×

Yoors


Inloggen
×

YoorsGeluk in het midden van nergens (4)

Geluk in het midden van nergens (4)


Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? 

We wonen nu ruim een maand in dat kleine dorpje in Zeeuws-Vlaanderen en het geluk blijkt overal aanwezig in het ongrijpbare, maar toch zo aanwezige ‘zijn’.

Twee weken geleden werd ik getroffen door een naar en hardnekkig griepje en vanaf dat moment sloegen de twijfels genadeloos toe. Buiten kletterde de regen en ons huisje was verre van comfortabel. Ik had het voortduren koud en als ik koortsachtig door het huis zwalkte zag ik alleen maar gebreken. Gang, toilet, slaapkamer, badkamer (of iets wat daarvoor door moest gaan), woonkamer, muren, plafonds, vloeren, tuin. Echt alles moest afgebroken of gerenoveerd worden. Help! Echt contact met de buren had ik nog niet en ik voelde me bijna zielig van eenzaamheid. En dus begon ik overal over te mopperen. Stom dorp, stom huis, stomme mensen, stom leven, stom plan, stom lijf. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik neerslachtige, gedramatiseerde berichtjes begon te sturen naar manlief, die keihard aan het werk was en ongetwijfeld niet echt zat te wachten op mijn geklaag. Ik hield deze gemoedstoestand een paar dagen vol totdat ik me zowel lichamelijk als geestelijk ineens een stuk beter ging voelen. De ratio nam het over van mijn sombere gedachten toen ik me realiseerde dat ik me in Rotterdam net zo ellendig zou hebben gevoeld als ik daar griep had gehad. De bacillen werden zwakker en mijn geluksgevoel won terrein. Ineens zag ik weer de charme van onze Mediterrane casa in wording en dacht ik weer in kansen in plaats van tegenslagen.

We kochten eindelijk kledingkasten en manlief ging verder met het leggen van de nieuwe vloer. We ontdekten een niet eens zo verkeerd supermarktje in de buurt en met de nieuwe oven en vaatwasser was onze keuken eigenlijk al best goed uitgerust. De honden en katten waren al helemaal thuis en ik had zowaar al een keer een gesprek met iemand uit de straat. We bestelden een grasmaaier kochten, allerlei tuingereedschap en hoewel het een enorme klus zou worden, maakten we in ieder geval al een begin.  Zodra ik een nieuw plan bedacht ging ik op internet zoeken naar de mogelijkheden om dat plan te verwezenlijken. Op zo’n zoektocht werd ik soms verrast en soms teleurgesteld, maar in mijn hoofd kwamen alle ideeën weer samen en langzaam groeide het geloof weer in deze stap, dit nieuwe leven.

En toen ging de zon ook weer schijnen. Het vakantiegevoel was terug! We spendeerden een zaterdag aan de woeste tuin en wisten het gras enigszins te temmen en wat onkruid te verwijderen. Het blijft een wildernis, maar als ik iedere dag iets doe dan komt er uiteindelijk wel ooit verbetering in. Zondag stapten we optimistisch op de fiets en reden we naar het strand van Cadzand. Ongetraind en op oude fietsen toerden we ongeveer 75 kilometer langs de Zeeuwse kust en door het polderlandschap. Op de heenweg waren we bijna euforisch van al het moois dat de omgeving ons liet ziet. We stopten in Breskens voor een lunch en een alcoholische versnapering en vanaf daar reden we langs de kust naar Cadzand Bad. We voelden ons toerist in eigen provincie en konden ons geluk niet op dat we hier tegenwoordig ‘gewoon’ woonden. We waren waarschijnlijk iets te optimistisch geweest want we moesten ook nog terug. We programmeerden een route in op Google Maps, die ons vierkantjes en rondjes liet rijden en toen sloegen ook ineens de zadelpijn en vermoeidheid toe. We waren letterlijk en figuurlijk even de weg kwijt, het vakantiegevoel was het laatste uur ver te zoeken en we kwamen compleet gesloopt thuis, maar waren wél trots op onszelf.

Eergisteren maakte ik kennis met de buurvrouw en voelde ik me voor het eerst een beetje welkom in dit Zeeuws Vlaamse dorp. Vandaag bracht ik totaal onverwacht een halve middag door bij de overburen, in de tuin, met een wijntje (of twee) en een paar kippen op schoot. Die gezelligheid had ik misschien stiekem een beetje gemist de afgelopen maand en blijkt dus aangenaam dichtbij, zomaar aanwezig te zijn.

Ik leerde de afgelopen weken weer dat geluk begint in jezelf. Er zijn altijd excuses om niet gelukkig te zijn en er zijn net zoveel redenen om het wel te zijn. Een leuk gesprek, vrolijke honden, een fietstocht langs de kust, liefde in je hart, tevreden zijn met wat je hebt. De lijst is eindeloos. Ik heb soms de neiging om mezelf te verliezen in alles wat ik ooit verloren heb, maar het maakt me veel gelukkiger om het leven te omarmen en te genieten van dat wat er zomaar op mijn pad verschijnt. Iedere dag komen er dromen bij en dromen uit.

 La vita è bella.

 


help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!