×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
hoog sensitief wat nu?

hoog sensitief wat nu?


hoog sensitief :

wat houd het in en waarom blog ik hier over..

zelf neig ik wat kenmerken te hebben : die overeenkomen met hoogsensitief zijn..

het is niet heel hinderlijk, maar juist verhelderend dat er dus een oorzaak is.

helemaal niks mis mee!

In de dagelijkse leven ben ik gevoelig, en leef ik ontzettend met andere mensen mee, soms kan ik wat te emotioneel reageren op dingen,maar in het algemeen is het met perioden, en komt het weinig voor.

bij dit blog heb ik ook een video gevonden ook interessant om te bekijken!


meer mensen die zich hier in herkennen in de diagnose Hoogsensitief?
Wat is hoogsensitiviteit : De Amerikaanse psychologe Elaine Aron introduceerde eind vorige eeuw de begrippen "hoogsensitiviteit" en "highly sensitive people (hsp). Bij hoogsensitieve mensen zijn de zintuigen relatief sterk gevoelig voor prikkels en is de verwerking van de prikkels in lichaam en geest gevoeliger, heftiger en gedetailleerder. Door deze “gave om op te merken” komt er veel van de buitenwereld naar binnen. De buitenwereld trekt aandacht, dringt binnen en beïnvloedt.Dat kan in twee opzichten lastig zijn. Het kost tijd en energie om al die prikkels en indrukken te verwerken. Tegelijkertijd vraagt het meer moeite om toe te komen aan jezelf, je eigen mening, gevoelens, gedachten: je eigen "binnenwereld”.

Eigenschappen van hooggevoeligheid Een kleine greep van eigenschappen waarin hoogsensitieve mensen zich kunnen herkennen: je leeft je gemakkelijk in, bent gevoelig voor sferen, je voelt je prettig bij een adviserende rol. Je houdt van schoonheid en subtiliteit, geeft graag liefde en zorg aan anderen, stelt jezelf niet centraal, je bent meegaand. Je hebt interesse in alles wat je vrijmaakt van de prikkels: stilte, ruimte, natuur, spiritualiteit. Je kunt goed verbinden.De andere kant kan zijn: je houdt niet van geluiden en fel licht, je voelt je onbegrepen omdat anderen niet hetzelfde zien/horen/voelen, je kijkt de kat uit de boom. Je bent gemakkelijk te beïnvloeden, je begrijpt (te?) veel. Je voorkeur voor kwaliteit kan leiden tot perfectionisme, traagheid of instabiliteit.Je kan van slag raken van kantoortuinen, nachtdiensten of tijdsverschillen. Je bent niet op je best als je wordt getest of beoordeeld. Het is lastig om een structuur te maken en je daaraan te houden en last but not least: je hebt moeite met afscheid nemen, loslaten.
Anil&ro
Heel mooi geschreven
03-03-2017 00:50
03-03-2017 00:50 • Reageer
Maria(M)
Ik ben een hsper :-) mooie kwaliteiten.. fijn gevoelig noemen ze ook, vind ik ook een mooie benaming! :-)
02-03-2017 14:55
02-03-2017 14:55 • Reageer
Lichtophethart
Ellis is heel hooggevoelig. Voelt heel veel aan. Ook vaak van te voren. Via gevoel of dromen. Het is zeker voor de persoon niet altijd gemakkelijk. Wij hebben 3 boeken in onze boekenkast staan die hier over gaan.
27-02-2017 18:45
27-02-2017 18:45 • Reageer
JessicaBB
heel herkenbaar voor mij het zelfde
25-02-2017 22:09
25-02-2017 22:09 • Reageer
kippepootje
ik heb dit ...en ik kan je vertellen dat als je ouder wordt er hoogswaarschijnlijk erger last van gaat krijgen ...ik heb mezelf aan geleerd bewust ook tijd voor mezelf te maken want als ik dat niet die knal ik uitelkaar van vermoeidheid. ..als ik een middagje aan het tekenen of iets anders creatiefs die vind ik het heerlijk muziek te luisteren maar ik moet dat dan doseren want als ik te lang de muziek aan heb ben ik er moe van geworden vooral de reclames zijn voor mij te heftig die knal ik meteen op een laag pitje... ook als veel mensen door elkaar heen praten dan krijg ik niks anders mee dan ruis en een onwijze koppijn want ik moet me dan enorm concentreren daardoor ga ik niet graag meer naar verjaardagen want het is nu erger dan vroeger en ik trek dat niet meer ..mensen die met pennen klikken met zakjes drimmelen als die om mij heen zijn ( vooral als ik moe ben ) die zou ik bijna willen aanvallen zo erg komen die prikkels bij me binnen ....en als ik dan ook nog eens last van mijn hormonen heb nou berg je dat maar haha. ..ik weet me vaak in te houden invanplaats agresief te worden zet ik het even op een huilbui omdat ik niemand wat aan wil doen maar me wel even moet ontladen ...ik zeg dan altijd tegen mijn dochtertje en vriend laat mij maar even janken om niks het moet er weer even uit ...verders ben ik een zeer vrolijk mens en sta leuk in het leven ...het is dan ook even heel raar voor mensen die me kennen als een vrolijk persoon om mij ineens met een onwijs donkere blik te zien langs lopen en met een blik van waag het me nu even niet aan te spreken haha groetjes An
25-02-2017 11:13
25-02-2017 11:13 • Reageer
Sofievdb
Ik ben ook hoogsensitief! Ik kwam toevallig dat tegen toen ik op zoek was naar leer- en gedragsstoornissen omdat mij dat allemaal interesseerd,ben heel leergierig. Toen ik dan het boek las van die vrouw (naam ontgaat me) was dat als thuis komen! Eindelijk ontdekte ik dat ik niet gek ben dat ik alles anders beleef ,voel,proef,ruik enz dan de meeste mensen. Ben nu op pensioen gezet omdat ik sinds mijn kleine beroerte twee jaar geleden nog minder tegen lawaai en drukte kan,ik werkte in een kleuterschool. De beroerte heeft mijn hoogsensitiviteit vergroot
24-02-2017 20:31
24-02-2017 20:31 • 1 reactie • Reageer
kippepootje
ik dacht ook altijd dat ik niet helemaal spoorde tot ik ook las over deze aandoening herken jou gevoelens hierover
25-02-2017 11:16
25-02-2017 11:16 • 1 reactie • Reageer
Helder
Ook ik heb last van HSP, als ik 't eigenlijk wel last mag noemen. Soms kan 't erg verhelderend en krachtig zijn.. zolang je er maar een weg in weet te vinden komt 't goed
24-02-2017 19:19
24-02-2017 19:19 • 2 reacties • Reageer
kippepootje
ja je moet dan echt de rust opzoeken dan kom je er doorheen he
25-02-2017 11:17
25-02-2017 11:17 • Reageer
blogjessica1990
het was voor mij echt een eye opener want ik liep er mee rond, en toen kwam ik het online tegen en dacht dit is wat ik heb. ook soms heel vervelend dat sensitieve maar er zijn ergere dingen in de wereld dus ik ga er niet te veel aan denken, ik ben gewoon hoe ik ben, en dat moet men maar accepteren, dankjewel voor je reactie, en goed om te weten dat er meer mensen zijn die dit hebben HSP.
24-02-2017 23:06
24-02-2017 23:06 • Reageer
Sabrina van den Heuvel
Ik ben ook HSP :) En als je ermee overweg kunt is het een cadeautje!
24-02-2017 18:27
24-02-2017 18:27 • 1 reactie • Reageer
blogjessica1990
het was puzzelen maar nu is de puzzel compleet dus dan aanvaard ik het beter :) het heeft ook zijn voordelen het sensitief zijn
24-02-2017 23:04
24-02-2017 23:04 • 1 reactie • Reageer