×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Solanum Lycopersicum Esculentum

Solanum Lycopersicum Esculentum


Oftewel de trostomaat, haha, klinkt een stuk simpeler niet? Net zoals het simpel lijkt om een paar plakjes tomaat in de aarde te leggen om een paar weken later hele trossen tomaten te kunnen plukken. Nou...vergeet het maar!

Ik ben nu al zo'n 9 maanden bezig met mijn tomaten, maar het valt allemaal niet mee, haha, het ene leermoment na het andere... Het hele verhaal begon afgelopen februari. Ik had op de groentenveiling een flinke tros tomaten meegenomen, en jawel, een opengebarsten exemplaar ertussen. Tja, en weggooien is zonde, dus de hele tomaat in plakjes gesneden en in een grote pot aarde gelegd. En een prachtig wonder voltrok zich binnen een paar dagen, prachtige groene sprietjes kwamen boven de aarde, heeeeel veel! 

Later bleek dit leermoment nummer 1 te zijn...het waren er veel te veel. Tot mijn verhuizing hebben ze gezellig met z'n allen in die pot in de vensterbank gestaan (bijna 4 maanden dus). Ze zijn in die tijd als een gek omhoog geschoten, maar ik had dus inmiddels een stuk of 60 hele lange sprieten met een paar blaadjes bovenaan... Toen ik de sleutel van mijn nieuwe huis mocht gaan halen heb ik meteen de planten uit mijn vensterbank meegenomen om ze buiten te zetten, en nog diezelfde middag heb ik de tomatensprieten in de grote houten bak gezet die daar al buiten stond. Viel nog niet mee, want al die wortels zaten door elkaar heen en ik wilde niets beschadigen. Dat lukte natuurlijk niet helemaal, maar het was een hoop gepeuter en alle sprieten hebben dit nog overleefd. Maar zelfs voor die grote bak bleken het er nog veel te veel, ik wist nog niet veel over afstanden tussen planten, en een tomatenplant heeft toch al gauw 60 centimeter nodig. In plaats van 60 had ik dus 2 of hooguit 3 sprieten in die houten bak moeten zetten, haha. 

De hele zomer heb ik zitten wachten op bloemetjes en vruchten, tevergeefs natuurlijk, want daar hadden ze helemaal geen ruimte voor. Ondertussen had ik wel van alles gelezen over toppen en dieven enzo...maar dat verhaal was me toch blijkbaar niet helemaal duidelijk geworden vanuit het boek. Ik was maar begonnen met een aantal planten  te dieven, dacht ik, door er een aantal zijbladeren af te plukken. Dat was namelijk een beetje wat ik eruit begrepen had, om te zorgen dat de voedingsstoffen door naar boven konden, waar dan de bloemetjes en uiteindelijk vruchten zouden ontstaan. En toppen, tja, gewoon de bovenste blaadjes eraf plukken zodat de plant niet verder meer de hoogte in zou gaan en er meer licht op de bloemen/vruchten eronder zou vallen. Dus ook dit met een aantal plantjes geprobeerd. Beiden bleken niet te werken...sterker nog, geen bloempje te zien, en een aantal sprieten heeft dit niet overleefd.  Uiteindelijk kwam ik een filmpje tegen op youtube, zo'n 3 weken geleden, waarin zowel het dieven als het toppen duidelijk werden uitgelegd en laten zien. 

Eind september heb ik de hele bak leeggehaald, en de 5 stevigste sprieten eruit gezocht. Deze heb ik in 5 grote potten boven in de vensterbank gezet. Twee zijn er alsnog overleden, een derde gaf binnen ineens wel bloempjes, maar ik wist niet dat ik die moest tikken. Geen vruchten dus. Grappig genoeg zijn het wel twee van de planten die ik verkeerd 'gediefd' had die nog zijn gaan bloeien. De tweede bloeiende plant heb ik wel iedere middag tussen 12.00 en 14.00 uur even geschud en tegen de bloempjes getikt, en ja hoor, 4 hele kleine tomaatjes... maar ze willen nu al een week of drie niet verder groeien. Inmiddels staat er een groeilamp bij, heb ik ze koffieprut gevoerd, een en ander uit mijn compostvat gepeuterd, heb ik er nog een paar bladeren afgeplukt, en probeer ik van alles om ze nog even door te laten groeien. Helaas vermoed ik dat de dagen toch echt te kort worden voor mijn vruchtjes, en dat ze niet veel meer gaan doen. Maar ik geef niet op en wacht rustig af. Het vijfde plantje dat ik naar binnen had gehaald groeit uit tot een prachtige plant, nog zonder bloemen, maar deze heb ik wel al een aantal keer op de juiste manier kunnen dieven. Ik denk dat deze wel gaat overwinteren en ik hoop dat hij komend seizoen alsnog een prachtige oogst gaat geven. Tot die tijd mag hij rustig verder klimmen lang een bezemsteel die langs de verwarmingsbuis naar het plafond gaat...waar tie-rips al niet goed voor zijn, haha. 

Ik heb nu ook alvast de cherry-tomaatjes van de ah-moestuintjes voorgezaaid, maar in het voorjaar wil ik graag Roma Tomaatjes en Vleestomaten in een kleine kas zetten. Alles wat ik nu binnen heb, en de winter overleeft, mag het dan buiten gaan proberen. Ook al schijnen tomaten het hier niet zo heel goed te doen buiten (te nat, veel ziekten),  ik wil het toch een kans geven. Maar vandaar dus dat ik wel een kleine plastic kas neer wil gaan zetten. 

Onder andere het goede-/slechte buur gebeuren moet ik voor de tomaat ook nog verder uitvogelen, en zolang ik nog geen enkele tomaat geoogst heb is dit verhaal nog niet af, en kan ik alleen maar eindigen met de mededeling dat ook dit blog later nog aangepast en aangevuld zal worden. 

Tenslotte kan ik nog melden dat ik de komende dagen nog een paar blogs ga schrijven, want ik ben ook met andere zaadjes druk aan het experimenteren. Ik verklap nog even niets, maar ik heb er echt lol in, en kan niet wachten al die prachtige wondertjes met jullie te delen. Want dat is het toch...iedere keer dat je een vruchtje of zaadje in de grond stopt en er een paar dagen (of weken, of maanden) later zie je ineens een plantje verschijnen. Truly amazing! ♥

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.Bodycoach
Ik wou het ook al eens proberen om binnen, in de winter tomaatjes te kweken, maar dat zal dus wss een verloren moeite zijn.
13-11-2017 18:31
13-11-2017 18:31 • Reageer
Loes van Essen
Zo rol je van het ene leermoment naar de andere. Maar geloof me over een paar jaar ben je een doorgewinterde en volleerde moestuinder. :-)
10-11-2017 14:36
10-11-2017 14:36 • Reageer
johan_jongedijk
best wel mooi ook om te lezen en te zien. ik deel hem op twitter voor jou
09-11-2017 22:19
09-11-2017 22:19 • Reageer
Leonardo
Als ik naar de foto kijk zie ik de tomaten in een veel te ondiepe bak staan. Ik heb elk jaar eigentomaten en herken wat je schrijft. Ik neem meest al de tien sterkste plantjes waar ik mee verder ga. Elke plat zet ik in een eigen pot. En let op... Nooit een gebruikte pot nemen waar ooit een ander lid van de nachtschadefamilie in heeft geworteld! Pot moet ruim en zeker zeventig centimeter diep zijn. Er mag geen water in de pot blijven staan. Natte voeten heeft een tomaat een hekel aan. Dus afvoergaatjes in de pot maken. Ik zet de tomaten al buiten als er met enige zekerheid geen nachtvorst meer komt. Wel krijgen de planten een kapje over de kop en de rug om ze tegen noorderwind, hagel en te zware regenval te beschermen.
09-11-2017 21:57
09-11-2017 21:57 • Reageer