Kleding verven op natuurlijke wijzeHoe verf je kleding op een natuurlijke manier?

Ik ben graag "natuurlijk" bezig in mijn leven. Maar ik moet bekennen dat ik veel dingen echt moet uitzoeken omdat ik niet geleerd heb hoe je dat doet. Kenmerk van de tijd waarin ik ben opgegroeid vrees ik. Hoewel mijn grootouders bepaalde dingen echt nog wel deden en mijn ouders ook nog wel toen ik jong was, verdween de vanzelfsprekendheid om alles zelf te doen in de loop der tijd toch wel uit het dagelijkse leven. Overal kwamen "pakjes" voor die je kon gebruiken en werd het de gewoonste zaak van de wereld om voor alles naar de winkel te lopen. 

Ik wil het graag anders doen. Milieubewuster maar ook duurzamer. Ik wil proberen om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarbij geeft het mij ook veel voldoening als ik inmaak, of zelf jam maak, fruit droog, kook zonder pakjes, machines repareer, recycle, restyle of kleding verf met natuurlijke materialen. Maar vooral dat laatste vind ik nog best wel lastig. Leuk maar wel lastig omdat het gewoonweg niet altijd het gewenste resultaat heeft dat ik voor ogen had toen ik begon.

Laatst heb ik geprobeerd om een trui te verven met rode bieten. Ik heb het gefixeerd maar ergens in het proces heb ik duidelijk iets niet goed gedaan. Ik kreeg een mooie roze kleur dus stap 1 was echt wel gelukt maar toen ik de trui ging wassen spoelde ik de kleur er ook weer uit. En dat was niet de bedoeling. Ach, je leert hier dan weer van hoe het niet moet denk ik dan maar. In dit geval ging het om een nieuwe trui van dochterlief die na één keer dragen er triest aan toe was en die ik wilde redden. Nou ja, niet alle reddingsmissies kunnen succesvol zijn nietwaar. Maar ik blijf het gewoon proberen. Ik houd er ook niet van om kleding die vaal geworden is weg te gooien maar die geef ik graag een verfbadje zodat zwart ook weer echt zwart wordt. Soms kan vaal echt wel heel leuk zijn maar niet altijd. En dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om een vale zwarte broek te verven zodat die straks weer stralend zwart is en ook blijft.

Nu kwam ik dus een filmpje tegen dat er erg goed uitziet en ik heb weer hoop en dus dacht ik laat ik dit met jullie delen (de eerste 3 minuten gaan over kleding verven): 

Ziet er veelbelovend uit toch?

Hebben jullie nog tips om kleding te verven zonder pakjes en op een natuurlijke manier? Laat het mij dan vooral weten en als het kan dan met een volledige beschrijving vooral als "de verf" gefixeerd moet worden want daar wil het bij mij nog wel eens misgaan. 

|header: pixabay jekar1588|

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 


More