×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
Geraakt tot op het bot: de Ballerina Auschwitz.

Geraakt tot op het bot: de Ballerina Auschwitz.


Al lezende herken ik de pijn van
Edith Eger, als ook die van mijzelf,
 

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2017/ballerina/

en bloed met haar mee

Beef en herleef

groei tot wie we nu zijn.

Je totale waardigheid verliezen tot er niets meer van je over is en dan weer de heropbouw om je wezenlijke zelf terug te laten komen , om weer een menswaardig bestaan op te kunnen bouwen  .

Alles wat je lief is kwijtraken en nee... 

ikzelf verloor geen  vrienden en familie in het overgaan...wel door hun angst dicht bij mij te zijn

en dus is er geen vergelijking mogelijk en toch ook weer wel. 

Je eigen ik kwijtraken - de honger, angst en de pijn

de kracht om door te blijven gaan en  als overwinnaar later weer door te gaan

ja het raakt en erger dan ik had durven dromen.

Zoals ikzelf toen nog maar 26 kg woog en  niet door niet te eten, maar door pure angst , waardoor de adrenaline stroom bleef golven en alle reserves wegnam.

16 rechtzaken en veel te laat het eerherstel

ja we zijn overlevers tegen wil en toch met dank

Wat een kracht had zij ook nodig om door te gaan

heerlijk ook weer t menswaardig te hervinden

dankbaar

het leven te beleven! 

 ‘Alles kan van iemand worden afgenomen behalve één ding, de laatste van de menselijke vrijheden, en dat is dat iemand in alle gegeven omstandigheden kan kiezen welke houding hij aanneemt. Elk moment is een keuze.’ 

maak niet de fout die ik maakte, laat nooit een ander definiëren wie jij bent.’

zoals deze opmerking: 

Op dat moment realiseerde ik me inderdaad dat je aandacht kunt besteden aan wat je bent verloren, óf de focus kunt leggen op wat er nog wél is. Dus ik antwoordde: ‘Je ogen zijn zo mooi. Dat was me nooit opgevallen toen ze bedekt werden door al dat haar.’ Daardoor kon zij er weer even tegen.

Zo riep Micha: "mama kijk eens, met deze dingen die er nu staan gaan we opnieuw beginnen!

het is niet de sterkste van de soort die overleeft, het is ook niet de intelligentste. Het is die ene die het beste tegen verandering kan. 

Mij werd voortdurend verteld dat ik Auschwitz alleen als lijk zou verlaten. Toch lukte het me om mezelf dag in dag uit te blijven voorhouden: als ik vandaag overleef, ben ik morgen vrij.’

en ook mij werd iets van gelijke strekking mede gedeeld

‘Ik voelde dat het voor mij noodzakelijk was om terug te gaan naar die plek, de leeuwenkooi, en de leeuw recht in de ogen te kijken. Om daar mijn onschuld terug te eisen, de schaamte en het schuldgevoel toe te kennen aan de daders en te beginnen met mezelf vergeven voor het feit dat ik had overleefd.’

ik ben inderdaad alles kwijtgeraakt, behalve mijn verstand. En door die brainpower heb ik het gered. Sindsdien raad ik iedereen aan niet weg te rennen voor je verleden, maar het nog een keer te doorleven. Voor mij is dat de volgorde; rouwen, voelen, helen. Ik had me tot dan toe altijd afgevraagd: ‘Waarom ik?’ Eenmaal daar leerde ik een andere vraag te stellen. ‘Waarom ik niet?’

https://npofocus.nl/artikel/7541/wat-is-de-holocaust

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
DiaantjesLife
Wij hebben soms een ongekende kracht, een overlevingsdrang die boven alles uit gaat! Wij hebben een vechtlust en geven nooit op! Dat lees ik ook hierin terug.  Hele mooie tekst en ook jouw aanvulling daarbij. 
16-08-2018 21:43
16-08-2018 21:43
Minnie92
Zo is het en een dikke  .
16-08-2018 11:15
16-08-2018 11:15
Marion's World
Heel interessant. Ik kan me voorstellen dat passages in dit interview jouw raken.
13-06-2018 11:07
13-06-2018 11:07
Soberana
Wat een indrukwekkende vrouw is Edith Eger.
08-02-2018 15:37
08-02-2018 15:37
HeArt&SoulConnection
Ijzerstrek kunnen we zijn ....al zijn we gebroken. Een deel van ons (onze ziel) weet altijd een (uit)weg ...naar binnen of naar buiten. Veel is ook voor mij herkenbaar . Zo ook het focussen op wat (nog) is
29-01-2018 11:16
29-01-2018 11:16
bijlenie
prachtig he , zo sterk en toch zo kwetsbaar !
28-01-2018 18:31
28-01-2018 18:31
Schorelaar
Wat een levenslust spreekt hier uit. Een ander had het allang opgegeven.
28-01-2018 18:31
28-01-2018 18:31