×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Is geestelijke zorg nog zorgvuldig?

Is geestelijke zorg nog zorgvuldig?


Jaren geleden heb ik op de psychotherapeutische jeugdafdeling van De Viersprong gezeten. Een gedegen, zorgvuldige intake, waarbij je ook een motivatie brief behoorde te schrijven. Indien je werd toegelaten, kwam je op een wachtlijst te staan. Yvonne Keuls heeft in haar boek: 'Jan Rap en z'n maat', nog een paar woorden aan deze instelling gewijd. Ik vond dat leuk, om dit nadien te lezen. 

Eigenlijk was ik te jong, 15 jaar en behoorde ik nog hele dagen naar school te gaan, maar deze mensen begrepen dat het geen enkele zin had, na wat ik had meegemaakt. 

Ik heb er mijn hele behandelperiode van bijna een jaar afgemaakt en ik ben nog steeds dankbaar, dat zij mij toen hebben willen opnemen, tegen de wil van de Kinderbescherming in.

 

Nog steeds heb ik te maken met wisselende stemmingen, die extremer zijn, dan bij mensen die geen post trauma hebben en volgens de laatste stand van zaken, zelfs een complex post traumatische stress stoornis. (CPTSS). 

Zelf heb ik het niet zo op die etiketjes, maar voor een behandeling of gesprekken met een therapeut is het wel belangrijk dat je de juiste oorzaak van de problematiek kent, herkent en vooral ook erkent.

Jaren heb ik de verkeerde diagnose opgeplakt gekregen, waardoor er eerder een verslechtering in mijn situatie optrad, dan een verbetering. Je bent, geloof ik, beter af zonder dan met een verkeerde. 

Wat schets mijn verbazing als ik wederom alle symptomen van PTSS en CPTSS zie staan bij Borderline Stoornis. Natuurlijk mogen ze dat niet schrijven en wordt het borderline-problematiek, maar of de jeugd, waar dit voor bedoeld is, die nuance ook zo ziet, durf ik te betwijfelen.

Onderaan dit artikel van De Viersprong, zie ik dat de zorgvuldigheid ook ver te zoeken is, want je kunt jezelf online testen op Borderline. Gelukkig staat er ook een button voor directe hulp. 

 expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties