×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Het klonk als de wind

Het klonk als de wind


Toverfeeën in sprookjes worden nooit bij naam genoemd, is je dat wel eens opgevallen? Het is altijd alleen maar "goede fee".

"Maar ze zullen toch wel een naam hebben?" dacht ik. Er was iets in haar dat me aantrok. Ik liep naar haar toe, vertraagde mijn pas en ging bij haar staan. Ze glimlachte naar me. Langzaam vroeg ze: "Wil je me iets vragen?"

Ik wachtte even, in gedachten. Ze glimlachte naar me. Alsof ze mijn gedachten geraden had, zei ze: "Namen doen er toch niet toe? Hoe wil je me noemen?"Ik dacht: Zal ik haar toverfee noemen? "Maar... heb je dan geen naam?" vroeg ik.

"Jawel, ik heb een naam," zei ze.

Ik dacht: "Zij lijkt wel een goede fee uit een sprookje." Ik verwachtte dat ze een heel mooie naam zou hebben, iets sprookjesachtigs, een lange naam die voor ons vreemd klinkt en misschien moeilijk is, maar in de wereld van feeën heel gewoon, zoiets als Tohuvabohuo bijvoorbeeld.

"Ik wil graag weten hoe je heet," zei ik.

Ze glimlachte nog meer. Ik smolt. "Ik heet Fji," zei ze. Het klonk als de wind.

Zo kort, dacht ik. "Is het Fi met een i, of Fie met i-e?" vroeg ik.

"Dat moet je zelf weten," waarmee ze mij in verwarring bracht. Er is toch altijd één ware spelling? Ze zag mijn gezicht. "Ik vind het niet belangrijk en jij mag het doen zoals jij wilt."

Tja, dat heeft ook wel iets moois. Ik dacht aan mensen die een paar doopnamen hebben en een roepnaam waarvan nergens vastgelegd is hoe je die schrijft. "Ik ben geen registratieambtenaar," voegde ze er vrolijk aan toe.

Ik dacht na. Zij leek haar naam anders uit te spreken dan ik deed. "Hoe spreek je het precies uit?" vroeg ik.

"Fji."

"F-ji," probeerde ik. Ik kreeg het niet uitgesproken. "Je spreekt de F en de J tegelijk uit," zei ze. "Gewoon even oefenen."