Excursie Oostvaardersplassen 14-4-2018

Excursie Oostvaardersplassen 14-4-2018


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Al een tijd geleden boekten wij een vogel-excursie naar de Oostvaardersplassen. We waren benieuwd of we hier mooie foto's van vogels konden maken, en uiteraard of we de zee-arend zouden kunnen zien. Vooraf informatie ingewonnen: een verrekijker was wenselijk, maar niet noodzakelijk, een goede camera was voldoende.

Intussen gebeurde er nogal wat in de Oostvaardersplassen. De dieren hadden het zwaar en doordat Staatsbosbeheer "de natuur zijn gang wil laten gaan" was er veel dierenleed te zien. We hebben getwijfeld of we zouden gaan, maar besloten het wel te doen, in overleg met de gids.

Daar stonden we om 9:15, voor mij een onmenselijk vroeg tijdstip, vol verwachting. Onze gids heette ons welkom en vertelde dat we alles zouden kunnen zien wat we wilden, wat op het programma stond. Mooi, kom maar op dacht ik...... Al snel werd mij duidelijk dat ik geen "vogelaar" ben. Waar velen in onze groep in extase konden raken van de gevorkte drieteen-roodborst (verzonnen naam!) zat ik te speuren waar dat beest in hemelsnaam zat :-) 

Gelukkig had onze gids een telescoop bij zich (25x vergroting, een verrekijker vergroot 8 of 10x), waardoor ik verschillende vogeltjes goed kon zien. Er waren wel vogels die ik wel op de foto kon krijgen, en daar heb ik me op geconcentreerd, al moet ik erbij zeggen dat ik van de meeste geen flauw idee meer heb hoe ze heten....

help

En dan ben je in de Oostvaardersplassen, waar zoveel om te doen was. En natuurlijk kijk ik dan goed om me heen. Op diverse plekken heb ik voer zien liggen voor de dieren, voer dat niet opgegeten is. De dieren die ik gezien heb zagen er goed uit. Ik heb paarden en herten gezien, de Heckrunderen hebben zich niet vertoond. En ja, er lagen ook dode herten, deze laat men liggen voor de roofvogels en de vossen die in het gebied liggen. Ik persoonlijk heb hier geen moeite mee, ook dit is de natuur.

Op bovenstaande foto zie je de cirkel van het leven. Er ligt een dood hert, maar er staat ook een jong veulen: nieuw leven.

Omdat ik me enigszins begon te vervelen (ik raakte niet opgewonden van het zoveelste fluitje) heb ik mij op andere zaken gericht: ik zal mooie paarden (ver weg), herten (ver weg), maar ook een gigantische gevangen snoek (even buiten de Oostvaardersplassen, en ik heb roofvogels gezien, daar word ik blij van. Onze gids vond ze normaal en niet de moeite waard.

Hierboven de snoek (ruim een meter lang), en een bruine kiekendief, die een aantal maal langsvloog.


Hiernaast: nieuw leven, bewaakt door drie bruine kikkers :-)

Hierboven: een biddend torenvalkje, en een vogeltje, waarvan ik de naam niet meer weet.

Hiernaast: voor mij het hoogtepunt van de dag: een (ruim een meter lange) ringslang.

Ik had nog nooit een slang gezien, en deze liet zich prachtig fotograferen!

Hiernaast een verantwoording van SBB over de dieren in het gebied. Ik kan alleen zeggen dat de dieren die ik gezien heb er goed uitzagen, en er lag op diverse plekken voldoende te eten voor ze (ik ben geen bioloog en doe dus geen uitspraken over het beleid).

Maar al met al: ik ga liever naar de waterleidingduinen: een toegankelijker gebied, waar ik veel mooiere foto's heb kunnen maken van diverse dieren.


signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (21 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Zal Staatsbosbeheer de rondleiding niet braaf buiten het gebied houden waar geen voedsel is? En dat er voedsel moet komen hebben ze misschien zelf inmiddels ingezien ;-) Blijft een vaag vraagstuk daar.
| 13:18 |
De excursie werd niet door SBB georganiseerd, maar je hebt gelijk: je kunt niet overal komen.
| 13:25 |
Ah op zo'n fiets ;-)
| 15:18 |
Gelukkig waren we met een busje ;-)
| 20:55 |
Met de fiets had je meer gezien waarschijnlijk hihi
| 12:31 |
:-) 
| 13:29 |
Leuk geschreven, al was je zelf niet heel enthousiast, je nam mij wel even mee naar de Oostvaardersplassen. En ook mooie plaatjes geschoten! En even een slangetje meegepikt, toch bijzonder hoor!
| 23:26 |
Vond ik ook :-)
| 20:59 |
Ik vind vogels prachtige dieren maar kan daar ook niet uren naar kijken , mijn oudste wel die kan uren staren naar een vogeltje hihi
Toch heb je hele mooie foto's gemaakt , de slang is gaaf maar de vogels ook !
| 22:06 |
Dank je wel! Ik was vooral onder de indruk van het slangenbeest ;-)
| 22:13 |
ja snap ik !
| 22:15 |
Wat een mooie foto's en die slang! Prachtig.
| 18:18 |
Dank je, ik vond de slang ook erg mooi!
| 22:12 |
Leuke blog, heb ook niet zoveel met vogeltjes, tenzij ze ronddraaien aan een spies in de oven ;-)
| 17:29 |
Ja, die vind ik ook wel leuk, kan ik vaak ook langdurig naar kijken
| 22:11 |
Die kunnen mij ook wel bekoren ;-)
| 22:12 |
😂😂😂
| 09:49 |
Er zat een gekke vertraging in Yoors gisteravond, mijn reactie leek verdwenen, daarom dubbel ;-)
| 09:52 |
👍
| 09:29 |
ik zie vaak vogels maar heb absoluut geen idee hoe ze heten. Ik zie dan hetzelfde vogeltje maar blijken verschillende soorten te zijn. 
Maar leuke blog en mooie foto's!!
| 00:43 |
Dat had ik dus ook, en gelukkig nog iemand. We riepen: "kijk een...... vogeltje!" ;-)
| 00:55 |
nou en hoe leuk is dat!!
| 23:21 |
Wat het niet wat bizar om daar rond te lopen terwijl het zo veel in het nieuws was afgelopen winter? Het is voor ons best ver weg, maar ik zou het graag eens in het echt zien 
| 13:48 |
Nee, dat viel reuze mee. Ik herkende één plek uit een (dramatisch) filmpje, maar verder: als je het nieuws niet gevolgd hebt is er weinig te merken.
| 13:50 |
Super :-)
| 13:59 |
Mooie foto's en ik ben twee keer een slang tegen gekomen een keer in Griekenland en een keer in Frankrijk ik wist beide keren niet hoe snel ik weg moest komen! Dadelijk de waterleidingduinen eens googlen daar had ik nog nooit van gehoord! Leuke blog!
| 11:33 |
De Amsterdamse Waterleiding Duinen vind je vanaf Zandvoort. Je betaalt een paar euro voor de entree en mag dan vrij struinen. Heerlijk gebied!
| 11:43 |
Wat een mooie en (h)eerlijk blog !  Ja het valt ook niet mee te laveren tussen wat natuur en natuurlijk is en wat beleid en politiek is. Je hebt genoten van de en deze natuur . Mooie foto's en evaringen gemaakt . Geniet ze !
| 09:49 |
😘
| 09:53 |
Mooie foto's. Ik ben ook ooit een keer een slang tegengekomen, maar ik was te overrompeld om een foto te nemen (en de slang was te snel weg).
| 23:57 |
Dat zou ik ook verwacht hebben. We hadden heel veel mazzel denk ik!
| 08:30 |
Dat je überhaupt een foto van een slang neemt! ik was allang weggerend, haha! Mooie dieren komen daar voor zo ze zien!
Alleen het gedeelte met de paarden ziet er wat post apocalyptisch uit vind ik...
Hopelijk heb je een mooie dag gehad!
| 22:03 |
Heel eerlijk: mwah.... had voor mij niet zo gehoeven, maar dat weet je pas achteraf!
| 22:16 |
Nou ja, nu weet je in elk geval wat 't is, haha. Misschien in de zomer mooier?
In elk geval hoef ik er ook niet heen, het sprookje is er voor mij een beetje af na alle toestanden daar... De volgende keer dus naar de Waterleidingduinen?
| 22:24 |
Yep! Daar woon ik vlakbij en is veel mooier
| 22:34 |
Kijk aan, leuk! 😊
| 17:13 |
Wel een paar pracht plaatjes!
| 20:10 |
Dank je!
| 22:16 |
Als ik weer wat meer op orde ben, nodig ik graag yoors hobby fotografen uit. Woon een paar km van het Verdronken Land van Saeftinghe en de veelbesproken Hedwige Polder. Natuurlijk als we elkaar beetje kennen. Kopje koffie/thee en wat tips over mooie plekjes. Zelf helemaal geen aanleg, maar kijk erg graag naar jouw prachtige foto's. 
| 19:33 |
Wat leuk! Ik denk dat er best interesse zal zijn. Ook van mij. Dank je wel voor je compliment.
| 19:35 |
Mooie foto's. Die slang doet mij denken aan mijn tassen, gemaakt van wijlen zijn familieleden😀
| 18:34 |
Oeps.... 't is maar goed dat hij dat niet weet, hij had me vast met een boodschap op pad gestuurd 😜
| 18:42 |
😀
| 19:15 |
De slang zou ik niet van zo dichtbij hebben durven vast leggen.
Mooi dat jij net als ik geen uitspraken doet over het beleid.
| 16:02 |
Die slang lag 2 meter van me af hoor :-) en in het water, ik stond op een bruggetje (heldhaftig toch?). 
| 16:18 |
Het idee dat ie zo bij je kan zijn, brrr...
| 16:38 |
Denk dat ik dan opeens heel hard kan lopen....... ;-)
| 16:46 |
Dat denk ik ook. Het is ooit gebleken dat ik heel hard kan rennen sinds een boer zijn geweer op een stel scouts (waaronder mij) richtte....

