8 goede redenen om koud te douchen


Ik kwam toevallig een artikel over koud douchen tegen van Sandra Hogenboom. Het schijnt heel goed voor je te zijn, ik besloot om dat verder uit te zoeken. Ik zocht wat rond op het internet en ik kwam een aantal dingen tegen. Afgelopen week heb ik mijn best gedaan om niet meer zo vreselijk heet te douchen als ik eerst deed, en dat lukt redelijk. Om de doelen te behalen die ik hieronder beschrijf, zul je ongeveer op 10/15 graden Celsius moeten douchen, maar ik hoop dat ik dat op een gegeven moment voor elkaar krijg door steeds iets kouder te douchen.

Ik merk wel dat ik het hele hete douchen niet meer zo fijn vind, ik weet niet of dat toeval is, maar wie weet ;)


1. Wakker worden

Als je het voor elkaar krijgt om 's ochtends een ijskoude douche te nemen, heb je daar zeker profijt van. Je ben in een keer wakker, en je slaperige gezicht is meteen opgefrist. Zo begin je je dag meteen energiek, en ik denk dat je dat de rest van de dag wel zult merken.


2. Energie

Zoals ik al zei in punt 1, je krijgt er een hoop energie van. Van warmte word je loom en slaperig, van kou schrik je en ben je zo wakker, oftewel, je hebt meteen weer wat extra energie. En dat kunnen we wel gebruiken!


3. Bruin vet

Een mens heeft twee soorten vet, wit vet en bruin vet. Wit vet is moeilijk te verbranden, als je te dik bent heb je waarschijnlijk ook meer wit dan bruin vet. Als je het vaak koud hebt, maak je meer bruin vet aan, zodat je het minder koud hebt. Hoewel wit vet ook werkt als een isolatielaag, is bruin vet wel een stuk beter, want dat verbrandt je ook weer makkelijker. Als je dus vaak koud doucht, zou je op een gegeven moment dus meer bruin vet moeten krijgen.


4. Geen koukleum meer

Dit punt heeft weer te maken met punt 3. Als je vaak koud doucht, gaat je lichaam zich aanpassen, zodat je beter tegen de kou kunt. Ik heb het eigenlijk altijd koud, dus als ik wat vaker echt heel koud douche, kan ik er op een gegeven moment misschien wel een stuk beter tegen!


5. Beter immuunsysteem

Eerlijk gezegd, weet ik niet of dit echt waar is. Maar het schijnt dat je immuunsysteem beter wordt als je vaak koud doucht. Zoiets is lastig te onderzoeken, maar het onderzoek dat er naar gedaan is, bevestigde het vermoeden wel. Stel dat het klopt, en je gaat toch koud douchen, is het wel mooi meegenomen ;)


6. Bloedsomloop

Koud douchen is goed voor je bloedsomloop, als je ineens een plens koud water over je heen krijgt, reageert je lijf daar meteen op door je bloedvaten te vernauwen. Je bloed gaat dus even wat sneller door je vaten heen, omdat de ruimte waar het doorheen moet, vernauwd wordt. Je hart zal ook wat langzamer beginnen te kloppen, maar het is wel goed om je bloedvaten af en toe even te laten “schrikken” ;)


7. Ademhaling

Ook je ademhaling zal meteen veranderen. Hoe kouder de lucht die je inademt, hoe minder zuurstof je op kunt nemen. Je gaat dus sneller ademen, en je “traint” je ademhaling en zuurstofvoorziening (die hierdoor steeds meer efficiënt wordt) dus steeds even.


8. Huid en haar

Heet douchen is niet goed voor je huid en je haar, als je het te vaak doet, wordt je huid en ook je haar droger. Tegenwoordig draait alles om soepel, zacht en glanzend, dus stop die overbodige cosmetica maar weg, en neem gewoon een koude douche, in plaats van je huid en haar te verpesten met heet water!


Kortom, ik denk dat er aan koud douchen meer voordelen zitten, dan aan warm douchen. Ik ga het dus zeker een tijdje proberen. Maar als jij niet gelukkig wordt van af en toe een koude douche, zou ik er maar niet aan beginnen. ;) Als je het al doet, kun je nu trots op jezelf zijn, omdat je er waarschijnlijk best een aantal voordelen mee behaalt!!