuk idee van dit kweken en dan vervolgens delen.. mooie gedachte ook!
| 14:52 |
De aarde heeft genoeg voor ieders behoeft, niet voor ieders begeerte (Ghandi)
| 14:57 |
Oeh mooie tekst van Ghandi..en zo waar als wat.. mooi gezegd Schorelaar! ;)
| 19:58 |
Wat leuk gedaan
| 20:55 |
dank je
| 21:34 |
Dat is nog eens interessant.
| 23:58 |
En heel makkelijk
| 06:06 |
Wat leuk! Ik drink maar een kopje per dag en dat is oploskoffie!
Maar ik vind wat je schrijft echt heel bijzonder.
| 20:43 |
Ik weet niet of dat werkt :-(
| 20:45 |
Wat grappig, naast imker ook nog aanrecht-agrariër :-)
Overigens: ik ben erbij op de open imker-dag!!
| 13:14 |
Dat begreep ik uit je vraag om een stekkie Aloë Vera. Leuk dat je komt.
| 13:31 |
:-)
| 13:40 |
Heb het al eens in een tv-programma gezien dat koffiedik gebruikt wordt voor de kweek van oesterzwammen.
| 07:45 |
Ja, ik ook eens
| 13:32 |
Interessant, ik wil er ook mee beginnen met kweken
| 01:37 |
Leuk
| 13:32 |
over een paar weken zijn ze te leveren voor de portokosten
| 21:35 |
interessante blog. Ik hou niet van paddenstoelen dus aan mij is het verder niet besteed.
| 23:46 |
Dank je, jammer dat je ze niet lust
| 23:48 |
mocht er een verdwaalde in mijn eten zitten vis ik hem eruit en manlief eet hem wel op.
| 00:14 |
Leuk om te lezen, die zwammen worden echt groot zo te zien!
| 23:44 |
Ja, ik post nog wel een foto voordat ik ze ga oogsten
| 23:48 |
Leuk.
Doet de herinnering aan een studie werkstuk weer opleven...
| 22:37 |
Goede herinneringen hoop ik
| 22:45 |
Wat een interessante blog! Wist niet dat koffiedrap zo goed hiervoor is, maar weet inmiddels dat koffiedrap voor vele doeleinde geschikt is haha
| 22:16 |
Ja, volgens mij is daar ook een blog over gemaakt
| 22:18 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen