meisje in de overgang


Het kwam binnen als een donderslag bij heldere hemel, het was een klap in mijn gezicht. Nooit sta ik er bij stil dat het mij vroeger of later ook zal overkomen… Ik voel me namelijk meer meisje dan vrouw. Vrouw in overgang dus.

Laatst vroeg een moeder van één van de leerlingen die ik beroepsmatig gezien vervoer, op mijn opmerking dat ik slecht had geslapen vanwege een kriebelhoestje of ik misschien in de overgang was want hoe oud ben je als ik vragen mag? Ik zeg haar dat ik 48 ben en meteen erachter aan: maar wat heeft een hoestje daarmee te maken? Toen ik wegreed en er nog even over nadacht merkte ik dat ik me beledigd voelde. In de overgang! Ik!? Nee, dat past totaal niet bij me. Ik ben alleen de laatste tijd wat vaker moe, heb soms nergens zin in, kan heel  chagrijnig  zijn en zie het leven soms helemaal niet zitten. Dan heb ik weer hoofdpijn, last van mijn gewrichten, een algeheel bleehhhhh-gevoel, vind ik mijn buik te dik en ben uitgeput als ik de trap oploop.

Maar in de overgang? Nee, geen moment dacht ik daaraan. Mijn vrouw is ook weleens moe, of heeft hoofdpijn of gewoon ergens geen zin is. Door haar ben ik wat rustiger geworden, niet continue bezig. En als ik moe ben ga ik op de bank liggen. Ik geef eraan toe. Zij is van het type het-kan-morgen-ook-wel, we kunnen wat later eten, ik sla even over, er komen wel meer dingen, etc etc

 Ik weet het ‘gedrag’ van mijn vrouw aan haar mediterrane afkomst, wat meer laid back en relaxed. Grappig genoeg zegt zij door mij rustiger te zijn geworden. Kun je nagaan hoe druk wij waren toen we elkaar nog niet kenden. Nu weet ik dus dat het aan mij ligt, aan mijn opvoeding. Altijd bezig zijn, werken voor de kost, en een boek lezen doe je in de vakantie. Door mijn vrouw realiseer ik me  dat ik niet alles hoef mee te maken en dat thuis op de bank of buiten in de zon met een drankje en een goed gesprek met elkaar ook heel fijn kan zijn.

Dat in de zon zitten is trouwens wel een dingetje. Als ze op de radio zeggen dat het alleen donderdag mooi weer is, dan ga ik die donderdag ook gewoon in de zon zitten, zonder schuldgevoel. Soms ga ik alsnog om kwart over vijf de tuin in, veeg de stoep, trek onkruid tussen de tegels uit en breng oude takken naar de compost hoop. Maar in elk geval ben ik dan buiten.

Toch voel ik me nog steeds meer meisje dan vrouw van bijna vijftig. In de overgang. Tja, het zou wel die vage klachten, rare buien en dikke buik verklaren… In elk geval is de rust zeer welkom, heb ik geen nesteldrang meer en geniet van de dingen rond mijn nestje. Met mijn meisjes. Een daarvan is in de overgang. Meisje in de overgang.