Waarom schrijf ik? Waarom schrijf jij?

Waarom schrijf ik? Waarom schrijf jij?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

 "Schrijven is een manier om te praten zonder te worden onderbroken" - Jules Renard -

Jules Renard (1864-1910) werd geboren in Châlons-du-Maine in Frankijk. Hij was leraar en jurist tot hij in 1886 begon met het schrijven van diverse romans, verhalen en toneelstukken. De eerste uitgave van Peenhaar verscheen in 1894 en maakte de auteur in één klap beroemd. In Frankrijk worden zijn toneelstukken nog met regelmaat opgevoerd.

Behalve dat dit een waarheid als een koe is vind ik het een mooi citaat om over na te denken. Je wordt in wat je wilt zeggen niet onderbroken door anderen dus je kunt je zinnen afmaken maar je onderbreekt jezelf ook niet. Misschien haper je af en toe, en moet je hobbels nemen maar ik denk dat wanneer mensen schrijven ze zichzelf niks wijsmaken en eerlijk kunnen zijn.

"De helft van wat ik schrijf is afval maar als ik het niet opschrijf, rot het weg in mijn hoofd" - Jarod Kintz -

Jarod Ora Kintz (geboren 5 maart 1982) is een Amerikaans auteur en humorist, hij is het meest bekend om zijn enorme hoeveelheid van provocerende citaten - vaak omschreven als surrealistische opmerkingen, slimme kwinkslagen en willekeurige  one-liner gedachten grappen. Hij is  uitgebreid geciteerd  door iedereen van Forbes magazine, Huffington Post en BuzzFeed,  Paula Abdul,  Ashley Judd,  en de oorspronkelijke Syfy-film "Verhonger. Zijn werken omvatten een breed scala aan onderwerpen, variërend van liefde, politiek, frustratie tot motivatie, en alles daartussenin. Zijn schrijfstijl bestaat vaak uit een bekwaam Woordspel; zelfspot, zijn dagelijkse leven, en de beleefdheden en absurditeiten van liefdesrelaties: verleden, heden en toekomst. Hij haalde zijn diploma Engels aan de Universiteit van Florida en hij volgde creatief schrijven aan de Universiteit van Florida en de Florida State University. Kintz heeft ongeveer 50 boeken zelf gepubliceerd via iUniverse en de Amazon Kindle en vanaf December 2014 heeft hij meer dan 10.000 quotes Gepost op Goodreads.

Dit is wel de reden waarom ik ooit ben begonnen met bloggen. Soms was het zo druk in mijn hoofd met van alles en nog wat, dat ik merkte dat als ik het opschreef ik het los kon laten. Dan had ik het een plekje gegeven en kon ik verder gaan. Dit kon werkelijk om alles gaan maar zodra ik niet de mogelijkheid had om het neer te pennen dan bleef ik er maar mee bezig. Dat konden ook hele stomme dagelijkse zaken zijn hoor. Niet meteen het ergste denken.


Mary Flannery O’Connor (1925 - 1964) was een Amerikaanse schrijfster van korte verhalen en romans. Haar verhálen worden veelal bevolkt door karakters van twijfelachtige moraal en spelen zich meestal af in het zuiden van Amerika. Ze weet op een subtiele manier de negatieve kanten van de samenleving in het zuiden te belichten door op een impliciete wijze bijvoorbeeld raciale kwesties en de Southern Myth aan te stippen. Ondanks deze kritiek heeft O’Connor zichzelf altijd als een echte southerner beschouwd, die als ze enige tijd in het noorden van Amerika moest verblijven zich doodongelukkig voelde. Veel van haar verhalen eindigen op een sterk verontrustende of zelfs gewelddadige manier; vaak met een ironische ondertoon. Het idee hierachter is dat, volgens O’Connor, de mens alleen tot inzicht kan komen door op een harde manier met de neus op de feiten te worden gedrukt. Haar talent om het tragische met het komische te verbinden is alom geprezen, en haar bekendste verhalen zoals A Good Man is Hard to Find en Good Country People worden dan ook beschouwd als hoogtepunten in het Amerikaanse korte verhalen genre. Hoewel ze in het overwegend Protestantse zuiden woonde is ze tot haar dood een vrome katholiek gebleven. Ze stierf op 39-jarige leeftijd aan lupus. Ook haar vader leed aan deze erfelijke ziekte; hij overleed hieraan toen Flannery 16 jaar oud was.


Ook deze quote gaat voor mij op maar dan vooral als het gaat om zaken waarbij  ik niet helemaal eerlijk durf te zijn tegen mezelf. Die momenten dat je er omheen blijft draaien terwijl je eigenlijk verdomde goed weet wat er aan de hand is. Die momenten waarop je weet dat er iets gaat veranderen als je eerlijk tegen jezelf bent en je niet weet of je die verandering wel wil. Door het op te schrijven zet je opeens alles helder neer, zie je de chronologie duidelijk voor ogen en weet je waar je naartoe moet.


