×

Yoors


Inloggen
×

YoorsHoe denkt iemand met autisme?

Hoe denkt iemand met autisme?


Autisme. Een naam dat geplakt is bij mensen die anders denken. Maar is anders zo verkeerd?

Mensen met autisme kunnen niet zo spraakzaam zijn, dingen letterlijk nemen, bang zijn van nieuwe dingen, moeilijk contact maken met andere..Maar, autisme kan per persoon anders tot uiting komen.

Het is niet zo dat elke persoon met autisme niet sociaal is, alles letterlijk neemt, of bang is van nieuwe dingen. Ikzelf bv ben niet sociaal bij vreemden, maar zodra ik je langer ken, en zodra ik je in vertrouwen kan nemen gaat dat heel makkelijk, dan is er geen sprake meer van 'niet sociaal zijn'. Wat ik dan wel weer merk is dat er vaak miscommunicatie kan zijn tussen mensen met autisme ondereen. Doordat elke persoon met autisme anders is, en hun autisme anders ervaart komen er veel botsingen, wat het ook wel moeilijk kan maken ook al zou je denken 'moeten ze elkaar dan niet meer begrijpen?'. En dat is ook zo, maar toch ervaren we het allemaal op onze eigen manier.

Ik ben in september 2017 begonnen aan een nieuwe start, ik was afgestudeerd van het middelbaar, dus vanaf dan ging ik naar een nieuwe school, nieuwe studie, naar nieuwe klasgenoten.. Dat was natuurlijk heel beangstigend omdat je uit je comfortzone word gehaald. Natuurlijk heeft iedere persoon dat wel, vanaf je gaat verder studeren, dat het op je eerste dag altijd wel stresserend kan zijn. Maar voor mensen zoals mij is dat niet alleen de stress dat erbij komt. Maar tot mijn eigen verbazing, heb ik heel snel nieuwe vrienden kunnen maken, ik heb zelf mijn grenzen verlegd met moeite maar dat is me dan nog gelukt ook. Want doordat ik die stap heb gemaakt, heb ik nu nieuwe hechte vriendschappen gemaakt die ik dacht niet te maken.

Ik merk ook heel vaak bij schoolopdrachten dat ze zeggen tegen mij "je hebt het te letterlijk genomen" maar tot de moment dat ze dat zeggen heb ik dat eigenlijk zelf nog niet door, wat het ook wel moeilijk maakt omdat het mijn punten beïnvloed. En wat het zeker moeilijk maakt is dat ik het onbewust doe, dus dat is dan wel altijd eventjes een moment van "dju" als ik dat eerder door had, had ik het beter kunnen doen.

Wat nog een moeilijk punt kan zijn, wat redelijk frustrerend is, is werk. Ik ben dit jaar 20 geworden en heb eigenlijk nog maar 1 studentenjob gehad, dat was in plopsaland, in de winkeltjes wat natuurlijk heel stresserend is voor een persoon als mij. Ik zeg ook daarna altijd "ik doe dit nooit meer, ik ga mezelf dit niet meer aandoen". Ik vind het heel moeilijk om de juiste studentenjob te vinden omdat het meestal in de verkoop is of in de horeca, en al is het niet dat, je komt sowieso met mensen in contact die je nog niet kent, en je moet natuurlijk ook nog gaan solliciteren wat ik ook altijd heel beangstigend vind. En het is niet omdat ik geen studentenjob wil, integendeel.. Ik heb gewoon nog nooit echt de juiste job tegengekomen voor mij, waar ik me comfortabel bij ga voelen en niet elke dag ernaar toe ga tegen mijn zin. Want dat wil ik gewoon graag vermijden, dat ik elke keer opsta en denk "ik zou me echt liever ziek melden".

Ik vind het ook heel raar om deze blog te schrijven, omdat ik nog nooit openlijk heb gezegd dat die vorm op mij geplakt is.

Nog elke dag struggle ik er wel mee, en weet ook niet of ik het echt ooit zal accepteren. Maar ook elke dag sta ik op en doe ik mijn best, meer kan niet doen. Meer kunnen we niet doen.