Ondertussen in de bus: de bank


Woensdagavond, kwart over elf. Ajax heeft een belangrijke wedstrijd verloren. Ik hoef niet op mijn telefoon naar het nieuws te kijken, ik zie het aan de mensen die ineens op straat lopen, en aan het rijgedrag van de vele automobilisten die ineens voor de dag komen. Morgen is het “kraak”, zo noemen ze het in Arnhem als het grof vuil wordt opgehaald. Overal liggen stapels grot vuil, vaak al doorzocht op nog bruikbare spullen.

 Dan rij ik richting mijn beginhalte, en zie drie jonge mannen staan, van naar schatting begin twintig en een grote bank, zo’n driepersoons. De bank heeft een stevig vierkant stalen onderstel, dat vrolijk met één hoek vanaf de stoep een eind op de weg steekt. In het licht van de koplampen zie ik dat de bank flink is doorgezakt, de onderkant hangt op de grond, de bekleding aan de onderkant hangt in franjes.  Ik maak mij gereed om al mijn charmes in de strijd te gooien, en de heren te vragen hun spierballen even te tonen en de bank weg te zetten.

 Zodra de bus stil staat en ik de deur open doe staat een van de jongens bij mijn voordeur: “Mevrouw, zou u de achterdeuren open willen doen, dan kunnen we de bank naar binnen slepen”. Even denk ik dat ik in de maling genomen word, maar hij is bloedserieus! “Nee jongens, die bank gaat niet mee in de bus”, is mijn antwoord. De jongens begrijpen er niets van…. De jongen die mij aansprak biedt me extra geld, en zegt dat hij de bank echt graag wil hebben, maar dat ze hem niet kunnen dragen dat hele eind. Mag het echt niet?

 Nee, echt niet. (Voor mijn geestesoog zie ik al de schade die aan de bus wordt aangericht door de bank, of de wegrennende jongens, die net de bank in de bus gezet hebben, mag ik hem eruit zien te krijgen…)  Even zie ik een sippe blik, en dan wordt overlegd: met z’n drieën dragen dan maar? Dat is best heel zwaar! Uiteindelijk wordt een vriend gebeld. “Hé gast, ik heb een hele mooie bank op straat gevonden, en die wil ik graag hebben. Kun jij hem met je bus komen ophalen?” Na wat heen en weer gepraat begrijp ik dat de prachtige bank zal worden opgehaald.

 

Ik wens de jongens veel plezier met hun nieuwe aanwinst, en rij met een grote glimlach verder.


Ook verhalen te vertellen?


Wees van harte welkom op Yoors!

Klik hieronder op inloggen om je aan te melden.