Engerlingen in beeld.

Engerlingen in beeld.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Wat voor beesten in beeld? Engerlingen. Engerlingen zijn de larven van Meikevers. 

Heb je een tuin en valt het je op dat er planten zijn die het prima deden, maar ineens hun koppie laten hangen of dood gaan? Trek dan zo'n plant eens uit de grond en kijk naar de wortels. Grote kans dat deze aangevreten zijn door de larven van Meikevers, engerlingen genoemd.

Engerlingen leven drie tot vier jaar in de bodem, waar ze leven van wortels van planten. Zo groeien totdat ze zo'n 5 centimeter groot zijn, en poppen zich dan tot meikevers. Eenmaal meikever geworden leven ze niet meer zo lang, ze paren, leggen tot 20 eitjes en sterven. De meeste meikevers zie je in de maanden Mei en Juni.

help

Foto: Pixabay

Engerlingen zijn (momenteel) met name een plaag in het oosten van het land. Mijn vader is actief naar de larven op zoek, ze komen naar boven wanneer het warm is, en zijn dan op te rapen. Vogels zijn er dol op, net als egels en mollen. Ik heb met verbazing zitten kijken naar de schalen vol engerlingen die mijn vader uit de bodem haalde, en vervolgens naar de vogels die erom vochten (helaas heb ik daar geen foto's van gemaakt).

Engerlingen zijn geen lieve larven: tref je ze aan, en wil je ze verwijderen: trek handschoenen aan want ze bijten, en hard ook. Hieronder een paar foto's die ik gemaakt heb van engerlingen: misschien herken je ze als je ze tegenkomt in je tuin.

Engerlingen kun je proberen te bestrijden met Aaltjes, maar ik heb begrepen dat dit een vrijwel onbegonnen taak is. Kwekers zijn doodongelukkig met de larven, ze richten erg veel schade aan. 

Met dank aan mijn vader, die deze krioelende beestjes even voor mij klaar legde om te fotograferen!

signup

Ook foto's plaatsen van enge beestjes?
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.9 / 5 (20 reviews)
expand_more
Verberg reacties
ENGERD-lingen DAT zijn het brrr
| 13:20 |
Zeg dat wel!
| 14:40 |
Ze zijn prachtig maar ik heb ze liever niet in de tuin
| 14:13 |
Helemaal mee eens!
| 14:21 |
Ohh! Hier heb ik ze ook. Vooral vind ik ze heel eng, meikevers ook trouwens met hun hakende pootjes. Wel grappig; wanneer de meikevers er zijn zie je overal gaatjes tot ongeveer 1 cm. doorsnee waar ze uit zijn gekomen. Mooie foto's van een eng beestje, haha!
| 23:18 |
Oeh, dan ben je niet blij denk ik....
| 09:10 |
Nee, niet echt haha. 😕
| 21:11 |
Al wel gehoord van engerlingen maar wist niet dat het meikevers in de dop zijn. Weer iet bijgeleerd. 
| 12:29 |
Zo leer ook ik elke dag hier op Yoors :-)
| 22:53 |
Oh getsie en nog eens getsie omdat ze bijten.
| 10:30 |
Dat is voornamelijk auw 😜!
| 10:53 |
Ja dat blijkt ja. Vandaar dat ze engerlingen genoemd worden hihi Ik hou niet zo van dat gekrioel. brrrrr
| 11:19 |
Kraaien ploegen er je hele tuin voor om :-) De hop en spechten weten ze ook te vinden.
Niet de mooiste dieren van de schepping, maar toch.
| 21:15 |
Als er een hop ik de buurt komt graaf ik met plezier de hele tuin leeg 😂. Maar ik begrijp je punt.
| 21:17 |
brrrr ze doen hun naam eer aan!!
| 00:10 |
😂
| 09:38 |
Ja heel naar wanneer ze onder je gazon zitten, ze vreten de wortels af. Wij hebben ze al een paar keer gehad, bestrijden valt niet mee. Bij ons was het een engerling van de rozenkever. Nu beginnen we met bestrijding zodra we de rozenkever op het gras zien , dan blijven we de schade een beetje voor. 
| 13:01 |
Heel goed! De kevers zijn prachtig, maar drie jaar lang hun kinderen te eten geven..... 
| 13:03 |
😉
| 13:08 |
Ik vind meikevers zo leuk...ik had geen idee van die ´engedingen´...
| 06:33 |
:-) en velen met jou :-)
| 09:44 |
Volgens mij heb ik ze (nog) niet in mijn tuin, maar daar is momenteel ook niks spannends voor dit soort beestjes te halen. Wel goed uitgelegd en super van je vader om ze voor je klaar te leggen 😉
| 22:37 |
Houden zo! 😜
| 22:40 |
Natuurlijk hahha
| 22:42 |
Meikever heb ik eens gezien en die engerlingen gelukkig (voor mijn tuin) nog nooit.
| 21:00 |
Gelukkig inderdaad!
| 22:40 |
Ieuw, jakkie bakkie...gruwel! Ik hoop ze nooit tegen te komen, ze zien er niet erg schattig uit... 😑
| 20:57 |
Dat zijn ze ook niet 😠
| 22:40 |
Ze hebben wel de juiste naam. Zijn ze ook nog anders te bestrijden? Ik dacht dat er zo'n liedje was: Maikever gibt's nicht mehr... zal mij wel vergissen. Hebben ze ook nog nut?
| 19:19 |
Ze zullen nut hebben als prooidier.... voor zover ik weet is bestrijden nauwelijks mogelijk :-(
| 19:28 |
Enge dingen, die engerlingen.
| 17:27 |
Helemaal mee eens!
| 17:39 |
| 18:14 |
😳 Daar gaat mijn nachtrust.... 😂😂😂
| 18:16 |
😂😜 Aim so surrie!
| 18:29 |
Ik vind meikevers weer prachtige beestjes.
Ik heb geen ervaring met engerlingen.
| 17:24 |
Meikever vind ik ook prachtig, alleen die kinders.....
| 17:26 |
sjonge..word er naar van..en die  kruipen onder ons goeie grond rond ? pf engerds ja
wat zijn ze ook groot zeg..echt..kijk mijn ogen uit
| 17:15 |
Yep, tot een meter diep als het vriest.....
| 17:15 |
Jeetje..dat dit kan bestaan en k ben al zo oud zeg..  apart 
| 17:16 |
ooit in een nieuwbouwwijk kwam het gras eerst keurig op, daarna verdween het sneller als het gekomen was dankzij deze lieverds
| 16:56 |
Schatjes zijn het.... 😠
| 17:12 |
Hoe heb jij ze bestreden?
Mijn tuin (gazon) is voor de helft aangetast.
Gros uitspitten, cultiveren en opnieuw zaaien?
| 16:40 |
Mijn vader heeft er last van: ik gelukkig niet.
Hij woelt de grond om met een riek en plukt de engerlingen er uit, voert ze aan de vogels.
In het gazon kunnen het ook Emelten zijn, de larven van langpootmuggen..... ik weet niet wat je daartegen kunt doen :-(
| 16:47 |
Oh wat een naarlingen die engerlingen. Brr. Bedankt voor de informatie. 
| 16:40 |
Zeg dat wel. Graag gedaan!
| 16:47 |
bbbr inderdaad enge dingen ;)
| 16:17 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen