×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Zondag overdenking


 

Vandaag staat er niets op het program. Dan mag een mens zelf zijn/haar dag indelen. Ik tenminste. De kerkklokken een paar deuren verderop herinneren mij aan de tijd dat er nog een dienst gegeven werd. Op mijn bank kon ik de mensen dan naar en weer van de kerk naar huis zien wandelen. Die tijd is voorbij. De volgende generatie zal er geen herinnering meer aan hebben. Het eerste wat ik nu dus doe, is mijn computer opstarten, net zoals alle andere dagen van de week. Alle ochtendrituelen afgewerkt zit ik nu met een kopje koffie waarin ik, net als altijd een zoetje laat vallen. 

Onherroepelijk dwalen mijn gedachten af naar morgen. Er staat een doktersbezoek op de agenda. Even laat ik mij weer meeslepen in de waan van de dag, tot het gekoer van een duif mij tot de orde roept. De dag van de Heer, is niet bedoelt voor al die hectiek waar wij de hele week al in zitten. Al ging ik nooit regelmatig naar de kerk, toch hadden mijn partner en ik een ritueel voor deze dag, die haar zo anders maakten. Ik zal nu een eigen, nieuw ritme moeten zien te vinden, om deze dag te begroeten. Natuurlijk ben ik dat niet verplicht, maar het heeft mij, bij ontbreken van een arbeidsritme altijd geholpen. De dagen rijgen zich anders kleurloos aaneen in een doffe schakeling en laten mij in verwarring achter. 

Er is geen onderscheid, dan meer. Eigenlijk valt het hele weekend daardoor weg. Gevangen in een net van gewoontes en gedragingen verstrijkt de tijd dan bijna uitzichtloos. Een moment om tot bezinning te komen, wordt een taak in mijn agenda. Overpeinzing iets voor de winter of met kerst. Houvast is wat Zondag mij gaf en ik zoek haar weer. Maar dat kun je moeilijk zeggen. Ik ben Zondag kwijt. Wie zou dat begrijpen?

 expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts