×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Hoe denkt iemand met autisme?

Hoe denkt iemand met autisme?


Autisme. Een naam dat geplakt is bij mensen die anders denken. Maar is anders zo verkeerd?

Mensen met autisme kunnen niet zo spraakzaam zijn, dingen letterlijk nemen, bang zijn van nieuwe dingen, moeilijk contact maken met andere..Maar, autisme kan per persoon anders tot uiting komen.

Het is niet zo dat elke persoon met autisme niet sociaal is, alles letterlijk neemt, of bang is van nieuwe dingen. Ikzelf bv ben niet sociaal bij vreemden, maar zodra ik je langer ken, en zodra ik je in vertrouwen kan nemen gaat dat heel makkelijk, dan is er geen sprake meer van 'niet sociaal zijn'. Wat ik dan wel weer merk is dat er vaak miscommunicatie kan zijn tussen mensen met autisme ondereen. Doordat elke persoon met autisme anders is, en hun autisme anders ervaart komen er veel botsingen, wat het ook wel moeilijk kan maken ook al zou je denken 'moeten ze elkaar dan niet meer begrijpen?'. En dat is ook zo, maar toch ervaren we het allemaal op onze eigen manier.

Ik ben in september 2017 begonnen aan een nieuwe start, ik was afgestudeerd van het middelbaar, dus vanaf dan ging ik naar een nieuwe school, nieuwe studie, naar nieuwe klasgenoten.. Dat was natuurlijk heel beangstigend omdat je uit je comfortzone word gehaald. Natuurlijk heeft iedere persoon dat wel, vanaf je gaat verder studeren, dat het op je eerste dag altijd wel stresserend kan zijn. Maar voor mensen zoals mij is dat niet alleen de stress dat erbij komt. Maar tot mijn eigen verbazing, heb ik heel snel nieuwe vrienden kunnen maken, ik heb zelf mijn grenzen verlegd met moeite maar dat is me dan nog gelukt ook. Want doordat ik die stap heb gemaakt, heb ik nu nieuwe hechte vriendschappen gemaakt die ik dacht niet te maken.

Ik merk ook heel vaak bij schoolopdrachten dat ze zeggen tegen mij "je hebt het te letterlijk genomen" maar tot de moment dat ze dat zeggen heb ik dat eigenlijk zelf nog niet door, wat het ook wel moeilijk maakt omdat het mijn punten beïnvloed. En wat het zeker moeilijk maakt is dat ik het onbewust doe, dus dat is dan wel altijd eventjes een moment van "dju" als ik dat eerder door had, had ik het beter kunnen doen.

Wat nog een moeilijk punt kan zijn, wat redelijk frustrerend is, is werk. Ik ben dit jaar 20 geworden en heb eigenlijk nog maar 1 studentenjob gehad, dat was in plopsaland, in de winkeltjes wat natuurlijk heel stresserend is voor een persoon als mij. Ik zeg ook daarna altijd "ik doe dit nooit meer, ik ga mezelf dit niet meer aandoen". Ik vind het heel moeilijk om de juiste studentenjob te vinden omdat het meestal in de verkoop is of in de horeca, en al is het niet dat, je komt sowieso met mensen in contact die je nog niet kent, en je moet natuurlijk ook nog gaan solliciteren wat ik ook altijd heel beangstigend vind. En het is niet omdat ik geen studentenjob wil, integendeel.. Ik heb gewoon nog nooit echt de juiste job tegengekomen voor mij, waar ik me comfortabel bij ga voelen en niet elke dag ernaar toe ga tegen mijn zin. Want dat wil ik gewoon graag vermijden, dat ik elke keer opsta en denk "ik zou me echt liever ziek melden".

Ik vind het ook heel raar om deze blog te schrijven, omdat ik nog nooit openlijk heb gezegd dat die vorm op mij geplakt is.

Nog elke dag struggle ik er wel mee, en weet ook niet of ik het echt ooit zal accepteren. Maar ook elke dag sta ik op en doe ik mijn best, meer kan niet doen. Meer kunnen we niet doen.


Miranda Tabor
Mooi verwoord. Het geeft een kijkje in jouw binnenwereld. Dat weet ik  te waarderen. 
18-08-2018 16:16
18-08-2018 16:16 • Reageer
Al Tistje
Een mooie en eerlijke blog ! Goed gedaan ! 
02-07-2018 22:28
02-07-2018 22:28 • Reageer
kork-
misschien wat langer na denken voor je start met een opdracht/vraag in verband met letterlijk nemen.in de kookles je moet het glas halveren dit zal eerder uitgieten zijn dan in twee snijden.maar er zijn dus meerdere opties  als je die kan bedenken en desnoods vragen als je niet zeker bent welke aan de vrager.dan moet je al geen energie verspillen aan iets wat eigenlijk niet eens de bedoeling was . persoonlijk ben ik van het zo zwijgzame verlegen type autist met een laag iq.dat communicatie zo beperkt is tot enkel ouders en ik al 10 jaar thuis zit na school.ik snap dus wat je bedoelt met dat een job vinden zonder veel menselijk contact.nu met een normaal of hoger iq zullen er meer jobs zijn die hier dichter bij aanleunen.zelf zou truck chauffeur over lange afstanden iets zijn wat ik wel graag zou doen .dit is grotendeels alleen wel tussen het verkeer maar niet te communicatief tussen al die mensen.echte communicatie is gewoon totaal onmogelijk voor mij word er ziek van. als dit bij jou ook zo is zal je dit soort van vrij eenzame job moeten vinden of de stress maakt je ziek.en altijd thuis zitten is echt doodsaai maar ik zit er aan vast.
28-06-2018 00:09
28-06-2018 00:09 • Reageer
Mirelle-Creametkids
Ik begrijp heel goed je "strubbelingen" die jij ervaart. Knap dat je het hier met ons deelt..👍😉
25-06-2018 20:56
25-06-2018 20:56 • Reageer
Beauty by Esmee
Heel mooi verwoord!
25-06-2018 20:29
25-06-2018 20:29 • Reageer
jolandemooij
Petje af hoor, je hebt het allemaal heel goed uitgelegd. Jou verhaal lijkt wel een beetje op dat van mijn dochter. Zij heeft nu allemaal mooie diploma's, maar nu nog werk vinden. Ze heeft nu een jobcoach en dat is heel fijn. Jij ook veel succes en geniet van je vriendschappen. 
25-06-2018 18:50
25-06-2018 18:50 • Reageer