Een andere voor mij belangrijke reden om te schrijven en te bloggen is om mensen te laten nadenken over zaken die ik raar vind, of waarvan ik denk dat er iets aan gedaan moet worden. Ik hoop mensen te laten omdenken soms door de advocaat van de duivel te zijn en soms door onderwerpen aan te stippen die volgens mij belangrijk genoeg zijn om een standpunt over in te nemen. Ik kan heel slecht tegen de onverschilligheid en oppervlakkigheid van de huidige maatschappij zoals in "als het mij niet direct aangaat dan hoef ik er niks mee" of "Ach, dat een ander het maar oplost". Ik hoop dat ik zo nu en dan iemand kan raken, ergens, en wie weet wat er dan kan gebeuren. En ik wilde een tegengeluid geven voor de altijd maar positieve en perfecte statussen op Facebook. Ik vond dat zo raar. Alsof het leven alleen maar rozengeur en maneschijn is. Ik heb er toen bewust voor gekozen om te bloggen of te "statussen" over de leuke, grappige, humoristische en liefdevolle dingen die er in mijn leven gebeurden als ook over alles wat dat niet was. Er gebeuren veel positieve dingen in mijn leven maar ook echt wel zaken die absoluut niet leuk zijn, die mij irriteren of waar ik verdrietig van word. Ik wilde in elk geval op mijn status op Facebook een reëel beeld geven van mijn leven en niet meedoen aan die overdreven altijd maar gelukkige statussen. Al begrijp ik wel dat mensen niet alles erop willen zetten hoor.  

Wil je meer blogs lezen meld je dan aan op yoors: https://www.yoo.rs/aanmelden?via=44003
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (11 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Vooral therapeutisch. Voor mezelf, maar ook voor anderen, want zij leren er dan weer uit.
| 20:27 |
Goede reden vind ik!
| 21:00 |
Mooi dat deze weer naar boven komt.
Verhalen schrijven is niet mijn ding, ik hoop met mijn blogs mensen tot wat vrolijks, creatiefs, sociaal of ontspannends aan te zetten.
| 15:16 |
Maar daarmee vertel je dan toch ook een verhaal!
| 15:23 |
Dat kan inderdaad verschillende redenen hebben!
| 13:51 |
Heel mooie blog, en ja schrijven kan therapeutisch werken, of je het nu doet voor jezelf of het deelt, heeft beide een grote betekenis, vooral het gelezen stuk terug lezen geeft vaak al klaarheid in je hoofd.
| 11:00 |
Ja dat klopt inderdaad.
| 11:08 |
Leuke blog! ben zelf ook herken mezelf ook zeker in de quotes
| 19:19 |
Dankjewel Ditisveer. De eerste en de laatste vind ik wel mooie doordenkertjes, de tweede is gewoon plat zoals het is voor mij.
| 19:25 |
Ja, voor mij is vooral de laatste toepasselijk. :)
| 19:26 |
Hadden we die zelf maar bedacht hé. Dan is schrijven voor jou soms dus ook "therapeutisch" zogezegd dan.
| 19:41 |
zeker weten! meest van de tijd wel, en anders is het voor de ontspanning of gewoon omdat ik het leuk vind. Schrijf ook vaak op wat ik gedroomd heb omdat ik dat overdag niet zou kunnen bedenken.
| 19:42 |
Heel mooie blog :))
| 18:51 |
Dankjewel Spourieloekie
| 18:52 |
:)
| 06:50 |
Ik begin nu ook het schrijven leuker te vinden.
| 13:05 |
Fijn, vooral van genieten.
| 13:22 |
Mooi geschreven blog, graag gelezen. Ik schrijf ook graag!
| 10:04 |
Wat fijn om te lezen, daar doe ik het voor.
| 10:08 |
Met schrijven vind het ik persoonlijk dat je meer opschrijft dan dat je zegt
Hou er van
| 09:17 |
Dat klopt inderdaad wat jij zegt maar het vraagt soms een oplettende lezer om dat op te pikken. Ik kan ook niet zonder schrijven.
| 09:21 |
Interesant om te lezen ook
| 08:47 |
Fijn dat jij dat vind.
| 09:14 |
Indenken=omdenken
| 07:14 |
Mooi blog waarin ik veel van mezelf herken. Een positieve status houden wil ik ook graag. Als er negatieve dingen gebeuren wil ik zo snel mogelijk indenken en de energie weer naar positief brengen. Dat gaat een stuk moeilijker als bijvoorbeeld 100 mensen zich in mijn vervelende situatie gaan mengen. Het gaat dus meer om wat het teweeg brengt zeg maar :-)
| 07:14 |
Dat begrijp ik hoor. Maar ik heb dat soort reacties eigenlijk nooit gehad omdat ik vrij neutraal schreef, geen namen gebruikte en gebruik van andere mensen en zo objectief probeerde te zijn als maar mogelijk was. Ik merk echter dat mijn berichten op FB echt veel gelezen worden en werden, kreeg vaak via privéberichten vragen en reacties omdat mensen zich open durfde te stellen omdat ik open was. Ik word gek genoeg voor veel vlakken als een ervaringsdeskundige gezien hahaha. Plus ik accepteer niet iedereen op FB. Juist omdat ik er zo open en persoonlijk in mijn statussen ben, scheelt ook al een heleboel denk ik.
| 07:24 |
Ja.. ik ook. Maar net als gister... zet ik erop dat ik vakantie heb.. er staan al eer dan 50 reakties en zo'n 90 likes op.. als dat iets verdrietigs is ook.. mijn verdriet blijft dan veel langer hangen. In blogs is dat anders. Dus daarom schrijf ik dingen liever in blogs :-)
| 09:38 |
Doe het zoals het voor jou het het beste werkt dan is het altijd goed.
| 09:55 |
jaja..zeker. Ik wilde mezelf alleen even verduidelijken ;-)
| 10:32 |
Prima gelukt * knipoog*
| 10:37 |
;-)
| 10:49 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen