×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Wanneer ben je tevreden? Waar zit het hem in?

Wanneer ben je tevreden? Waar zit het hem in?


Wanneer ben je tevreden? Wanneer heb je wat je wilt? Ben je degene die je wilt zijn? Wanneer ben je gelukkig? Waar zit het 'em in?

Ik zie, lees en hoor de laatste maanden heel veel mensen worstelen met dit soort dingen. Niet eens dat ze zich deze vragen al stellen want ik denk dat als ze bij deze vragen komen het einde van de zoektocht al in zicht is. Sommige mensen gaan naar een coach, sommige mensen zoeken hulp bij een psycholoog, anderen willen het helemaal alleen doen en praten met vrienden of juist niet met vrienden maar met onbekenden. Allemaal goed hoor, niks mis mee. Vragen stellen is nooit verkeerd. En we komen denk ik allemaal ooit bij een punt dat je merkt dat je met de weggestopte demonen aan de slag moet omdat je merkt dat ze je tegen gaan houden en niet langer weg te stoppen zijn. Helaas is het denk ik ook zo dat als je ze lang weggestopt hebt, je ook een lange weg te gaan hebt om ze te verdrijven.

Ikzelf heb een aantal jaren geleden hulp gezocht bij een coach die heel terecht opmerkte dat niemand in staat is om zichzelf zo goed voor de gek te houden als jezelf dat bent. En ik denk dat dit klopt. Heb ik er iets aan gehad? Ja hoor, ik ging er toen naartoe omdat ik merkte dat er patronen in mijn leven waren die steeds terug kwamen (dat doen patronen duhhuh) maar wat ik vooral storend vond was dat ik steeds dacht het aan te pakken en op te lossen totdat er na een tijd weer iets gebeurde dat weer in dat patroon viel. Dus toen dacht ik dat ik maar eens uit moest zien te vinden wanneer dat patroon is ontstaan. DAT heeft me enorm geholpen trouwens en ik heb geen last meer van die terugkerende patronen. 

Ietsje daarna voelde ik de behoefte om weer eens met iemand te gaan praten. Niet omdat ik vond dat ik een probleem had maar meer omdat ik me zorgen maakte over het feit dat ik "geen problemen had" zeg maar. Dit klinkt raar, ik ben me daar bewust van. Ik zal het proberen uit te leggen:

Ik zat in een situatie en ik vond dat ik niet situatie adequaat reageerde. Dus ben ik naar de huisarts gestapt en die verwees me door naar een psychiater die ook als psycholoog werkte. Daar moest ik allerlei lijsten invullen en had ik een gesprek waarin hij concludeerde dat ik geen probleem had. Ik was niet suïcidaal (hey dat wist ik maar waarom was ik dat niet zou ik bijna zeggen) en hij vroeg zich af wat ik daar eigenlijk kwam doen. Tsja, ik wilde praten maar eigenlijk wist ik ook niet zo goed waarover. Dus heb ik toen aangegeven dat ik een sparringspartner zocht. Iemand die neutraal was, maar ook kundig met betrekking tot bepaalde psychologische processen en vooral iemand die niet met mij meepraatte. Ik voelde me erg onzeker over het feit dat ik er alleen voor stond en niet wist of ik het wel goed deed allemaal. Ik had sterk het gevoel dat IK absoluut niet mocht falen en geen fouten mocht maken. En ik was bang dat ik daardoor allerlei emoties wegstopte omdat ik anders misschien juist dat ging doen wat ik niet wilde doen en dat was er niet zijn voor mijn kinderen.

Ik heb dit een tijdje gedaan die gesprekken. Heb ik er iets aan gehad? Jawel, dat heb ik. Ik leerde weer eerlijk te zijn tegen mezelf en tegen mezelf uitspreken dat ik bepaalde zaken echt helemaal niet meer wilde. Gekke was dat ik vroeger daar helemaal geen moeite mee had. Ik kon vroeger heel goed aan mezelf toegeven dat ik bepaalde mensen helemaal niet leuk vond en daar niet mee wilde omgaan om maar een bijvoorbeeld te noemen maar ergens in de loop van de jaren had ik mezelf wijsgemaakt dat dit wel heel erg onaardige gedachten waren. En ik leerde accepteren dat ik dus anders reageer dan de gemiddelde mens denk ik. Nou en ook dat mag. Dat is prima!

Door de patronen te ontdekken en vragen te stellen over mezelf, over waarom ik deed wat ik deed en of ik daar blij van werd en of ik dit vanuit het diepst van mijn kern wel echt wilde allemaal kreeg ik heel veel rust en vooral ruimte om vragen te stellen aan mezelf die betrekking hadden op de toekomst. Kon ik beginnen aan het stellen van de vragen zoals ik begon in deze status. Het is hard werken, het is je oude huid afpellen, je rugzak uitpluizen en vooral zorgen dat je niet meer in de voor jezelf zo bekende en vaak comfortabele valkuilen trapt. Vooral dat laatste is lastig. Het is jezelf ontdekken, vormgeven, en uitwerken.

Ik zie veel mensen die aan het begin van dit proces zijn en ik heb met ze te doen. Juist omdat ik weet dat het proces zo intens is. Ik heb mezelf al vaker horen zeggen: "Geniet van de weg die je nu bewandeld" en ik besef dan dat je op het moment dat je er midden inzit dit volkomen krankzinnig klinkt. Maar als je in staat bent om er van te genieten dan valt het allemaal reuze mee, dan kun je jezelf belonen. Voelt het goed.

Is het het allemaal waard?

JA, absoluut, Je wordt er een gelukkig mens van. Je krijgt rust, je bent evenwichtiger, een heleboel dingen worden minder of niet belangrijk, en vooral word je er sterker door.

Heeft het alleen maar voordelen?

Nee, je gaat ook veel verliezen en dat kan pijn doen maar uiteindelijk is dat nodig om het het waard te kunnen laten zijn.

Voor al die mensen die nu aan het zoeken zijn. Veel succes, geef niet op, ga er doorheen en geloof me en neem van mij aan dat het het allemaal waard is.

 Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: 

The Original Enrique
Poeh! Ja, ik zit er middenin denk ik maar ik heb wel 't gevoel nu vast te zitten... Pfff, echt niet makkelijk...
13-03-2018 19:51
13-03-2018 19:51 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Een goede vriend van mij zei ooit tegen mij: "Jij weet de antwoorden wel op de essentiële vragen maar je stelt ze niet. Maar als je de verkeerde vragen stelt dan krijg je ook niet de juiste antwoorden" en hij had gelijk. Ik was op een rotonde aan het rijden zonder een afslag te nemen want als je wel de juiste vraag stelt en daar het echte antwoord op geeft dan kun je er niet langer omheen en moet je de afslag wel pakken met alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Laat ik deze wijsheid nu aan jou doorgeven. Doe ermee wat jij wilt Enrique maar bedenk dat zoals het nu is op de rotonde waarschijnlijk ook niet alles is. Liefs
13-03-2018 21:04
13-03-2018 21:04 • 1 reactie • Reageer
Hans van Gemert
Niets zo moeilijk als loskomen van patronen die je leven gevormd hebben. Maar het kan. Je ervan bewust zijn is al een eerste, belangrijke stap. Analyseren waar het vandaan komt, hoe je erin staat, waar je gelukkig van wordt, het zijn hele processen. Maar, het kan je heel wat brengen.
13-03-2018 12:17
13-03-2018 12:17 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Absoluut mee eens. Ik denk dat het je altijd wat brengt om af en toe jezelf even onder de loep te nemen ook als je nog niet vastgelopen bent.
13-03-2018 12:19
13-03-2018 12:19 • Reageer
DiaantjesLife
Geweldig geschreven en heel erg herkenbaar, maar die weg is wel heel erg de moeite waard geweest. Dat ervaar ik ook zo. Think positive is een super uitspraak en die zou iedereen elke dag moeten gebruiken. Is niet makkelijk soms, maar wel heel belangrijk. Dat was voor mij echt de beste stap die ik ooit gezet heb, ook uit de slechtste dag een positief puntje halen. Je leven wordt er zo'n stuk mooier door!
13-03-2018 11:48
13-03-2018 11:48 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
absoluut mee eens
13-03-2018 11:55
13-03-2018 11:55 • Reageer
LenaH
Erg leuk geschreven! Zit veel waarheid in. Ik hou van dit soort posts.
13-03-2018 11:39
13-03-2018 11:39 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Wat fijn om te lezen LenaH
13-03-2018 11:45
13-03-2018 11:45 • Reageer
Albert van den Berg
Zit veel waarheid in waar ik mij in kan vinden. Ik denk dat je dingen, gebeurtenissen, patronen en depressie misschien niet kunt voorkomen dat ze je raken, maar er mee om weten te gaan en daar "gereedschappen/handvaten" voor te hebben maakt het er mee omgaan/doorstaan een stuk gemakkelijker.
13-03-2018 11:38
13-03-2018 11:38 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Absoluut waar Albert.
13-03-2018 11:46
13-03-2018 11:46 • Reageer
Marc
Heerlijk geschreven, alleen daarvan kan ik genieten!! "zal het makkelijk zijn, nee! Is het waard om te doen, absoluut! "
13-03-2018 11:37
13-03-2018 11:37 • 1 reactie • Reageer
DidI'Ms world
Dankjewel Marc. Tsja, het is zoals ik het ervaren heb. Kan wel de positivo gaan uithangen maar het is gewoon niet altijd makkelijker.
13-03-2018 11:47
13-03-2018 11:47 • Reageer