×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoe werkt: #Amway (MLM; Multilevel Marketing)

Hoe werkt: #Amway (MLM; Multilevel Marketing)


Toen ik 18 was en net op mezelf ging wonen, kon ik een extra zakcentje goed gebruiken. Via een advertentie in een huis-aan-huis blad, kwam ik in aanraking met Amway (klik voor de homepage), velen van u hebben hier vast al eens van gehoord.

Amway (geschiedenis) is een Amerikaans bedrijf, gevestigd in Ada, Michigan (V.S.) en opgericht in de jaren 50 door 2 Nederlanders, zonen van immigranten: Rich DeVos en Jay van Andel. Amway heeft vestigingen wereldwijd en ook in Nl. Vooral zijn ze bekend geworden door hun meest populaire product destijds; L.O.C. wat staat voor Liquid Organical Cleaner. Een soort allesreiniger die 100% biologisch afbreekbaar is en niet giftig, voor vele doeleinden te gebruiken. Dit produkt werd geïntroduceerd in 1959. Verder hebben ze nog in hun eigen merknamen een complete make-up lijn, producten voor persoonlijke verzorging, een wasmiddelen lijn, autoshampoo en nog veel meer.

Producten hierboven of elders in dit blog afgebeeld, zijn géén producten (afkomstig) van Amway en dienen slechts ter illustratie.

Via de advertentie had ik dus contact opgenomen met een zgn. Amway-distributeur en deze kwam met zijn vrouw uitleg geven aan huis. Om 'in te stappen' moest er een pakket door mij gekocht worden van tussen de 100 en 200 gulden, exact weet ik het niet meer maar (voor mij) niet goedkoop dus. Daar zat dus de L.O.C. in, 'See-spray', een ruitenreiniger in een spuitbus, nog meer schoonmaakmiddelen en mappen voor de administratie van je eigen business, brochures, en dergelijke. Het klonk allemaal wel redelijk goed en ik wou er meer van weten. Vervolgens ben ik naar een informatieavond geweest die gehouden werd in een hotel in Assen. Maar ik had weinig vertrouwen in de personen op zich en ben later actief op zoek gegaan naar een andere distributeur om me in te schrijven. Vanaf Amway zelf waren er meerdere 'lijnen', welke elkaar dan zwart maakten. Zat je zelf in de ene lijn, was iemand uit één van de andere lijnen een 'crossliner'. Croslining, dus informatie uitwisselen met de andere lijn werd absoluut afgeraden. Je had dus enkel te maken met je 'up-line' welke je ondersteunde bij je uitleg en andere activiteiten en je eventuele downline; de mensen die zich aangemeld hadden bij mij, wat er dus nooit van gekomen is.

Wettelijk gezien is het géén piramidespel, hoewel er wel een piramidevorm in te ontdekken is, volkomen legaal en 'loon naar werken', dit laatste waag ik te betwisten.... Je hebt de mogelijkheid om klanten te werven, die je actief benaderd per telefoon, destijds tenminste. (misschien nu op meer digitale manieren) Een telefoonboek erbij en bellen maar, willekeurig, of mensen interesse hadden om je producten een week lang, gratis en vrijblijvend uit te proberen. Op diezelfde wijze ging het ook om mensen uit te nodigen voor een 'uitleg' om ook distributeur te worden. Die uitleg was dan bij mij thuis of bij de geïnteresseerden zelf. Je kon er vanuit gaan dat op elke 100 mensen die je belt, 10 mensen toezeggen te komen en van die 10 mensen kwam er 1. Als je dit ook weer 10 keer gedaan had kon je ervan uitgaan dat er 1 persoon was die daadwerkelijk ging 'starten'. Dat was het idee tenminste.

Het verdienmodel 1:

De potentiële klanten waar je de producten eventueel gedemonstreerd had en had laten gebruiken voor een week kregen van mij een 'follow-up'. Bespreken hoe de producten bevallen waren en of ze eventueel iets anders uit wilden proberen. 9 van de 10 keer vonden mensen de waren te duur, hoewel ze zeer geconcentreerd zijn en dus zuinig in gebruik. Maar goed, de Nederlander mag graag flink doseren dus dat hielp niet echt. Een enkeling bestelde uit goed fatsoen eenmalig een fles afwasmiddel o.d. en die leverde ik persoonlijk om vervolgens niets meer van ze te horen. Ook kwam het voor dat je testproducten helemaal leeg waren, nou, op een bodempje na dan maar toch geen interesse hadden. Dit was voor mij een dure aangelegenheid. Dit viel dus tegen. Op een gegeven moment kon ik het letterlijk en figuurlijk niet meer verkopen om een liter wasmiddel te verkopen voor ruim 18 gulden. Daar had ik zelf dan tussen de 1 en 2 gulden bruto winst op. Bruto dus; er bleef echt niks van over, er moest altijd geld bij.

Het verdienmodel 2:

Er wordt gekeken naar je omzet per maand. Bij een bepaald bedrag aan bestellingen van Amway krijg je een bepaald percentage terug, ongeacht of de bestelling(en) voor jezelf, een klant, downline of een combinatie zijn. Destijds waren de 'treden' variërend van 3% tot in elk geval 21% en hoger. Dus al bestelde je voor jezelf bijna of helemaal niets, je kreeg wel dat percentage. Bij die treden 'ging je dan bijvoorbeeld zilver, diamond of triple diamond of alles wat daar tussen ligt. In de laatste 2 gevallen kon je gerust je baan opzeggen en leven als God in Frankrijk. Je zekerheid was als één of meerdere mensen in je downline '21% gingen'. Die verdienen dan zoveel dat ze écht niet meer ophouden. Hun omzet, de downline bepaalde dus jouw inkomen, dit lijkt dus op een piramide maar dat wat jij verdiende ging niet ten koste van je downline. In die zin werkt iedereen dus voor zichzelf. Een downliner kon dus een (veel) groter inkomen hebben dan jijzelf. Geen echte piramide dus, wel zo eerlijk.

Volgens je upline maakte het niet uit of je al dan niet verlegen was of dat je uitleg perfect was, iemand die geïnteresseerd was zou de mogelijkheden van dit systeem tóch wel zien. Ook kun je potentiële distributeurs meenemen naar een zgn. meeting, rally of seminar waar je áltijd naar toe zou moeten gaan, aldus je upline. Hier werd wat opzwepende muziek gedraaid vaak en de sprekers waren altijd mensen hoog in je upline die aan geld geen gebrek (meer) hadden. De bedoeling hiervan was dat je gemotiveerd bleef en de juiste mindset kreeg en zou behouden. Ook was daar merchandise te koop, boeken, casettebandjes en video's over positief denken, al dan niet gemaakt door een succesvol Amway-distributeur. Verder waren er workshops over make-up en andere bijeenkomsten, soms met overnachting.

De balans opmaken:

Er werd altijd beweerd dat je succes afhankelijk was van je eigen inzet. Wanneer mensen tegen je zeiden: "Amway werkt niet" gaven wij bijna gebrainwasht het antwoord; "Klopt, je moet zelf werken". Voor mij gingen de theorieën niet op, waarschijnlijk tóch niet de persoonlijkheid om verkoper te zijn danwel om mensen aan te brengen. Ook was ik verlegen en gedroeg me niet enthousiast genoeg, wat nogmaals volgens de algehele upline niet uitmaakt.

Wel had ik telefoonrekeningen van bijna 300 gulden per 2 maand (KPN had toen nog geen concurrentie en internet was er net wel of nog net niet) Jarenlang betaald om distributeur te blijven, ongeveer 50 gulden per jaar, vrienden kwijt door de intussen werkelijk belachelijk hoge bedragen voor de producten, onkosten voor reizen en investeren in producten, het heeft me een klein kapitaal gekost. En tóch kan het systeem werken; het bewijs was en is er. Alleen niet voor mij...

Wat ik niet vergeten ben is toch de sfeer, de gezelligheid, ontmoetingen met bijzondere mensen en dat ik toch even heb mogen proeven van 'the American dream'!

Wat het me verder oplevert, heel onverwacht, alsnog; de punten die ik verdien door dit artikel te kunnen schrijven, bijna 20 jaar later. Amway maar zeker Yoors: Bedankt, ook voor de ervaring. ;-)

Dit is mijn ervaring met Amway, zo'n 20 jaar geleden. Intussen kunnen er zaken gewijzigd zijn natuurlijk maar de formule op zich is in de kern niet veranderd. Multilevel marketing is tot op de dag van vandaag een begrip wereldwijd.

© 29-12-2017 Copyright; Blog, titel en tekst(en) door: © Enriqué, blogs and more   Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. Afbeeldingen afkomstig van: Pixabay.

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Marion's World
Ik heb ook een tijdje bij Amway gezeten. Ik vind hun producten geweldig !! Ik gebruik nog steeds een aantal artikelen van Amway. Echt al 20 jaar ofzo. Topspul. Ik ben verzot op de mondspoeling. Volgens mij echt de beste van de hele wereld ;-) Maar wel duur om redenen wat je schrijft. Wij Nederlanders houden van flinke scheuten whahahahahaha Dat doseren werkte voor mij ook niet zo heel erg. Heb er destijds wel wat centjes mee verdiend, maar niet echt super veel. Ik werkte ook fulltime en had gewoon niet echt veel tijd om het erbij te doen.
18-01-2018 19:20
18-01-2018 19:20 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Leuk! Een lotgenoot als ik het zo mag zeggen, haha. Ze hadden/hebben idd. wel goede producten. Nee, naast een fulltimebaan valt het het niet mee. De mondspray vond ik ook wel fijn en het afwasmiddel rook wel lekker maar schuimde niet, haha.
18-01-2018 21:21
18-01-2018 21:21 • 1 reactie • Reageer
MetalStar
Oei, dit ken ik niet en nog nooit van gehoord. Maar dit werkt dus niet? :O
16-01-2018 15:26
16-01-2018 15:26 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Ja, er zijn verschillende van dit soort systemen; Herbalife, Kirby, Hara, Tahitian Noni,... Laat ik zeggen dat het heel moeilijk is en dat een enkeling werkelijk succes heeft...
16-01-2018 15:42
16-01-2018 15:42 • 1 reactie • Reageer
Ratelaar
Hoop dat dit artikel en ook al jou andere artikelen het dubbele er weer uit gehaald wordt.
31-12-2017 08:53
31-12-2017 08:53 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Dank je wel hoor, haha. Maar ik heb destijds m'n verlies maar 'genomen', alleen is het wel grappig wat daar dus toch nog weer uit komt, dank je wel!!
02-01-2018 23:07
02-01-2018 23:07 • Reageer
Jolanda Molenaar
He Enrique, ben ik weer ;) . Zat je ook in de Slingerexpress? Ik ben ook distributeur geweest. Nog nooit zoveel stress gehad. Maar ik gebruik nog steeds LOC en dishdrops ;) Leuk om je verhaal te lezen en ja, dat groepsgevoel vond ik toen ook erg gaaf!
30-12-2017 19:52
30-12-2017 19:52 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Dag Jolanda ;-) Nee, daar heb ik eigenlijk nooit van gehoord... Ja, stressen was het best wel! LOC en Dishdrops vond ik ook heel goed, leuk om die herkenning te lezen! Dus jij bent nog steeds klant? Prettige dagen nog en een voorspoedig 2018! Praten we dan weer verder! ;-)
31-12-2017 03:20
31-12-2017 03:20 • Reageer
Linda
Veel dingen komt me idd bekend voor! Ik had ook een blog over mlm gemaakt, en daar had ik ook bijgezet dat het wel kan werken, maar dat het ook aan je persoonlijkheid ligt. Ik heb nu in 3 jaar tijd maar 10 mensen in mijn downline. Terwijl sommige mensen dat in een maand bij elkaar krijgen. Maar wel raar dat de lidmaatschap je elke maand geld kostte! Bij 'ons' hoeft dat gelukkig niet :) Maar wel een hele duidelijke blog! Alles over mlm zit er wel in.
30-12-2017 15:40
30-12-2017 15:40 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Dank voor je uitgebreide reactie en complimenten Linda! Ja, het kan zeker werken maar niet voor mij, haha! In elk geval heb jij 10 mensen in je downline, ik geen één! Voor zover ik jou advies kan en mag geven; Blijf tijd, hulp en aandacht besteden aan je downline, al zijn het er weinig en blijf zelf ook vooral doorgaan! Blijkbaar heb jij 't wel in je! Succes en bedankt!
30-12-2017 17:12
30-12-2017 17:12 • 1 reactie • Reageer
Encaustichris
Ik belde ooit iemand naar aanleiding van een vacature voor thuiswerk. Bleek om Herbalife te gaan. Ik wist niet hoe snel ik op.moest hangen. Zó niets voor mij! Ik ben veel te introvert :-). Maar knap dat je het geprobeerd hebt! Ik hoop dat deze blog je alsnog winst brengt ;-)
30-12-2017 13:58
30-12-2017 13:58 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Ja, dat snap ik wel. Ook ik ben introvert en destijds nog erger. Het heeft me wel geholpen 'wat meer naar buiten te treden'. De meeste mensen willen zoiets niet doen. En ach, het gaat me nu niet meer zo zeer om winst maar ik vind 't grappig hoe achteraf gezien dan alles loopt... Dank je wel!
30-12-2017 14:09
30-12-2017 14:09 • Reageer
HeArt&SoulConnection
Knap dat je wegen zocht/ zoekt jezelf te onderhouden. Je hebt er zeker van geleerd en ook over jezelf ! Zou je zo iets nu nog doen denk je ?
