Migraine, de lange weg naar de diagnose...

Migraine, de lange weg naar de diagnose...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Een aardige tijd geleden schreef ik al eens over Migraine. Tegenwoordig gaat het vrij aardig, tot heel goed zelfs. Dat is wel eens anders geweest. Het gaat goed, sinds ik een andere huisarts heb. Een jonge, lieve dame, die wel luistert naar de patiënt, in plaats van staren naar een beeldscherm. Maar die voorgeschiedenis… Ik heb echt moeten vechten en knokken voor goede medicatie…

Ik zit nog in een ‘proefkonijn- traject’. Momenteel slik ik 2x per dag natriumvalproaat (een anti- epileptica) en ik merk dat de aanvallen veel minder voorkomen, en de heftigheid enorm afneemt. Eerder had ik onder andere Béta blokkers die dat ook deden, maar niet zo effectief.

Van kinds af aan dus al te maken met de meest vreselijke aanvallen, maar niet weten wat me overkwam. De toenmalige huisartsen stuurden me naar de opticien. Ja ok, mijn zicht was prima, maar een oog was enigszins ovaal in plaats van rond. Oplossing; een bril. De hoofdpijnen werden minder, maar dat raar gedoe er omheen niet. Maar goed, weet ik veel. Later werd ik met dezelfde klachten doorgestuurd naar de KNO arts. Inderdaad, mijn neusschot stond scheef. Operatie 1 (pas geleden de tweede gehad). Nog minder hoofdpijnen, maar al dat andere hé… Dat bleef. Ondertussen begon ik ook verschil te voelen. De ene hoofdpijn is de andere niet. Er is iets met me aan de hand, maar wat?

Als jong volwassene ging ik maar weer naar huisarts 1. Ik hoorde een diepe zucht, en een gezicht op onweer staan. Ik legde uit, dat ik zeker weet, dat er wat anders aan de hand was, en dat ik ook gekke bijverschijnselen had. De huisarts begon over te veel koffie drinken. Ik dronk er twee per dag. Ondertussen vrat ik een doosje ibuprofen per week. Mijnheer had geen zin om te luisteren.

Ruim een jaar later weer terug. Omdat ik zoveel pijnstillers slikte, kreeg ik dáár hoofdpijn van, was het devies van huisarts 2. En al die gekke andere dingen dan? Kreeg ik geen antwoord op. Mijnheer was er klaar mee. Ik was er ook klaar mee. Dan maar zelf regulatie.

Een strip ibuprofen per dag werd geen uitzondering. Soms ging het dagen goed, soms was het waardeloos. Ik kreeg erg veel maagklachten. Ik zag soms geel, zei men. Maag naar de kloten, lever naar de filistijnen? Waarom was ik soms zo agressief? Waarom soms zo depressief? Waarom soms denken aan zelfmoord? Waarom soms zichtverlies? Lichtflitsen? Raar gekriebel op mijn hoofd? Wat was dat allemaal?

In de plaatselijk krantje zag ik dat de oude praktijk overgedragen werd aan twee nieuwe, jonge huisartsen. Mijn vrouw spoorde mij aan om langs te gaan. Dit moet anders!

‘Duidelijk verhaal, zei ze, jij hebt migraine. Dat krijg je niet weg met gewone pijnstillers.’

Ik zag het water branden. Deze huisarts, een lieve jongedame, staarde niet naar het beeldscherm, maar keek me gewoon aan! Ze noteerde, ze luisterde, toonde begrip en respect. Ze stuurde me naar de neuroloog. Deze man heeft letterlijk en figuurlijk de oorlog verklaard met mijn migraine. De neuroloog is boos op mijn migraine, en helpt me enorm. Wat ben ik daar blij mee.

Dertig jaar te laat met de diagnose. Ik liet me te makkelijk afschepen met het één of ander lulverhaal, keer op keer. Dertig jaar te laat…
Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Het is echt een kl#te ziekte...zelf ook veel last van gehad, totdat ik ketogeen ging eten...heb nu nog sporadisch een aanval, en gebruik de imigran nog zelden
| 13:44 |
Ketogeen? Zegt me niets, daar moet ik me in verdiepen. Bedankt voor je reactie!
| 15:02 |
Wat naar voor je... hopen dat je er dan nu eindelijk echt van af komt
| 21:16 |
Als het zo gaat als dat het nu gaat, ben ik redelijk tevreden ! Bedankt Chantal!!!
| 03:44 |
Fijn dan dat het nu dan beter gaat. Beetje jammer dat er een nieuwe dokter voor nodig was.
| 15:38 |
Ja inderdaad... zoveel verloren uren...
| 19:54 |
Ja, ken dat, artsen die niet serieus naar de patient willen luisteren, vreselijk. Ik ben bespaard gebleven van die migraine, lijkt me geen pretje, maar heb andere 'kwaaltjes' (gehad) die door sommigen artsen eigenlijk een beetje denigrerend werden benaderd.
| 19:34 |
Erg hé, alsof je je voor de lol zo beroerd voelt...
| 19:38 |
Hele schrale troost: je weet nu EINDELIJK wat het is... lijkt me o zo niet prettig om te hebben! Een nicht van me had het eens in de twee weken. Dan lag ze plat op bed in een donkere kamer. Ondanks dat ze daardoor veel schooldagen mistte kreeg ze het voor elkaar om atheneum af te studeren.
| 14:11 |
Dat is heel knap inderdaad! Ik vond het behalve voor mezelf, ook voor mijn gezin waardeloos.
| 22:13 |
Is niet fijn nee. Gezin vond het voor jou vast vervelender dan voor hen zelf
| 23:03 |
Ik denk het...
| 01:55 |
WAAAAT???? Waarom duurde dat zo irritant lang? Crisis zeg, En van boosheid krijg je...... Juist!
Ik ben blij voor je dat het beter gaat, houden zo!
Hier is sumatriptan naast paracetamol favoriet :-/
| 01:52 |
Ja waardeloos dat het zo lang duurde... was niet nodig geweest...
| 22:17 |
Wat een enorme geschiedenis voordat je zover bent gekomen, vreselijk dat het zolang op zich heeft laten wachten
| 19:34 |
De boosheid regeert nog steeds, schiet er alleen niks mee op. Ben alleen heel blij dat het al stukken beter gaat
| 20:46 |
Het heeft dagen uit mijn leven gekost, daar ben ik van overtuigd...
| 22:18 |
Heftig zeg! Fijn dat ze goed luisteren en je helpen willen!
Knuf
| 19:29 |
Dank je Desiree!!
| 20:47 |
Dertig jaar te laat, maar geen dag te vroeg dus! Tjee, heftig zeg!
Ja, je ken lullen als brugman tegen de artsen, maar soms moet je net de juiste hebben, die wel tijd, aandacht en begrip heeft. Hier moet dat soms nog uitgevonden worden! Pfff
| 19:06 |
Erg hé... En ik ben nog altijd zo boos, maar ja, daar schiet je ook niets mee op natuurlijk. Deze keer moest het wél van de 'jeugd' komen!
| 19:09 |
Natuurlijk, die babyboomende zuurpruimen... je heb er niks aan!
| 19:11 |
Hihihi... komt het dit keer op neer ja...
| 20:47 |
Nou niet alleen dit x hoor, de politiek zit er vol mee! Wahahaha
| 20:49 |
Ghe ghe ghe... heb jij ook weer gelijk in
| 20:56 |
:P
| 20:59 |
Mijn huisarts heeft snel de diagnose gesteld nadat ik 2 dagen in het weekend de muren opliep van de zeer. Heb toen voltaren litican ingespoten gekregen en medicatie gehad die ik moet innemen als ik het voel aankomende .
| 18:52 |
En gaat het goed? Ik ben zo blij met de situatie zo als die nu is, maar het heeft zo lang geduurd... Te lang!
| 19:03 |
Het gaat als ik hem voel aankomen, ik heb geen last van aura dus dat is wel moeilijker
de medicatie die ik neem is sumatripan maar is ontzettend duur
ik let wel op wat meer zaken en neem vaker rustpauzes als ik hoofdpijn voel opkomen
| 19:44 |
Soms is een aura een zegen inderdaad, niets is zo lastig als je het monster niet voelt of ziet aankomen. Ik gebruik ook suma.
| 20:49 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen