×

Yoors


exit_to_app Inloggen

240
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Migraine, de lange weg naar de diagnose...

Migraine, de lange weg naar de diagnose...


Een aardige tijd geleden schreef ik al eens over Migraine. Tegenwoordig gaat het vrij aardig, tot heel goed zelfs. Dat is wel eens anders geweest. Het gaat goed, sinds ik een andere huisarts heb. Een jonge, lieve dame, die wel luistert naar de patiënt, in plaats van staren naar een beeldscherm. Maar die voorgeschiedenis… Ik heb echt moeten vechten en knokken voor goede medicatie…

Ik zit nog in een ‘proefkonijn- traject’. Momenteel slik ik 2x per dag natriumvalproaat (een anti- epileptica) en ik merk dat de aanvallen veel minder voorkomen, en de heftigheid enorm afneemt. Eerder had ik onder andere Béta blokkers die dat ook deden, maar niet zo effectief.

Van kinds af aan dus al te maken met de meest vreselijke aanvallen, maar niet weten wat me overkwam. De toenmalige huisartsen stuurden me naar de opticien. Ja ok, mijn zicht was prima, maar een oog was enigszins ovaal in plaats van rond. Oplossing; een bril. De hoofdpijnen werden minder, maar dat raar gedoe er omheen niet. Maar goed, weet ik veel. Later werd ik met dezelfde klachten doorgestuurd naar de KNO arts. Inderdaad, mijn neusschot stond scheef. Operatie 1 (pas geleden de tweede gehad). Nog minder hoofdpijnen, maar al dat andere hé… Dat bleef. Ondertussen begon ik ook verschil te voelen. De ene hoofdpijn is de andere niet. Er is iets met me aan de hand, maar wat?

Als jong volwassene ging ik maar weer naar huisarts 1. Ik hoorde een diepe zucht, en een gezicht op onweer staan. Ik legde uit, dat ik zeker weet, dat er wat anders aan de hand was, en dat ik ook gekke bijverschijnselen had. De huisarts begon over te veel koffie drinken. Ik dronk er twee per dag. Ondertussen vrat ik een doosje ibuprofen per week. Mijnheer had geen zin om te luisteren.

Ruim een jaar later weer terug. Omdat ik zoveel pijnstillers slikte, kreeg ik dáár hoofdpijn van, was het devies van huisarts 2. En al die gekke andere dingen dan? Kreeg ik geen antwoord op. Mijnheer was er klaar mee. Ik was er ook klaar mee. Dan maar zelf regulatie.

Een strip ibuprofen per dag werd geen uitzondering. Soms ging het dagen goed, soms was het waardeloos. Ik kreeg erg veel maagklachten. Ik zag soms geel, zei men. Maag naar de kloten, lever naar de filistijnen? Waarom was ik soms zo agressief? Waarom soms zo depressief? Waarom soms denken aan zelfmoord? Waarom soms zichtverlies? Lichtflitsen? Raar gekriebel op mijn hoofd? Wat was dat allemaal?

In de plaatselijk krantje zag ik dat de oude praktijk overgedragen werd aan twee nieuwe, jonge huisartsen. Mijn vrouw spoorde mij aan om langs te gaan. Dit moet anders!

‘Duidelijk verhaal, zei ze, jij hebt migraine. Dat krijg je niet weg met gewone pijnstillers.’

Ik zag het water branden. Deze huisarts, een lieve jongedame, staarde niet naar het beeldscherm, maar keek me gewoon aan! Ze noteerde, ze luisterde, toonde begrip en respect. Ze stuurde me naar de neuroloog. Deze man heeft letterlijk en figuurlijk de oorlog verklaard met mijn migraine. De neuroloog is boos op mijn migraine, en helpt me enorm. Wat ben ik daar blij mee.

Dertig jaar te laat met de diagnose. Ik liet me te makkelijk afschepen met het één of ander lulverhaal, keer op keer. Dertig jaar te laat…

Sylvia Janssen
Het is echt een kl#te ziekte...zelf ook veel last van gehad, totdat ik ketogeen ging eten...heb nu nog sporadisch een aanval, en gebruik de imigran nog zelden
06-03-2017 13:44
06-03-2017 13:44
chantald94
Wat naar voor je... hopen dat je er dan nu eindelijk echt van af komt
19-02-2017 21:16
19-02-2017 21:16
Referendaris
Fijn dan dat het nu dan beter gaat. Beetje jammer dat er een nieuwe dokter voor nodig was.
19-02-2017 15:38
19-02-2017 15:38
Dana
Ja, ken dat, artsen die niet serieus naar de patient willen luisteren, vreselijk. Ik ben bespaard gebleven van die migraine, lijkt me geen pretje, maar heb andere 'kwaaltjes' (gehad) die door sommigen artsen eigenlijk een beetje denigrerend werden benaderd.
18-02-2017 19:34
18-02-2017 19:34
Ingrid Tips en meer
Hele schrale troost: je weet nu EINDELIJK wat het is... lijkt me o zo niet prettig om te hebben! Een nicht van me had het eens in de twee weken. Dan lag ze plat op bed in een donkere kamer. Ondanks dat ze daardoor veel schooldagen mistte kreeg ze het voor elkaar om atheneum af te studeren.
17-02-2017 14:11
17-02-2017 14:11
Encaustichris
WAAAAT???? Waarom duurde dat zo irritant lang? Crisis zeg, En van boosheid krijg je...... Juist! Ik ben blij voor je dat het beter gaat, houden zo! Hier is sumatriptan naast paracetamol favoriet :-/
17-02-2017 01:52
17-02-2017 01:52
Daantje l
Wat een enorme geschiedenis voordat je zover bent gekomen, vreselijk dat het zolang op zich heeft laten wachten
16-02-2017 19:34
16-02-2017 19:34
DvdVelden Blog
Heftig zeg! Fijn dat ze goed luisteren en je helpen willen! Knuf
16-02-2017 19:29
16-02-2017 19:29
LWAlmanak
Dertig jaar te laat, maar geen dag te vroeg dus! Tjee, heftig zeg! Ja, je ken lullen als brugman tegen de artsen, maar soms moet je net de juiste hebben, die wel tijd, aandacht en begrip heeft. Hier moet dat soms nog uitgevonden worden! Pfff
16-02-2017 19:06
16-02-2017 19:06
charmedgirl
Mijn huisarts heeft snel de diagnose gesteld nadat ik 2 dagen in het weekend de muren opliep van de zeer. Heb toen voltaren litican ingespoten gekregen en medicatie gehad die ik moet innemen als ik het voel aankomende .
16-02-2017 18:52
16-02-2017 18:52