×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Oproep aan bevlogen leraren!

Oproep aan bevlogen leraren!


Na het lezen van het artikel 'De bevlogen leraar bestaat niet meer' van Jirka Claessens (De Standaard) ben ik weer in mijn pen gekropen. Ik ben zelf al enkele jaren leraar en momenteel heb ik te kampen met een burn-out. Hoe dat komt? Combinatie van verschillende factoren. Ik was ooit een bevlogen leerkracht met "een hoek af", maar dat ben ik onderweg kwijt gespeeld. Steeds meer gemotiveerde leraren keren het onderwijs de rug toe en dat is jammer. Het zijn vaak de meest bevlogen leerkrachten die uit het onderwijs stappen.


Mijn leerkrachten (vooral mijn leerkracht Nederlands - Engels) hebben me inderdaad geleerd om kritisch naar de wereld te kijken (waarvoor dank), maar deze vaardigheid wordt in het onderwijs zelf niet echt geapprecieerd. Uitgeblust en moegestreden ben ook ik (met zo veel anderen) op zoek naar de maatschappelijke relevantie van mijn job.

Ik herken de punten die mevrouw Claessens bespreekt: de desinteresse van de leerlingen, maar ook bij mezelf, de verkleutering, de oppervlakkigheid van het onderwijs, de machteloosheid .... Verder mis ik ook de open communicatie en de ruimte om problemen creatief op te lossen.

Er is al zo veel inkt gevloeid over de werkdruk in het onderwijs, stress en burn-out bij leerkrachten, zelfs bij leerlingen, het niveau van ons onderwijs, de taalvaardigheid van de leerlingen .... , maar concrete acties laten op zich wachten. Lang leve de bureaucratie. Ik vraag me eigenlijk af wanneer er een échte onderwijsvernieuwing komt. Een onderwijsvernieuwing die zowel de leerlingen als de leerkrachten centraal stelt. Eén waarin we terugkeren naar de kern van de zaak: gepassioneerd, misschien eigenwijs, lesgeven! Hoeveel open brieven moeten er nog naar de minister van Onderwijs geschreven worden, hoeveel leerkrachten moeten eerst uit het onderwijs stappen of met een burn-out thuis zitten vooraleer er een daadwerkelijke verandering komt?

"Ik voel me verbonden met de ijsbeer die het ijs voelt smelten onder zijn poten.Ik voel me machteloos en langs alle kanten klem gezet. Onverschilligheid is een maatschappelijk probleem geworden. Een dialoog dringt zich op, zeker en in de eerste plaats in het onderwijs." (Jirka Claessens-De Standaard )

Ik ben alvast bereid de dialoog aan te gaan. Wie nog? 

Ter inspiratie:

https://www.youtube.com/watch?v=GUTM8xnh7DM

bijlenie
ik vind leraar zijn nog steeds het mooiste vak van de wereld, ben elke dag blij dat ik voor de klas sta . Natuurlijk heb ik ook wel eens last van de bureaucratie en ervaar ook ik een enorme werkdruk .Maar als dan een leerling na vele bijlessen ( ja in mijn eigen tijd en onbetaald)  eindelijk een voldoende haalt , dan weet ik waarvoor ik het doe .
Ik denk dat leraren moeten leren om nee te zeggen tegen alle onzin die op ons bordje wordt gegooid , want alleen dan kan je Ja zeggen tegen je leerlingen en zelf gezond blijven!  
04-12-2018 10:23
04-12-2018 10:23 • Reageer
Healing Herd
De verandering zal echt vanuit ons zelf moeten komen. De overheid heeft geen belang bij vernieuwing. Leerplicht maakt van ons en onze kinderen werkslaven en daar zal geen minister verandering in kunnen en willen brengen. Hoe meer we ons verbinden, hoe groter onze kracht en invloed is voor verandering. Het onderwijs richt zich op een heel klein gedeelte van onze hersenen; het analyrische, rationele . De creatieve, intuitieve, sensitieve kant wordt verwaarloosd. Als we er voor kunnen zorgen dat beide hersenhelften weer met elkaar kunnen praten, dan maken we heel veel kinderen en onszelf blij.
08-06-2017 21:50
08-06-2017 21:50 • 1 reactie • Reageer
elke_roesems
Dank je voor je reactie. Ik besef ook dat de verandering vanuit ons zelf zal moeten komen en ik ben hierin babystapjes aan het nemen. Ik probeer met gelijkgezinden contact te leggen. Misschien ben ik idealistisch, maar ik kan er niet tegen om enkel te zagen. Ik ben constructief ingesteld. Dat probeer(de) ik mijn leerlingen mee te geven. Heb je een probleem? Heb je iets niet begrepen? Ah, zeg het mij en dan kunnen we er samen iets aan doen. Ik leg het nog eens uit, laat een andere leerling het uitleggen, zoek een nieuwe manier om het uit te leggen, zoek naar een oplossing ...., maar je moet het me wel vertellen. Zitten kniezen helpt je geen stap vooruit. Die houding probeer ik nu ook bij mezelf aan te nemen. Ik zit met een probleem, maar de maatschappij en het onderwijs zit er ook mee. En wat wordt er eigenlijk concreet aan gedaan? Ik wil zeker een rol spelen om het taboe te doorbreken en concrete acties voor te stellen, uit te werken .... Ook met je volgend argument ga ik akkoord: het creatieve, intuitieve en sensitieve kant wordt verwaarloosd, maar als iedereen gewoon blijft knikken, komt er geen verandering! De fase van knikken ben ik voorbij. Of ik zorg dat er wat beweging komt, ik zoek een omgeving waar al deze aspecten wel aan bod komen. Of ik zeg het onderwijs vaarwel.
08-06-2017 22:05
08-06-2017 22:05 • Reageer
Marieke Flikweert-van Groningen
Heel herkenbaar verhaal! Ik hoor niet anders om mij heel dat leerkracht stoppen! Omdat ik zelf in de jonge kinderen zit hoor ik het momenteel veel van andere leerkrachten met jonge kinderen die ongeveer 10 jaar voor de klas hebben gestaan. Ja, ik ben ook gestopt voordat het te laat is. Spijt? Nee, nog geen moment! Ik wacht op het moment totdat er ECHT iets veranderd gaat worden. Zo kan het echt niet langer.
07-06-2017 19:20
07-06-2017 19:20 • 1 reactie • Reageer
elke_roesems
Dank je voor je reactie. Ik hoop door veel lawaai te maken (dankzij Yoors, mijn eigen website/blog...) iets te kunnen veranderen. Dit is misschien idealistisch, maar hoop doet leven! If you wanna make a the world a better place, take a look at yourself, and then make a change (Man in the mirror - Michael Jackson)
08-06-2017 01:38
08-06-2017 01:38 • Reageer
Healing Herd
Jouw ervaring is zo herkenbaar. Je verwoordt het perfect. Sinds 2012 worstel ik met herstel na een jarenlange burnout dankzij de organisatie van het onderwijs. Ik hoor het zoveel om me heen. De pest is dat dit een gevolg is van de leerplicht en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Van een advokaat hoorde ik vandaag dat er wel een versoepeling van het thuisonderwijs in de maak is, zodat de vrijstelling van de leerplicht afgeschaft kan worden. Overigens is vrijstelling ook aan steeds strengere regels onderworpen, maar dat is een ander verhaal. Ik heb geen idee of dat beter gaat worden, maar dan zou je met een aantal gemotiveerde docenten een lesprogramma kunnen maken en dit als thuisonderwijs kleinschalig aanbieden. Alleen D66 kan dit plan nog in de war schoppen. Ik weet zeker dat jij en ik en nog veel meer docenten die nu steeds vast lopen in het onderwijs iets heel moois kunnen creëren Ik wens je heel veel sterkte en beterschap en wie weet..... groetjes van Yvonne
07-06-2017 18:49
07-06-2017 18:49 • 1 reactie • Reageer
elke_roesems
Dank je voor je reactie. Ik ben deels gefrusteerd, maar ik ben praktisch ingesteld. Ik hoop door veel lawaai te maken toch enige verandering te brengen. Dit is misschien idealistisch, maar ik wil me er niet bij neerleggen. Dus lawaai maken, dankzij Yoors, blogs te delen en the liken. Keep up the good work! If You Wanna Make The World A Better Place Take A Look At Yourself, And Then Make A Change (Man in the mirror- Michael Jacksonà
08-06-2017 01:34
08-06-2017 01:34 • Reageer