Encaustichris op de open dag van de...

Encaustichris op de open dag van de Imkersvereniging Haarlemmermeer :-)

Afgelopen januari kreeg ik een berichtje van Carina (Schorelaar hier op Yoors), of ik wel eens tekeningen maakte die ik vervolgens las, want er was ooit een meneer op de imkervereniging geweest die dat deed. Nou nee, ik lees mijn eigen tekeningen soms, maar ik zie er lang niet altijd een boodschap in, was mijn antwoord, maar ik wilde best op de imkerdag komen demonstreren….. schreef ik spontaan terug. Leuk!

Zo begon het grote avontuur, Carina vertelde bij de imkersvereniging over mijn werk, en ik werd uitgenodigd op de open dag te komen schilderen. Ik had intussen vrij geregeld van mijn werk, en keek er naar uit. Maar naarmate de tijd verstreek vond ik het ook erg spannend…. Ik had nog niet eerder in mijn eentje live demonstraties gegeven (die ene keer op de Kreadoe was onder begeleiding en met geestelijke support van Wemke en Thea), en er was mij gevraagd of anderen het ook mochten proberen, hoe ga ik dat aanpakken…..

Straks heb ik helemaal geen inspiratie, of heb ik veel te weinig spullen bij me, of vindt niemand er wat aan. De spoken in mijn hoofd vierden feest, maar ik wilde toch graag gaan. Ik vroeg mijn wederhelft mee te gaan, ter hulp en ondersteuning, en zocht werken bij elkaar voor de verkoop en materiaal om te schilderen, en een extra ijzertje om de anderen te kunnen laten proberen. 

En toen was het zaterdag 16 juni. We waren ruim op tijd aanwezig en werden hartelijk ontvangen door de al aanwezige imkers. Voor mij was een mooie tafel gereserveerd, die ik heb ingericht met de spulletjes die ik had meegebracht, en ik maakte een werkhoekje. Ik kreeg informatie over het verloop van de dag, voor de kinderen was er een speurtochtje uitgezet, met allemaal weetjes over de bijen en de imkers, en als de kinderen overal langs geweest waren kregen ze een potje honing.

Een van de onderdelen was bij mij komen kijken, en misschien zelf schilderen

Na het inrichten kreeg ik een rondleiding van Carina: wat een hoop bijenkasten staan er op het terrein, en toch hebben ze allemaal de ruimte, en waren de bijen erg vriendelijk: voor zover ik weet is er niemand gestoken. Er was een open raam ingericht waar we de bijen in actie konden zien en horen, erg leuk! Het viel mij voor het eerst op dat al die actieve bijen behoorlijk wat warmte produceren, ik voelde hun warmte door het raam heen. 

Om elf uur begon de open dag en druppelden de mensen binnen. Ik begon met een demo-tekening, achter mij werden kaarsen gemaakt van bijenwas, dat trok direct kinderen aan. Ook de kleurtjes bijenwas trokken kinderen en volwassenen, en al snel zat mijn eerste klantje aan de tafel. Ik was dolblij met de hulp van mijn vriendin, het strijkijzertje is erg heet, en om het veilig te houden hielp zij de kinderen.


Wat heb ik genoten van de snoetjes van de kinderen, als ze zagen hoe mooi hun bloem werd. Schilderen met bijenwas heeft iets magisch, voor kinderen en volwassenen! Diverse kinderen hebben samen met mij geschilderd, ik deed voor hoe het werkt, de kinderen schilderden mij na, met zelf gekozen kleuren uiteraard, helemaal leuk!

Er kwam een autistisch meisje binnen, vergezeld door haar autisme-begeleidingshond. Het meisje bleek vorig jaar ook geweest te zijn en heeft het hele jaar over de open dag gesproken. Nu wilde ze graag schilderen. In overleg en met hulp van moeder ging ze aan de gang. Prachtig om te zien hoe het meisje open bloeide, en heel tevreden was over haar tekening. Trots werd de tekening aan hond Bikkel getoond. Bikkel toonde zicht erg geïnteresseerd en leek de tekening erg goed te bekijken. Hij kwispelde er vrolijk bij. Het meisje was zichtbaar trots, en ik smolt….. Encaustic art is zoveel meer dan schilderen met bijenwas, dat blijkt maar weer!

De tijd vloog voorbij, en wat hebben we genoten! 

Genoten van de fijne sfeer, van de imkers, van de bezoekers! 

Gewapend met twee potjes parkhoning vertrokken we moe, maar zeer voldaan naar huis, met de uitnodiging voor volgend jaar op zak. 

Wij zijn er volgend jaar weer bij,  jij ook??

Met dank aan Carina en Richard Schoorl voor het mogen gebruiken van een aantal foto's, en uiteraard voor de uitnodiging!!

Handmade separators voor jou! Deel 1

De separators komen van Knutseljuf Ede!
Promote: support and profit

Support Encaustichris with a promotion and this post reaches a lot more people. You profit from it by earning 50% of everything this post earns!
More