×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Lopen voor je leven!

Lopen voor je leven!


Hallo allemaal!


Inmiddels ben ik 18 jaar oud en ben ik nooit ergens echt goed in geweest. Ik heb op paardrijden, handballen, voetballen en hockey gezeten maar in niks was ik een echte uitblinker. Hockey heb ik nog een aantal jaren gedaan en ik speelde opzich wel aardig, maar vooral mijn uithoudingsvermogen was goed.

Sinds ik dit jaar gestopt ben met hockeyen, wilde ik wel blijven sporten en bewegen en vooral mijn conditie behouden. Hardlopen was de oplossing! Het begin verliep moeizaam, beginnen aan iets is toch wel zwaarder dan bezig zijn en een echt goed begin kwam maar niet. Echter ken ik een hardlooptrainer persoonlijk waar ik daarna een paar keer mee getraind heb, hierdoor kreeg ik de smaak te pakken! Hij legde me wat kleine trucs uit waardoor ik sneller werd en alles minder moeizaam ging. Ik begon hardlopen zowaar leuk te vinden! Ik ben geen waar talent, maar als ik zo door train kan ik nog best een snel iemand worden op de amateur wedstrijden. Zo liep ik laatst 5 km in 26:12 minuten, maar mijn record is 24:34 minuten.


Omdat ik hardlopen zo leuk vind nu, wil ik dit graag aan jullie doorgeven! Wanneer je eenmaal bent begonnen met hardlopen wil je nooit meer anders en iedere dag waarop je niet rent is een verloren dag. Ik ben overigens geen expert op gebied van sporten, dus alle tips die ik jullie wil geven hebben vooral voor mij geholpen met behulp van mijn trainer.

Hebben jullie al zin om te lopen? Na deze tips vast wel!


Tip 1: Loop op de juiste schoenen

Wil je serieus hardlopen, dan heb je schoenen met een goede demping nodig. Van schoenen zelf heb ik geen verstand, het enige wat ik weet is dat ik zin krijg om te rennen wanneer ik nieuwe hardloopschoenen heb! Zoek je dus naar prikkels om te gaan rennen, koop een paar mooie nikes! Overigens helpen leuke kleuren ook bij de motivatie om te gaan rennen. Dames kunnen kijken op forever21.nl, hier hebben ze goedkope en leuke hardloopkleren!


Tip 2: Begin rustig

Niemand kan in een keer 10 kilometer zonder te wandelen, rennen. Om het als eerst 30 minuten vol te houden, moet je met een schema werken. Het schema hieronder is voor als je een normale conditie hebt, je moet minstens 5 minuten kunnen rennen voordat je met dit schema begint. Na iedere training moet je het gevoel hebben dat je jezelf tot het uiterste hebt gedwongen! Is dat niet zo? Ga dan alvast verder naar de oefening voor de volgende keer.

Het schema:

Week 1:

1. 5 min rennen (niet forceren), 1 min wandelen, 5 min rennen, 1 min wandelen, 5 min rennen, 1 min wandelen, 5 min rennen

2. 6 min rennen, 1 min wandelen, 7 min rennen, 1 min wandelen, 6 min rennen


Week 2:

1. 7 min rennen, 1 min wandelen, 8 min rennen, 1 min wandelen, 7 min rennen

2. 10 min rennen, 2 min wandelen, 12 min rennen


Week 3:

1. 12 min rennen, 2 min wandelen, 9 min rennen, 1 min wandelen, 6 min rennen

2. 15 min rennen, 1 min wandelen, 5 min rennen, 1 min wandelen, 5 min rennen


Week 4:

1. 9 min rennen, 1 min wandelen, 9 min rennen, 1 min wandelen, 9 min rennen, 1 min wandelen, 9 min rennen

2. 30 minuten rennen


Aan het einde van week 4 zul je zien dat alles heel makkelijk gaat en dat je echt vooruitgang hebt geboekt!


Tip 3: Kies een leuke route

Een saaie rechte weg voor 5 km lang vindt niemand leuk, kies daarom voor en mooie route! Op www.looptijden.nl/afstandmeten kan je zelf een looproute uitstippelen bij jou in de buurt!


Tip 4: Muziek is de oplossing

Als ik soms geen zin heb om te rennen, dan doe ik muziek in. Ik heb een afspeellijst gemaakt met energieke liedjes, deze liedjes helpen je door de moeilijke meters heen en zorgen dat je doorgaat! Maak een afspeellijst speciaal voor rennen en zorg dat er veel energieke nummers instaan!


Tip 5: Just do it!

Niemand gaat jou vertellen dat jij moet gaan hardlopen, je zult het echt zelf moeten doen! Geloof me, uiteindelijk voel je je fitter, vitaler, gezonder en lekkerder!Wat vinden jullie van hardlopen en wat is jullie recordtijd?


Liefs

Eva

 Sherry
Zo Eva wellicht dat je je talent al hebt gevonden: bloggen. Leuke tips geef je ons.
Ik volg je!
06-10-2015 22:04
06-10-2015 22:04 • Reageer
Wil604
Goede blog duidelijke uitleg ga zo door .
06-10-2015 21:51
06-10-2015 21:51 • Reageer
Arno van den Kieboom
Mooie blog en goede uitleg. Ooit heb ik ook hardgelopen, maar toen was ik een jaar of twintig jonger een een paar kilo's lichter hahah. Misschien dat ik het ooit weer eens oppak
06-10-2015 21:45
06-10-2015 21:45 • Reageer
Marjolein Mc
Hoi ik ben sinds pas weer op een sportschool gegaan en volgens mn man moet ik ook gaan hardlopen, kan je dit ook opbouwen op een loopband? heb nl heel snel last van mn knieeën.
06-10-2015 21:39
06-10-2015 21:39 • 1 reactie • Reageer
Eva
Als je gewicht wil verliezen, is hardlopen echt de beste manier van sport! Op een loopband valt dit ook goed op te bouwen, alleen moet je beter opletten. Het schema van hierboven kan daarvoor iets te zwaar zijn. De loopband is vooral lastig omdat je niet weet hoe snel je kan en hoelang je dit kan volhouden. Ik zou beginnen op 8 km / 8,5 km en dit 5 tot 10 min vol te houden, als dit goed gaat kan je langzaam aan het schema beginnen!
06-10-2015 21:49
06-10-2015 21:49 • 1 reactie • Reageer