Première musical Fame! in theater Castellum


Af en toe komen er last-minute opdrachten op mijn bordje. In dit geval hoorde ik de voorgaande avond laat pas van deze klus: het geluid regelen tijdens de première van een musical. En of ik dan om 9:00 aanwezig kon zijn. Er zijn mij een paar documenten doorgestuurd met informatie over de klus, de rest moest ik ter plekke maar bekijken.

Het ging om een uitvoering van de musical Fame! waarbij een groot aantal acteurs en actrices afwisselend praten en zingen en daarbij begeleid worden door een band. Maar ik had nog geen idee over de bezetting van de band en in hoeverre de band zelf microfoons, kabels en andere apparatuur mee zou nemen of in hoeverre dat door het theater geregeld zou gaan worden. Nadat alles uit de vrachtwagen op het podium was gezet kwam het bericht dat de band wat later zou komen. Ondertussen begon ik met het installeren van de mixer en het aansluiten van de kasten met de ontvangers.

Voor mij was het de eerste keer dat ik met deze apparatuur zou gaan werken, maar met mijn uitgebreide ervaring en technische kennis zag ik dat vooral als een mooie uitdaging. Voor mij is het te vergelijken met het rijden in een vreemde auto: Van A naar B rijden lukt natuurlijk wel, maar het is altijd even wennen waar alle extra toeters en bellen te vinden zijn.

Toen de band binnenkwam werd duidelijk wat er nog nodig was aan microfoons, microfoonstatieven en DI boxen. Nadat alles opgebouwd en aangesloten was, kon de soundcheck gaan beginnen. De regisseur wilde ook nog wat muziek en geluidseffecten kunnen starten tijdens de voorstelling. Hij kwam naast mij zitten om aanwijzingen te geven.

Het publiek en de pers waren erg enthousiast over de voorstelling. De regisseur was erg tevreden over mijn werk en heeft mij meteen gevraagd of ik bij de volgende voorstellingen ook het geluid zou willen doen. Kijk, dat zijn nog eens mooie complimenten!