Wist jij dat er grafheuvels zijn in Vaals?


Vorig weekend vroeg zoonlief of ik hem even bij een klasgenoot in Vaals wilde afzetten. En toen ik op google.maps keek op mijn telefoon hoe ik dan zou moeten rijden zag ik opeens een tekentje staan waarbij ik me afvroeg wat dat was en dus klikte ik er op. En wat zag ik toen? Grafheuvels Bronstijd, Vijlenerbos! Ik was enorm verbaasd want ik wist dit helemaal niet. Misschien heb ik het ooit geweten maar ik reageerde op dat moment toch echt met een "Hé????". Dus toen ik zoonlief had afgezet ben ik even een klein stukje doorgereden om te kijken wat die grafheuvels dan waren (zie foto). 

Zoals je op de foto kunt lezen zou het gaan om 7 prehistorische grafheuvels en eigenlijk had ik ze allemaal willen gaan bekijken. Ik had tenslotte de wandelschoenen aan maar ik heb er voor dat moment vanaf gezien omdat het 1. vreselijk koud was en ik niet gekleed was verder op die kou en 2. was het op dat moment ook niet duidelijk hoe ik die andere grafheuvels dan zou kunnen vinden, ik had  wel coördinaten gevonden maar mijn telefoon was zo goed als leeg en ik zag geen route- of richtingaanwijzer die me de juiste richting zou kunnen opsturen (Als die er inderdaad niet is dan is dat een gemiste kans van Vaals want hier zou je een leuke wandelroute van kunnen maken want de omgeving daar is prachtig).

Er is niet heel veel informatie te vinden. Veelal vrij algemeen maar omdat ik er toch binnenkort een wandeling tegenaan wil gooien ben ik toch op zoek gegaan. Op vakantielandnederland.nl vond ik de volgende aanwijzing:

"In het Malensbos bevinden zich drie grafheuvels uit de Bronstijd: het “kindergraf” (Epenerbaan tegenover rest. L´Arte di Mangiare Bene) = foto boven, ca. 200 m verder ZW een grafheuvel zonder naam en van daaruit ca. 1 km verder Z het “Fransozengraf”".

Okay, dan heb ik er al 3 bij elkaar. Het is een begin. Op drimble.nl vind ik de grafheuvels die worden aangegeven met een postcodegebied waarin ze alle 7 zouden moeten liggen: 6290 AA. Ik weet niet of ik hier echt iets aan heb. Wel staan er 3 foto's bij:

Die foto's zijn wel handig als je aan het wandelen bent. Er staan in elk geval paaltjes bij die de plek aangeven. Nou ja, in elk geval bij 2 van de 3. Als je op de foto klikt zie je de bijbehorende summiere informatie die ik gevonden heb. Zoals ik al eerder aangaf vond ik toen ik het graf bezocht en de rest wilde gaan bekijken/zoeken op mijn telefoon coördinaten die de grafheuvels zouden aangeven op  wikipedia.org. Die voeg ik hieronder toe.  De coördinaten van "opengewerkte grafheuvel aan de weg" is  het graf zoals zichtbaar op de bovenste foto hier op deze pagina.  Deze ligt trouwens in de haarspeldbocht van de Epenerbaan in Vaals. De coördinaten "Grafheuvel aan wandelpad" horen bij de 4e foto. En de coördinaten van "solitaire grafheuvel dieper in het bos" horen bij foto 3 op deze pagina. 

Dan heb ik nu dus 4 van de 7 gevonden! 3 met foto en coördinaten en 1 met alleen een foto. Op megalithic.co.uk vond ik de volgende kaart die misschien ook behulpzaam kan zijn om ze te vinden: 

Ik denk dat om de andere 3 heuvels te vinden die je gewoon maar op pad moet gaan. 

"De meeste grafheuvels in het Malensbos zijn eind jaren twintig en begin jaren dertig opgegraven door de Akense geoloog en hoogleraar Liese. Alle wijsheid over de grafheuvels die hij voor het nageslacht had opgetekend, is jammerlijk verloren gegaan. Liese kreeg tijdens de oorlog een bom op zijn huis. Maar alle waardevolle spullen die hij in de graven had gevonden waren veiliggesteld in een Akens museum."  valt te lezen op  vijlen.net waar een wandeling met de gepensioneerde geoloog Werner Felder beschreven wordt.

Hoe dan ook, heb je het drielandenpunt wel gezien en wil je eens iets anders doen als je in Vaals bent dan zou een speurtocht naar de 7 prehistorische grafheuvels een leuke activiteit kunnen zijn bijvoorbeeld in combinatie met een wandeling door het Vijlenerbos en omgeving. Gemiste kans trouwens van Vaals vind ik dat ze hier niet meer mee doen. De omgeving is prachtig in elk seizoen en wat is nou leuker dan een wandeling te combineren met een stukje geschiedenis van in dit geval de bronstijd. Ik hoop dat de aanwijzingen je een beetje op weg kunnen helpen. 

Reageren op een blog? Dat kan als yoorslid. Lid worden is gratis. Behalve reageren kun je dan ook bloggers volgen of zelf aan de slag als blogger. Je hoeft je alleen even hieronder aan te melden: Misschien ook leuk om te lezen: 

More24 comments