Een kijkje in de keuken....

Een kijkje in de keuken....


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Encaustic art, het is weer eens wat anders.... 

Dat is mijn slogan. Maar wat is nou encaustic art, en hoe doe je dat dan?

Encaustic art is: schilderen met bijenwas. Bijenwas die je verhit en vervolgens aanbrengt op een ondergrond. Het meest bekend (en makkelijk) is het schilderen met een strijkijzertje, formaat reisstrijkijzer. Je verwarmt het ijzertje en daarop smelt je de bijenwas, die je vervolgens aanbrengt op papier of een andere ondergrond. Zeker wanneer je begint zou ik beginnen op encaustic papier.


Dit is een encaustic strijkijzertje.

Het bijzondere aan dit ijzertje is dat het continu op dezelfde temperatuur blijft waardoor je de was goed kunt verwerken.

De was kun je verwerken op (onder andere) encaustic papier/karton, dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren en verschillende formaten zoals ik er hiernaast een aantal toon. Ik vind het vaak leuk om mijn eigen formaat of vorm te snijden van het karton, dat geeft een speelser effect dan de standaard maten.

En dit zijn mijn wasblokjes, 48 kleuren in totaal, deze smelt je op het ijzertje en daarmee ga je aan de gang. Uiteraard kun je de verschillende kleuren mengen en door elkaar gebruiken, waardoor weer nieuwe kleuren ontstaan (de mooiste vind ik zelf).

En dan kun je aan de slag. Het is aan te raden om wat kladpapier op je tafel te leggen omdat de was vrijwel vloeibaar wordt als je het smelt. Schilderen maar, naar hartelust :-)

Dit is mijn allereerst wastekening ooit gemaakt :-) Met voornamelijk de originele kleuren nog. Inmiddels zijn we drie jaar verder en heb ik vele tekeningen gemaakt, en veel andere technieken gebruikt. Zo was mijn laatste werk een herfstbloem/mandala op canvas:

Deze canvas is 28 cm in doorsnede en hier heb ik geschilderd met het ijzertje, maar ook de tekenpen (waarover later meer) en sponsjes gebruikt. Waarschijnlijk transformeert deze canvas nog tot klok, ik moet even op zoek naar een passend uurwerk. In een volgende blog  vertel ik meer over de tekenpen en laat ik meer van mijn werk zien.


Voor nu: dank voor het lezen en ik ben benieuwd naar jullie reacties!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Jouw eerste werkje zag er prachtig uit :)
| 18:27 |
:-) dank je
| 18:40 |
Het blijft altijd mooi om te zien.
En je idee om er een klok van te maken is super ;-)
| 22:08 |
Ik vind het heel bijzonder wat je maakt. Want wax lijkt me zo onvoorspelbaar. Dit is dan de kunst van improvisatie
| 21:02 |
Dank je. De was is inderdaad soms onvoorspelbaar, maar daar komen soms hele mooie dingen uit voort :-)
| 21:07 |
bijzondere naam voor een bijzonder techniekje!
| 10:57 |
:-) tja, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar ben oh zo blij dat ik het ontdekt heb!
| 11:02 |
ik had er wel eens van gehoord, maar geen idee dat t zo heet. Is het papier waarmee je werkt een soort bakpapier? vettig papier of zo?
| 11:03 |
Het is speciaal gecoat papier. Je kunt het vergelijken met fotopapier (de hoogglans variant), maar het is toch net even anders.
| 11:05 |
oh dat is grappig! zou het ook kunnen met foto papier voor in de printer? Heb ik nog een stapel van liggen. Dat gebruik ik nooit meer!
| 12:12 |
Ik denk dat dat wel kan, maar vermoedelijk worden de kleuren wat minder mooi dan op origineel encaustic papier. Maar: gewoon proberen :-)
| 12:33 |
Ja dta ga ik doen!
| 12:36 |
Succes! Laat je je resultaat zien? :-)
| 12:37 |
ja dat is goed!
| 12:39 |
Wow ook heel mooi. Ik ben creatief maar dit zijn kunstwerken!
| 10:07 |
Dank je wel!
| 10:46 |
Dankjewel voor de uitleg
| 11:45 |
Graag gedaan, er komt meer, want je kunt nog veel meer technieken toepassen met de was!
| 11:55 |
Wat een goede uitleg en wat goed dat je het hebt gevonden hoe dat werkt met foto's enzo. Top!
| 11:23 |
Dank je wel Sannie!
| 11:29 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen