×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Vraag aan vleeseters

Vraag aan vleeseters


Waarom eten mensen vlees als dat betekent dat daarvoor dieren geslacht worden. Waarom drinken mensen melk als dat betekent dat daarvoor jonge dieren bij de moeder weggehaald worden. Deze vraag en dit verwijt zie ik bijna dagelijks langskomen.

Persoonlijk heb ik geen moeite met vlees eten. Vind ik het geen probleem dat dieren ervoor geslacht worden. Ik vind wel dat dieren netje behandeld moeten worden en ik weet best wel dat dit niet altijd gebeurd. Ik vind ook dat als je een dier slacht je alles maar dan ook werkelijk alles van het dier zou moeten gebruiken. Ik zag ooit bij een programma van Grand Designs (weet even niet of het Designs of Design moet zijn)  een stel dat in ergens in volgens mij een Scandinavisch land woonde en wel heel erg Noordelijk waar dus verder echt helemaal niks was. Ze haalden in de 4 maanden dat er geen sneeuw was zo veel mogelijk uit het bos en toen vissen niet echt lukte kochten ze een eland (was al gedood) en daar konden ze een jaar met z'n tweetjes van eten. Maar behalve het vlees werd ook de huid gebruikt voor kleding, botten en bepaalde ingewanden gingen naar de honden en het gewei werd gebruikt om ........ vergeten wat van te maken. Ik vind dat dus helemaal niet verkeerd.

Natuurlijk is dit niet haalbaar hier in Nederland als iedereen zelf op jacht zou gaan ( dat mag volgens mij niet eens) en zelf de dieren zou slachten ( mag volgens mij ook niet). Ik vind het dus een taak van de overheid om dit veel beter te regelen.

In het verleden heb ik kippen gehad die ik zo natuurlijk wilde laten leven, wel een hok met ren maar ze konden ook gewoon vrij in de tuin lopen. Ik wilde geen lampjes en andere dingen zodat ze maar eieren bleven leggen maar ik liet ze gewoon met de seizoenen hun ding doen en tegen de tijd dat ze minder eieren gingen leggen dan was dat maar zo. Eitjes van eigen kippen vond ik wel altijd heel erg lekker. Natuurlijk heb ik me ook de vraag gesteld of ik ze zou willen slachten. Toentertijd durfde ik dat zelf niet wat ik erg zwak vond van mezelf en de kippen zijn nooit zo oud geworden dat deze vraag er toe ging doen want voordat deze vraag actueel werd waren ze al gedood door een roofvogel, dat is het gevolg van ze vrij in de tuin laten lopen. Maar gezellig waren Katrien en Peter en de rest van de kippenclan wel. Mensen reageerden vaak dat ze het zielig vonden dat de kippen te pakken genomen werden door een roofvogel of een marter of vos. Natuurlijk probeerde ik ze te beschermen maar ik had er minder moeite mee dan de mensen die commentaar gaven want dit is de natuur. Als een muisje een nestje gemaakt had in de kippenren dan aten de kippen als ze erbij kwamen de babymuisjes op en roofvogels en marters en vossen eten kippen als ze erbij kunnen komen. Een kat eet ook een muis als hij er een te pakken krijgt of een eekhoorn (dat vind ik wel vies om op te ruimen trouwens). Ik had toentertijd een hond die de kippen vrij liet als ik de ren dicht had want dat vond zij volgens mij veel gezelliger (maar dan dicht ik een hond een menselijke eigenschap toe want eigenlijk weet ik natuurlijk helemaal niet waarom Polleke de kippen altijd vrij liet) want verder deed zij de kippen niks en keek er niet naar om.

Er zijn landen waar ze honden eten of katten of eekhoorns of ratten en dat vind ik een beetje raar maar dat komt gewoon omdat ik dat niet gewend ben. Ik heb me wel afgevraagd of ik als ik in zo'n land zou zijn ik het dan niet zou eten .......... ik denk dat ik het gewoon wel zou doen als dat de enige optie is. Walvisvangst of zeehondjes .......... ik vind de beelden best zielig als ik ze zie, dat wil ik best toegeven maar ik eet deze beesten dan ook niet ........... nog nooit gedaan. Ik heb wel ooit een reportage gezien van mensen die in een gebied leefden waar ze dat wel deden en die vingen niet meer dan ze zelf nodig hadden om te overleven en ze gebruikten ook alles van het beest, niks werd weggegooid. Ik denk dat het misgaat als het een industrie wordt. Dan ontstaat er een overschot en wordt een dier dat gegeten wordt alleen nog maar een product.

Dus nee, ik heb geen problemen met het eten van vlees of vis maar ik vind wel dat we zorgvuldiger om moeten gaan met de dieren die we eten. We hoeven mijn inziens niet elke dag een dier te eten. Ik denk dat als iedereen gewoon voor een beetje minder gaat het voor de wereld beter zou zijn maar dat geldt ook voor minder plastic, minder papier, en meer recyclen. Waarom gaan mensen niet meer naar de markt? In de supermarkt in alles verpakt alsof dat zo goed is voor het milieu. Waarom verbouwen mensen niet zelf veel meer groenten? We leven in een wereld waarin we denken dat alles haalbaar is. Omdat iets kan wil dat nog niet zeggen dat het moet. Dat geldt voor vlees eten maar ook voor de andere kant niet vlees eten. Dat gaat op voor het totale consumptiegedrag.

Maar goed dit hele verhaal is eigenlijk geschreven met maar een doel en dat is de vraag aan de vleeseters te herhalen waarom jullie vlees eten als jullie weten dat er dieren voor geslacht worden (alsof vleeseters dat niet weten maar goed blijkbaar schijnen we dat allemaal massaal niet door te hebben) en waarom drinken jullie melk als jullie weten dat jonge dieren daarvoor weggehaald worden bij de moeder ( waarom werken de sentimenten van de filmpjes bij jullie niet van een kalf dat weggehaald wordt na de geboorte bij de moeder. Dat is toch zielig). En waarom stappen jullie niet over naar het veganisme? Dat is toch veel beter voor dieren en milieu. Ik zou het oprecht echt heel fijn vinden als jullie hierop willen reageren.

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 


Misschien ook leuk om te lezen:
casapapusilor
Ik ben het over de hele lijn eens met wat je schrijft. Zelf eet ik regelmatig vlees, liefst van eigen slacht want ik vind wel dat een dier een dierwaardig leven gehad moet hebben. Mijn idee is eigenlijk dat elke vleeseter gewoon zelf eens aanwezig zou moeten zijn bij de (thuis-)slacht of er aan deel zou moeten nemen. Ik denk dat het veel mensen op andere gedachten zou brengen wat niet betekent dat ze dan direct vegetariër zouden worden. Veel redenaties rond de voordelen van vegetarisch eten zijn te eenzijdig, te beperkt. Veel van de gemaakte rekensommen kloppen gewoon niet. Eeuwen lang was het verbouwen van groenten en granen afhankelijk van dierlijke meststoffen. Wanneer de veeteelt wereldwijd zou wegvallen zou dat betekenen dat er wereldwijd alleen maar met kunstmest gewerkt zou kunnen worden en we kennen intussen de negatieve kanten daarvan. Ik ben het er mee eens dat we over het algemeen teveel vlees eten en het een schande is dat we daarvoor maar een relatief klein deel van het dier gebruiken. Maar allemaal vegetariër worden lost echt de honger in de wereld niet op.
10-07-2018 11:19
10-07-2018 11:19 • Reageer
Renate
Ik hou van lekker eten. Soms hoort daar vlees bij, maar niet altijd. Ja, natuurlijk ben ik me bewust van het feit dat als ik vlees eet, daar een dier voor doodgaat. En ik sta er soms ook bij stil: waarom zit ik niet in een kooitje en word ik opgegeten door dat varken (dat zijn namelijk ook omnivoren, en verrekte slim). Maar feit is nu dat wij de dieren kunnen houden en opeten, en ik wil daar niet mee ophouden, omdat ik vlees heel lekker vind. Wel kies ik bewust voor ongeveer de helft van de dagen vegetarisch eten. Ook lekker :) En de dagen dat ik vlees eet, dan van dieren die een goed leven hebben gehad, geen uren op transport naar de slachter hebben gestaan en waarvoor geen bossen gekapt worden. Er zijn steeds meer iniatieven op dit gebied, dit is een kwestie van goed rondkijken in je omgeving. Er zijn zelfs boeren die hun vlees landelijk opsturen! Ja,je moet hier wat meer moeite voor doen. De supermarkt inrennen en alles, inclusief het vlees in je mandje mikken is makkelijker. Ook is de prijs wat hoger dan van een kiloknaller (waarbij vlees onder de kostprijs wordt verkocht, om zo mensen de supermarkt in te krijgen!). Maat toch: liever een eerlijke prijs voor de boer, een goed leven voor de dieren en een fantastisch stukje vlees voor mij als consument. Gewoon, van een lokale boer. Voor mij geen bio-industrie vlees meer. 20.000 varkens in 1 nacht verbrand in Brabant. Als iedereen die keuze zou maken, worden straks hopelijk geen dieren meer op deze wijze gehouden. Ik zit gelukkig in de positie dat ik wat meer voor mijn vlees kan betalen, maar als je wat minder ruim in het geld zit, is het dan niet een optie om minder vlees te eten? Of denk ik daar nu te makkelijk over?
01-03-2018 14:43
01-03-2018 14:43 • Reageer
Rudy Siedlecki
Je zou ook geen vlees meer kunnen eten omdat het mensen doodt. Indirect weliswaar, maar toch... 15.000 liter drinkwater om 1kg rundvlees te produceren. Duizenden hectaren bos worden gekapt (of nog erger in brand gestoken) om soja te produceren voor de veevoederindustrie. Allemaal voedsel en water dat honderdduizenden mensen moeten ontberen.
29-01-2018 16:45
29-01-2018 16:45 • Reageer
Veronique
Ik heb daar eigenlijk maar een antwoord op. Gewoon omdat ik het lekker vind.
29-01-2018 14:37
29-01-2018 14:37 • Reageer
wakeupkitty
We eten wat wij gewend zijn te eten. Hond, kat, mussen, duiven, kikkers, slangen, koeien, schapen, geiten, vissen, kwartels, kippen, kalkoenen, varkens, insecten, larven. Rauw, gekookt, gebraden, gefrituurd. Onze smaak wordt bepaald in onze jeugd. Bij lange na niet iedereen eet over de grens. Wat wij eten heeft ook te maken met de persoonlije behoeften van de mens. Deze veranderen. En niet alleen als je zwanger bent, maar ook als je in de groei bent, ziek of ouder wordt. Dit los van het feit dat velen niet eens weten hoe melk verkregen wordt of in vlees geen dier zien. Ik ben niet tegen het eten van vlees, vis, gevogelte van welke aard dan ook, al eet ik het weinig (weinig geld). Ik geloof ook niet dat veganisme gezond is. Het feit dat er pillen geslikt moeten worden zegt al genoeg. Melk drink ik ook niet ivm allergieën. Overigens vind ik het een bevreemdend idee dat melkproductie en melken niet samen zou gaan. Als je melkt dan produceert de koe veel melk, meer dan het kalf nodig heeft. Het kalf drinkt, de rest melk je ... enz. Maar ik ben geen melkveehouder... vraag mij af of bij geiten de jongen ook weggehaald worden. In principe zou er melk moeten zijn zolang er gemolken wordt. Ook elk jaar daarom kalven lijkt mij sterk. Bij de mens werkt dit ook niet zo. De voedsters van vroeger hoeften maar 1x een kind te krijgen en konden die van anderen ook jarenlang voeden... Ik hou niet op met vlees eten. Zeker niet als ik hiertoe sterk de behoefte voel. Wij hebben zelf kippen gehad. De eieren vind ik niet lekkerder, ik proef geen verschil. Ze waren wel groter. Onze kippen waren als noodvoer voor de honden bestemd en zijn zo geëindigd. Vele malen gezonder dan kunstmatige brokken.
29-01-2018 07:52
29-01-2018 07:52 • Reageer
PP
Ik eet vlees omdat het beschikbaar is en ik het lekker vind. Als ik in een omgeving zou wonen waar vlees niet beschikbaar zou zijn, dan zou mijn lichaam en smaak zich daaraan wel aa passen. Het gebruik van melkproducten en die zielige filmpjes staan voir mij los van elkaar. Kalfjes weg halen is ook niet noodzakelijk. Koe levert zo meer melk, maar dat is nergens voor nodig. Melk meer dan genoeg. Daarom had de regering de melkquotem ingevoerd. Ik denk dat de mens zijn eetgedrag aanpast aan de beschikbaarheid.
29-01-2018 07:37
29-01-2018 07:37 • Reageer