Lang geleden.
We waren aan de wandel, ik liep vooraan en vroeg nog aan de leiding of ik het prikkeldraad moest passeren. Nig voordat ik daar goed en wel onderdoor of overheen was (dat weet ik niet meer), kwam een boer met zijn geweer. Ik rende de rij scouts voorbij, over glad en dun ijs. Zo snel rende ik nog nooit en ik begaf me dus zowel letterlijk als figuurlijk op glad ijs..!
Achteraf konden we er om lachen.
| 16:55 |
Nou ja, wat een ********!
| 16:56 |
Kennelijk betraden we haast zijn terrein.
| 17:01 |
Dan nog, je pakt toch niet direct een geweer!
| 17:05 |
Ik niet nee. Heb er niet eens een. Zou ik ook niet willen. ;)
| 17:29 |
Een hele mooie blog. 
| 15:26 |
Dank je!
| 15:28 |
Leuke blog. Ik moest vaak in de lach schieten ;)
Mooie foto's. Een beetje jammer dat het weer zo grijs was...
| 14:50 |
Beetje heel jammer! Ik was tot op het bot koud :-(
| 14:51 |
Dus mijn indruk was niet verkeerd, ik moest bij die foto's gelijk aan vocht en koud denken, heh.. Ja, dat is helemaal beetje heel jammer!
| 14:58 |
Je hebt er een mooie blog over gemaakt.
Ik zie je volgende foto's graag voorbij komen hoor.
| 14:31 |
Dank je, ik ga eerstdaags weer op pad :-)
| 14:32 |
toch wat er van kunnen zien zonder er geweest te zijn.
die soort vogel ga ik vast nu overal signaleren ;)
| 14:25 |
De gevorkte drieteen-roodborst bedoel je?
Die is zééér zeldzaam ;-)
| 14:26 |
he daar is er eentje ;)
| 14:27 |
🐦👍
| 14:30 |
☎️🎥👀
| 14:31 |
🆑❗️✔️
| 14:34 |
Gister..of is het juist vandaag...zouden er grote acties daar zijn
onvoldoende weloverwogen..toch mooi wat jij wel zag
Die slabng zou mij weken nachtmerries geven , maar dan toch he..die super gelukte foto s
| 14:22 |
Er is vandaag een stille tocht.
De slang lag gelukkig in het water en heeeeeel stil. Stak alleen af en toe zijn tong uit ;-)
| 14:25 |
k Ben mijn hele leven al abng voor slangen...nachtmerries als kind
op een gegeven moment in 1996 beet er eentje in mijn bil
zult ej net zien en gek hoor, k ben zelf  van d e chinese horoscoop de slang , lol
| 14:33 |
Die slang voelde een verwantschap!
Als hij niet een eindje weg lag had ik hem vast ook niet zo leuk gevonden hoor....
| 14:35 |
sjucht..gelukkig maar
| 14:37 |
Wees gerust: hij lag een heel eind van je vandaan ook nog (even ter voorkoming van nog meer nachtmerries) ;-)
| 14:42 |
ahahahahaha  deze is leukkkkkkkkkkkk
| 14:49 |
Mooie beschrijving en mooie plaatjes!
| 14:21 |
Dank je 
| 14:24 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen