Recensie: Bij twijfel hard zingen, Francis van Broekhuizen.


Afgelopen maand gingen wij voor de tweede keer naar de opnames van Maestro, het Avro-Tros programma waarin bekende Nederlanders leren dirigeren.

Een vaste waarde in dit programma is de aanwezigheid van een solist, en een koor, in één van de uitzendingen. Ook dit jaar is het ons gelukt de opnamedatum te kiezen waarin Francis van Broekhuizen optrad als soliste.

Naast dit programma kun je haar kennen van het programma “All together now”, of uit het theater. Francis van Broekhuizen is een dramatische sopraan.

Nu ben ik een ramp wanneer het aankomt op kennis van stemhoogtes of klassieke muziek, maar Francis kan ik erg waarderen, haar humor, haar spontaniteit, en ze blijkt erg leuk te kunnen vertellen over de klassieke muziek, iedere maandagochtend op NPO radio 4.

 

Toen ik de aankondiging zag van “Bij twijfel hard zingen” hoefde ik dan ook niet lang na te denken: daar wilde ik naar toe, en dus zat ik eergisteren in de Philharmonie in Haarlem. Niet helemaal wetend wat te verwachten, behalve Francis en Gregor Bak, die ik alleen ken van “zo vader zo zoon”. De goede man blijkt erg goed pianist te zijn!

 

In het programma verteld Francis over haar familie. Ze neemt je mee terug naar haar Opa’s en Oma’s, zowel van vaders als moeders kant. Ze verteld de nodige verhalen, met veel humor, zoals we van haar gewend zijn. Je hebt het gevoel de mensen te leren kennen. Een en ander wordt geïllustreerd door een beamer waarop, door Francis zelf getekend, de huiskamers van Opa en Oma zichtbaar zijn.

 


Tussen de verhalen over voorouders door zingt Francis een aantal muziekstukken, waar ze eerst uitleg over geeft. En zingen kan ze. Op de flyer staat te lezen: let op 112 dB…. Ik had af en toe de neiging mijn brillenglazen te beschermen tegen dit vocaal geweld! Voor alle duidelijkheid: ze hebben het geweld overleefd, mijn trommelvliezen ook.

 

bij twijfel hard zingen

Het waren twee vermakelijke uurtjes in de Philharmonie. Ik heb muziekstukken gehoord die ik nog niet kende, geleerd dat het Ave Maria deels in het Duits gezongen wordt, en dat een dramatisch sopraan een bestaand woord is, en niet de titel die Francis zichzelf gaf, al ben ik van mening dat ze deze volledig zou verdienen.

 

Het was mij wel duidelijk dat Francis het meest in haar element is wanneer ze zingt, voor zover mij bekend is dit haar eerste theater-tournee, die wat cabaret-achtig is. Met de nodige zelfspot verbloemt Francis haar onzekerheden. Het is zeker niet Francis” eerste theatertour, deze dame heeft al een behoorlijke carrière achter zich. Maar toch, ik zie haar liever spontaan, zonder vooraf bekende scripts. Dan kan ik nog meer van haar genieten.

 

De theatershow is nog te zien t/m 22-12 in diverse theaters. Voor speeldata: kijk op de website van Francis (opent in een nieuw venster). 

 

Wees ook welkom op Yoors!

Je kunt je aanmelden door hieronder op inloggen te klikken.