Het échte donker....


Dit is een verhaal passend in de #schrijfuitdaging van November 2019 van #Hansvangemert :

Zomer 2005,

Het was al een tijdje geleden dat ik op vakantie was geweest. In mijn eentje op vakantie gaan deed ik niet,daar zag ik geen lol in. Maar ik vond het wel leuk dagjes uit te gaan.met een bevriend collega was ik aan de klets, en we vonden het beide een leuk idee om Maastricht eens van dichtbij te bekijken. Zo gezegd, zo gedaan, en dus stapten wij een paar dagen later in mijn Renault Kliko, de niet liefkozend bedoelde bijnaam voor mijn toenmalige auto…

Eenmaal in Maastricht hadden we de winkelstraten al gauw bekeken, en vonden we het wel spannend de mergelgrotten te bezoeken. Gelukkig stonden er op strategische plekken bordjes, en de grotten waren als snel gevonden. We schreven ons in voor de eerstvolgende rondleiding en gingen op pad. Ik keek mijn ogen uit. Hoe was het toch mogelijk dat men zulke keurige gangen had uitgegraven in de grotten, en dat de boel niet instortte?! De gids vertelde het een en ander, en hield toen halt. Hij wilde ons iets laten ervaren: “dames en heren”, zo zei hij: “u heeft nog nooit in het echte donker gestaan…. Ik ga u zo verlaten, en neem de olielampen mee. Pas dan zult u ervaren hoe het is als het echt donker is. Ik verbied u te gaan lopen, en adviseer u stil te blijven staan. De grond hier is, zoals u gemerkt hebt niet geheel egaal, en u loopt groot risico te vallen.” De goede man verzamelde de olielampen en verdween. Het was zo donker dat ik geen hand voor ogen kon zien. Op de tast zocht ik naar een lichtknopje... wetende dat ik dat niet zou vinden. Mijn mobiel stond namelijk ook uit. Ik voelde me uiterst ongemakkelijk, hield mij vast aan mijn collega. Echt donker is dood en doodeng. Ik durfde mij niet te bewegen, en met mij meerder mensen… Ik ben zelden zo blij geweest iemand terug te horen komen. De gids was een paar minuten weg geweest, maar het leek wel een half uur.

Opgelucht vervolgden wij onze toch. De olielamp heb ik niet meer losgelaten!


schrijfuitdaging

Eén van de tekeningen in de grot in #Maastricht