Genenbank Dronten.


In het Roggebotzand bij Dronten is een verzameling van Nederlandse bomen en struiken aangelegd, de Genenbank.  En dat is na zo'n 13 jaar uitgegroeid tot een interessant afwisselt bos waar ook allerlei vlinders, libellen en andere insecten voorkomen. 

Gelukkig liepen we met ons tweeën, want terwijl ik aan de rechterkant van het pad keek, zag mijn dochter aan de linkerkant een libelle zitten. Jammer genoeg ging hij er vandoor toen ik wat dichterbij kwam,dus het is niet zo'n duidelijke foto geworden. Ben nog wel een stukje achter hem aangegaan, want iedere keer zag ik hem weer landen. Maar helaas. Het zou leuk zijn als iemand weet wat het precies is. Het lijkt op een bruine korenbout, maar het achterlijf ziet er iets anders uit, vandaar mijn twijfel. 

Op verschillende bomen zaten deze kleine zwammetjes.

Dit groene sprinkhaantje had een lekker zacht plekje gevonden. 

Zwartkopvuurkever

 

Pyjamaschiltwants 

 

Bessenwants

 

Een grote familie wantsen, allemaal met hun pyjama aan. De bessenwants wist niet dat het een pyjamafeestje was.

Er fladderen verschillende icarusblauwtjes rond. Ondanks de wind krijg ik het voor elkaar wat foto's te maken. 

Eén orchidee staat er langs het pad. Ik hoop dat er nog meer staan.

Heb nog even een close-up gemaakt. Zou het een gevlekte rietorchis zijn?

Deze komen we langs een volgend pad tegen. Geen gevlekt blad, maar duidelijk een orchidee. Ik kom er niet uit hoe hij heet, wie het weet mag het zeggen!

Als we tussen de palen van het fluitschip lopen zien we verschillende libellen die het vertikken even voor me te poseren. Dit landkaartje blijft wel even stilzitten.  

Deze klaverspanner heb ik ook net zo lang achtervolgt tot zij er scherp op stond. Het was al eind van de middag en de zon werd steeds warmer, zeker in het open veld dus we waren blij dat we weer een schaduwrijk bospad in konden gaan. 

Op een zuring zag ik dit mooie bontje. Om hem van de andere kant te bestuderen heb ik even de stengel waar hij opzat omgebogen. 

Denk dat het de rups is van de grote beer.

Harige rups

Deze kanjer heb ik in Brabant eens gefotografeerd.

Oh, wat baal ik als ik dit prachtige beestje niet dicht genoeg kan naderen om een echt mooie foto te maken. Maar ik denk dat je wel kunt zien dat het platbuik is.

Er helicopterde nog een andere libelle, groen en blauw was die, maar die had echt geen tijd om even te gaan zitten. 

De wandeling eindigt in de speeltuin van het Grote Kabouterbos waar het gezellig druk is op het terras. Ze hebben lekkere pannenkoeken, koffie met gebak, een ijsje. En voor de kinderen is het een waar speelparadijs.

Op een andere dag op een ander tijdstip, namelijk tussen 17.00 en 19.00 wandel ik weer een stukje over hetzelfde pad speurend naar libelles. 

Kom ik dit mooie exemplaar tegen. Ik denk een oeverlibelle.

Het is maar goed dat ik af en toe ook naar de grond kijk, want tussen het gras langs het pad kom ik dit schatje tegen. Ik wil heel graag zijn koppie erop hebben, maar er zitten een heleboel grassprieten in de weg. 

Je kunt nog net een oog zien. 

Als ik nog wat libelles achterna loop op een stuk terrein waar net gemaaid is springt deze bruine kikker voor mijn voeten weg. Voordat hij er echt vandoor gaat kan ik hem nog even snel op de foto zetten. 

Aan weerskanten van het pad liggen twee kleine watertjes. Deze ligt nog mooi in de zon en ik zie verschillende libelles over het water scheren. Jammer genoeg heb ik geen tijd meer om te wachten tot er een misschien binnen het bereik van de lens wil gaan zitten. Maar de weerspiegeling is ook al mooi. 


#genenbankdronten#roggebotzand#sprinkhaan#zwartkopvuurkever#pyjamawants#bessenwants#icarusblauwtje#orchidee#landkaartje#klaverspanner#rupsgrotebeer#platbuik#oeverlibelle#egel#kikker

Nog wat foto's na een zomerse wandeling in augustus.

Iedere keer als in het genenbos wandel hoop ik een bijzonder libelle tegen te komen of mooie vlinders. Iedere keer is het weer een verrassing. Nu hadden we onze boterhammen zittend in het gras opgegeten en ondertussen hoorden we om ons heen de sprinkhanen. Toen ben ik stapje voor stapje door het hoge gras gelopen en heb met mijn ogen de opspringende sprinkhanen gevolgd. Heel af en toe bleef er een zolang zitten dat ik een foto kon maken. 

genenbankdronten
genenbankdronten
genenbankdronten
genenbankdronten

En nog wat vlinders.

Met een eerdere wandeling had ik dus al een vuurvlindertje gezien samen met de icarusblauwtjes. Maar helaas zijn die foto's toen mislukt. Nu zag ik er een op een heel andere plek en heb ik nog niet een fantastische foto kunnen maken. Maar het toch herkenbaar als een vuurvlindertje. 

De gehakkelde aurelia bleef even wat langer zitten en het piepkleine vlindertje daaronder ben ik net zolang gevolgd tot ik het min of meer goed op de foto had. Ik heb weer geen idee wat het is helaas.

Bij het gammauiltje daaronder kun je duidelijk het witte gamma teken zien. Zo overdag zat hij heel rustig. In de schemering worden ze weer actief. 

genenbankdronten
genenbankdronten
genenbankdronten
genenbankdronten

Libelles.

De kleine rode libelles waren in grote getale aanwezig en vrij makkelijk te benaderen. 

genenbankdronten
genenbankdronten

Ik betrapte zelfs dit paartje tijdens hun liefdesspel.  

genenbankdronten

Overstekende padden.

Zoals jullie misschien wel weten ben ik ook dol op kikkers en met padden hou ik ook altijd even een goed gesprek terwijl ik ze op de foto zet. Altijd in de hoop dat ze nog even blijven zitten. Toen we langs de sloot liepen sprongen er steeds kleine kikkertjes of padden voor onze voeten weg. Misschien is dit wel een pad.

genenbankdronten

Op een zonnige dag in maart.

Hoop ik wat kikkerdril te vinden in een van de kleine meertjes. Helaas aan de kant waar ik in het water kan kijken is er niets. Bijna aan het eind van de route kom ik langs een watertje waar duidelijk veel activiteit is. Als ik aan de rand ga staan duiken er een heel stel tandemkikkers onder. Na een beetje geduld kan ik wel wat foto's schieten en om jullie een idee te geven hoeveel kikkerdril er al geproduceerd maak ik een klein filmpje.

genenbankdronten

Ze zijn nog steeds bezig die kikkers!

Twee weken later, het is ondertussen 5 april en prachtig weer zijn ze nog steeds kikkerdril aan het produceren en zoals later blijkt onderweg naar het water. We moeten goed kijken waar we onze voeten zetten want deze dame kan niet zo snel wegspringen met 2 mannetjes op haar rug. De bovenste gaat er vandoor als ik met mijn mobiel nader. Misschien wel zo fijn voor haar. Ze heeft nog een lange weg te gaan.

genenbankdronten

Hij houdt haar stevig vast en trekt zich niets aan van dat gekke mens.

genenbankdronten

Zo op het droge komt het mooie groen van dit prachtige beestje nog mooier uit.

genenbankdronten

Voorjaarvlinders.

Op deze mooie voorjaarsdag (19 graden) staan de pinksterbloemen nu ook in volle bloei en het duurt niet lang of we zien al wat oranjetipjes genieten van de feestelijk gedekte dis. 

genenbankdronten

Citroentje.

Langs de bosrand spot ik ook een citroenvlinder. Voor hij te ver het bos in kan fladderen heb ik hem op de kiek.