30-12-2017 12:22
30-12-2017 12:22 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Dank je wel Mary-José, zeker heb ik er wat van geleerd dus dat is mooi meegenomen! Zoiets zou ik niet meer doen. Vertegenwoordiger of verkoper is niet voor mij weggelegd. Je moet veel overredingskracht hebben, mensen kunnen 'bespelen' als het ware, dat wil en kan ik niet. Maar ik blijf altijd op zoek naar iets wat ik wel wil en kan en voorlopig is het hier op Yoors nog altijd een uitdaging voor mij. Dit zeg ik niet meer op. Hier kan ik veel in kwijt en vind het leuke interacties met leuke mensen! ;-)
30-12-2017 13:15
30-12-2017 13:15 • 1 reactie • Reageer
DiaantjesLife
Ik ben ook ooit naar zo'n informatie avond geweest en het voelde voor mij al direct niet juist, het paste gewoon niet bij mij. Ik ben wel een tijdje tupperware demonstratrice geweest, kost gelukkig ook veel minder eigen geld. Toch was het dit ook niet voor mij, ik kwam mijn kringetje ook niet uit en dan houd het eens op. Aan mijn praatje ligt het niet denk ik, maar ergens deed ik toch iets verkeerd. Stukje faalangst ook wel denk ik, dat speelt me nog steeds parten overigens. Ik wil zo graag, maar er is altijd dat woordje maar.................. Ach, ik vindt mijn weg overal wel in en anders zoek ik iets anders haha Ik hoop dat je na 20 jaar alsnog hier iets leuks aan overhoud ;)
30-12-2017 09:07
30-12-2017 09:07 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Knap dat jij dat direct al wist, bewust ook. Dan heb jij goeie 'antennes' zeg maar, haha! Zelf liet ik me teveel meeslepen. Maar ik heb geen spijt. ik heb een turbulente maar leerzame en interessante tijd gehad. Ach en geld is ook niet alles, wel als je heel krap zit natuurlijk maar ik ben blij met dit stukje verhaal wat ik weer meeneem om nu en later nog eens te vertellen. Maar ik vind het een grappig idee dat 20 jaar later dit alles nog eens van pas komt, heel apart!
30-12-2017 13:49
30-12-2017 13:49 • Reageer
Hetty
Jaaaaah heeeeeeeel herkenbaar, ik ben dus ooit bijna begonnen aan Herbalife distributeur worden ... Ook een voorbeeld van "the american dream", en exact hetzelfde systeem als Amway. Gelukkig voor mij heb ik toen al besloten dat het dat niet ging worden voor mij, ik ben gewoon niet assertief genoeg om mijn inkomsten uit dit soort business te kunnen halen. Overigens is Oriflame en Mylene ook nog zoiets, maar dan in Cosmetica.
29-12-2017 19:37
29-12-2017 19:37 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Dus tóch hetzelfde, dat wist ik niet precies... Je moet gewoon een hele vlotte babbel hebben en dat heb ik ook niet. Van die cosmetica merken heb ik wel eens gehoord, vooral Mylene...
29-12-2017 19:46
29-12-2017 19:46 • 1 reactie • Reageer
Xandra
Ja herkenbaar.... Blijkbaar bij verschillende onder ons.
29-12-2017 19:26
29-12-2017 19:26 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Ja, kennelijk wel, haha!
29-12-2017 19:43
29-12-2017 19:43 • Reageer
LivingThaGoodLife
Ook ik ben daar ooit ingetuind, niet amway maar iets anders wat ik me niet meer goed herinner, maar wat jik schrijft herken ik.. meetings in hotel ergens, mensen die spreken dat ze hoog aan de ladder staan, startpakket kopen.. aan huis demonstreren en dan maar hopen dat ze het willen.. grappig hoe velen hier toch hopen wat uit te halen. al die advertenties van dit soort systemen lijken ook op elkaar he haha
29-12-2017 19:19
29-12-2017 19:19 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Ok, dus je hebt er ook al de 'nodige' ervaring mee zeg maar... Ja, je hebt uiteraard de tupperware party's maar ook Kirby, Tahitian Noni, Herbalife is ook zoiets geloof ik en de list goes on, haha. Ach, toch weer een ervaring rijker en financieel iets armer, haha!
29-12-2017 19:27
29-12-2017 19:27 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Ik ben ook eens bijna in zoiets gestapt. Dat werkte op dezelfde manier, als je maar genoeg mensen had weten te vinden die voor jou producten gingen verkopen, dan kon je 'binnenlopen'. Maar ik heb me gelukkig op het juiste moment weten in te houden :-)
29-12-2017 17:55
29-12-2017 17:55 • 1 reactie • Reageer
The Original Enrique
Verstandig! Denk ik tenminste, haha!
29-12-2017 17:58
29-12-2017 17:58 • 1 reactie • Reageer