×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Hoe werkt: investeren in crowdfunding? Mijn verhaal.

Hoe werkt: investeren in crowdfunding? Mijn verhaal.


Blauwe woorden in dit blog bevatten linkjes naar andere blogs!

Naar aanleiding van een blog van Livingthagoodlife, en een eerdere blog van mijzelf een uitleg over het investeren in crowdfunding.

 Om te weten waar ik het over heb allereerst een hele korte uitleg: crowdfunding is het bij elkaar brengen van een som geld door een groep (crowd) mensen. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding: Je kunt geld krijgen, lenen, of je verkoopt aandelen. Als crowdfunder (de vragende partij) neem je vaak een platform in de hand dat je helpt met het vinden van funders (de gevers). Ik zal deze blog verder wijden aan de kant van de gever.

 

Hoe ik in contact kwam met crowdfunding? Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geld, in alle kanten ervan. Toen ik een stuk jonger was en moeite had rond te komen van mijn leerlingensalaris kwam ik in contact met de toenmalige vrekkenkrant. Ik vond alleen al de naam erg leuk, en heb een abonnement genomen. Ik heb veel geleerd van de krant en van de initiatiefnemers. Mede door hen heb ik leren (be-)sparen, en raakte ik geïnteresseerd in geld. En dat in de ruime zin van het woord.

 

Een paar jaar geleden kwam in een gesprek crowdfunding ter sprake. Ik had er al eens van gehoord, en eens een site bekeken, maar het kwam er niet van er iets mee te gaan doen. Totdat ik crowdaboutnow tegenkwam. Een platform waar vragers en gevers bij elkaar gebracht worden. Crowdaboutnow is een toegankelijk platform dat geen beheerderskosten rekent, dat wil zeggen: je merkt het niet, de rente’s die je ontvangt op dit platform zijn wat lager dan op andere platforms. Je krijgt aan het eind van de looptijd je inleg retour.

 Ik keek rond, las alle voorwaarden en investeerde in mijn eerste project: Brunchroom in Amsterdam. De eigenaar had een filmpje gemaakt met zijn plannen en stelde een kadootje in het vooruitzicht als je in hem investeerde. Voor mij betekende dat een keer gratis komen brunchen op zijn kosten. Altijd leuk! De Brunchroom kreeg het gevraagde geld bij elkaar en opende, en inmiddels loopt de zaak goed, zo begreep ik van de eigenaar. Het leuke is in dit geval, dat je de eigenaar kunt spreken, en deze vertelde trots over het project, over hoe hij zelf uit het bankwezen kwam, maar zijn bedrijf zonder hulp van een bank wilde starten. We werden als VIP’s behandeld, ik voelde me er bijna ongemakkelijk bij. Zo blij als hij was met mijn vertrouwen, en dat ik hem een klein stukje op weg heb kunnen helpen zijn bedrijf te starten!

 Na deze eerste investering had ik de smaak te pakken en er volgde er nog een: Syr, in Utrecht: een restaurant waar Syrische vluchtelingen werken, zij leren zo de taal, hebben werk, contacten, en wij leren Syrische gerechten kennen. Het concept was bekend, en ik had er vertrouwen in. Dus ik deed een investering. Hier kreeg ik een tas, met het logo van Syr erop. En ik ontvang regelmatig uitnodigingen voor borrels, en ik wil er nog eens gaan eten.

Investeren via Crowdaboutnow is dus laagdrempelig en kan al vanaf een klein bedrag (€25,-).

Wel moet je goed opletten waarin je investeert: bij deze website lopen giften en leningen naast elkaar: kijk goed wat je wilt doen!

 

Toen ik eenmaal aan het idee gewend was ben ik een stapje verder gegaan: ik leerde Collincrowdfund kennen. Een groter platform dat diverse prijzen heeft gewonnen, en dat wel kosten berekent voor haar diensten. Die kosten zijn te overzien, worden duidelijk aangegeven, en het grote voordeel van Collin is dat je je inleg per maand krijgt terugbetaalt. Dat betekent dat je risico iedere maand een stukje kleiner wordt. (De minimale investering bij Collin is €500,-.)  Want je loopt risico met crowdfunding, daarover zo direct meer.

Ik begon met mijn investering bij Collin met een lening aan een uitvaartkistenfabrikant. Een drie jarige lening, tegen een mooie rente. Geen extra beloningen, gewoon een zakelijke overeenkomst, met contract en een helder terugbetaalschema. Het voelde goed, en ik besloot het risico te nemen.

Collin komt ’s ochtends met investeringskansen, waarbij ze aangeven waar het om gaat, hoe lang de looptijd is, welke rente je ontvangt en hoe groot zij het risico inschatten, het risico dat je je geld niet terug krijgt. Dan moet je snel zijn, de doelen worden vaak zeer snel gehaald! Overigens heb je na inschrijven twee weken bedenktijd, mocht het toch niet goed voelen, dan kun je je investering terugtrekken. Heb ik één keer gedaan. Het ingeschatte risico bij mijn investeringen is altijd laag tot zeer laag, wat inhoudt dat ik iets minder rente krijg, maar dat maakt me niet uit: ik heb liever mijn geld retour, dan een hoge rente en een onrustig gevoel.

Ook bij Collin worden soms kadootjes uitgedeeld: zo zijn we onlangs wezen lunchen en kregen een pak koffie kado, ook hier werden we als VIP’s ontvangen en vertelde de ondernemer enthousiast het verhaal. Erg leuk! Ik voelde me weer de koningin, en weer voelde dat ongemakkelijk, je hoeft mij niet dankbaar te zijn, ik krijg rente van je J

 Is het dan allemaal koek en ei met die crowdfundprojecten? Ik schreef immers dat er een risico aan zit? Voor mij verloopt tot op heden (ik doe dit nu bijna twee jaar) alles vlekkeloos. Ik heb zelfs van één investering mijn totale inleg vervroegd terug gekregen, dit investeer ik dan opnieuw in een nieuw project, als er iets voorbij komt wat mij bevalt. Het kan echter ook gebeuren dat het niet goed gaat met de onderneming waarin je geïnvesteerd hebt. Collin zal dan proberen je geld terug te halen, maar als crowdfunder sta je achter in de rij schuldeisers, dus de kans dat je je geld terugziet is dan klein.

 

Het advies is dan ook: investeer nooit meer dan 8% van je vrije vermogen in crowdfunding: investeer alleen geld dat je langere tijd kunt missen, en dat je niet in problemen brengt als het fout gaat!

 

Ik ben enthousiast over crowdfunding: de ondernemer heeft lagere kosten en kan zo makkelijker zijn droom opstarten. Ik krijg een hogere rente over mijn geld dan op een spaarrekening, en een goed gevoel, want ik help iemand, en soms krijg ik een kadootje erbij! 

Dan nog een kleine vrekkentip: het geld dat ik investeer in de crowdfunding spaar ik bij elkaar via sites als Euroclix, het is dus "gratis" geld, wat voor mij het risico nog een beetje kleiner maakt.

De foto´s in deze blog komen van pixabay.

Ook bloggen op Yoors? Het is gratis, en je verdient er zelfs een kleinigheidje mee, leuk om te investeren in een crowdfundproject ;-)

Word lidTijgertje
Leuk om te lezen als investeerder. Ik heb zelf grotere bedragen geinvesteerd, via meerdere projecten en meerdere platformen. Tot nu toe gaat het altijd goed! Ik vind persoonlijk lendahand ook leuk omdat je dan ook banen in het buitenland creeert. Spreiding is trouwens heel belangrijk en verkleint je risico aanzienlijk.
01-03-2018 06:12
01-03-2018 06:12 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Precies, graag zo min mogelijk risico. Ik zal eens naar lendahand kijken.
01-03-2018 09:47
01-03-2018 09:47 • 1 reactie • Reageer
irisnova
Ik heb al veel crowdfunding gedaan maar er nooit echt veel succes mee gehad....
16-02-2018 16:47
16-02-2018 16:47 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Oei, tot op heden verloopt het bij mij op rolletjes
16-02-2018 17:04
16-02-2018 17:04 • Reageer
MetalStar
Kan e dus ook voor jezelf ofzo een lening aangaan op deze site's of hoe gaan deze precies te werk?
12-02-2018 14:50
12-02-2018 14:50 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Ja, je kunt via beide organisaties ook een lening aanvragen, maar voor de voorwaarden moet je even op de websites kijken, daar ben ik nog niet in thuis.
12-02-2018 18:00
12-02-2018 18:00 • Reageer
Marion's World
Oh wat geinig. Ik ga eens kijken op die sites.
18-01-2018 23:28
18-01-2018 23:28 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Succes!
19-01-2018 00:55
19-01-2018 00:55 • 1 reactie • Reageer
Hetty
Ik ga helemaal met Soberana mee in haar opmerking. Duidelijke uitleg, verstandige adviezen, fijn dat het voor jou zo goed verloopt. Een fijn gevoel om iemand zo te kunnen helpen en er zelf ook nog iets aan over te houden.
29-12-2017 00:49
29-12-2017 00:49 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Zeker! Vooral ook omdat het tot nu toe op rolletjes loopt :-)
20-01-2018 12:15
20-01-2018 12:15 • Reageer
Soberana
Duidelijke uitleg en verstandige adviezen.
28-12-2017 16:44
28-12-2017 16:44 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Dank je wel!
28-12-2017 17:05
28-12-2017 17:05 • Reageer
Hans van Gemert
Dat is helder uitgelegd!
28-12-2017 14:47
28-12-2017 14:47 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Dank je!
28-12-2017 17:05
28-12-2017 17:05 • Reageer
LivingThaGoodLife
Hele goede heldere blog vanuit de investeerder zijn kant. Super! Ik ga deze later linken in de mijne, goed? Ik had inderdaad gezien dat op Collin de funds vaak binnen enkel uren/dagen binnen zijn. Als je daar als actie word geaccepteerd betekent het volgens mij dat je funds bijna altijd rond komen. Ga later er eens induiken.. want zolang ik onze projecten nog niet aan de man breng, is dit wellicht leuk eens te doen voor een ander :-)
28-12-2017 14:40
28-12-2017 14:40 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Dank je, en linken is uiteraard prima, graag zelfs. Collin funds zitten vaak binnen 15 minuten vol..... Het record is binnen drie minuten na publicatie ;-) Maar dat zijn de echt aantrekkelijke, heel af en toe duurt het een week.
28-12-2017 14:54
28-12-2017 14:54 • 1 reactie • Reageer