×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Over de vluchteling en diens verhaal

Over de vluchteling en diens verhaal


ATHENE - THESSALONIKI.
 

 DELEN mag 

We pikken Tony van de straat en nemen hem mee voor koffie. Hij is van Zuid-Afrika en 15 jaar in Griekenland. Nadat hij zijn baan verloor ging hij naar Noorwegen. Hij vond werk maar moest terug naar Griekenland. Hij heeft nog steeds geen Grieks paspoort ...

THESSALONIKI 

De één zijn dood is het ander zijn brood. 200 jongens van Moria werden overgebracht naar Athene. Van gekkigheid wisten ze niet wat ze moesten doen. Een van de jongens klom in de mast en elektrocuteerde zichzelf. Maar onze kwetsbare Chuk kreeg een kaart en kwam gisteren aan in Thessaloniki. Hij leeft in een huis met drie vrienden. Zijn vreugde is grenzeloos om ons te zien. We nemen hem mee voor diner, ijs en knuffels. Hij straalt als de zon. Of er een toekomst voor hem is in Europa - alleen God weet...

STOMP IN MIJN MAAG 

We zien Ginah* uit mijn boek terug. Ik schrik hoe hij eruitziet. Hij weigerde in het kamp te gaan zitten, ver weg van de bewoonde wereld. "Ik ga niet de ene gevangenis inruilen voor een andere. Stuur me dan maar terug naar Moria - daar heb ik tenminste vrienden...' Hij deelt een kamer met vier en komt nauwelijks de deur uit. 'Wij Afrikaners zijn niet welkom in Griekenland,' zegt hij en maakt een gebaar waar ik van schrik. Wanneer we naar huis gaan wippen we een Orthodoxe kerk binnen. Een man komt naar me toe en maakt dat gebaar naar mij. Het voelt als een stomp in mijn maag. Ik moet mijn hoedje afdoen...

* Na 2 dagen vervolgen we onze weg door Macedonia en Servië - richting Wenen ...

Van THESSALONIKI naar WENEN


NOVI SAD – SERVIE 

Na Thessaloniki rijden we 1500 kilometer in twee dagen. We overnachten in Novi Sad en vertrekken daar met sneeuw en ijzel. Godzijdank, we komen veilig aan in Wenen.

EUROPA DURF JE TE SCHAMEN 

En dan zien we hem terug. Onze vriend uit Oost Afrika die van Thessaloniki naar Wenen liep en alleen aan mij zijn verhaal wil vertellen. ‘Yasmin, voor mij ben jij de moeder van de vluchtelingen. Jij luistert naar iedereen en kent onze verhalen. Je zou voor de Verenigde Naties moeten spreken zodat onze stem gehoord kan worden.’ 
Toen ik hem ontmoette in Lesbos was hij zelfbewust. Na bijna 2 jaar aan het lijntje gehouden te zijn is hij psychisch een wrak, zoals vele van deze jongens. 
‘Mensen luisteren niet. Ze sturen ons van het kastje naar de muur. Van de 150.000 vluchtelingen die Oostenrijk sinds 2015 heeft opgenomen wordt 80 procent gedeporteerd, zoals overal. Het persoonlijke verhaal van de vluchteling is van geen belang. De richtlijnen van de EU gelden en die gaan doorgaans uitsluitend over Syriërs.’ 
Velen uit mijn boek staan niet op deze lijst. Toch kunnen zij onder geen beding terug naar hun land, zoals mijn vriend. Volgens de Conferentie van Geneve dient deze knaap, welke zijn familie achter liet om zijn leven te redden, beschermt te worden…

We zijn 24 uur samen. Ik ben diep geraakt. Wanneer hij er klaar voor is zal ik zijn verhaal publiceren. En wie weet, moet dat maar eens gebeuren: spreken voor de Verenigde Naties. We kunnen ons blijven focussen op de ellende in Moria. Het werkelijke drama begint echter wanneer de mensen Europa en de vergetelheid in verdwijnen. Of we het durven te erkennen of niet, de vluchteling en het verdrag met Turkije zijn een schande voor Europa…

TSJECHIE 

Lisa nodigde me 5 jaar geleden uit. Nu wordt dat realiteit. Het bospad is stijl en te glad. We moeten onze auto onderaan de berg laten staan. We belanden in de stilte van een waar paradijs. Even niets… 
www.yasminverschure.nl

Foto hierboven
Juni 2016. Pireaus - Haven Athene.

Fathiya is de moeder van de compound 
 

FINAL: MAAGDENBURG 


FATHIYA en FAMILIE – SYRIE 

In juni 2016 werd ze mijn zuster in Pireaus. Later bezochten we hen regelmatig in Athene. Hoewel ze nooit klaagde zag ik dat ze leed. Sinds kort wonen ze in de buurt van Maagdenburg, niet ver van hun getrouwde zoon en kleinkind. Ze heeft zich enorm verheugd op onze komst: ‘Vanaf het eerste moment dat ik je zag hield ik van je,’ zegt ze. Ik voel me thuis. We doen spelletjes en delen eten. Maar vooral delen we Liefde die voorbij cultuur en religie gaat, geen woorden nodig heeft en ons ten diepste verbindt…

WIJBOSCH 

Hoewel ik ons eenvoudige huurhuisje geen dag gemist heb, voelt de sfeer omarmend en verwarmend... 

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
SunShine
Je bent een warmhartig mens Karin! 
06-04-2018 12:22
06-04-2018 12:22 • 1 reactie • Reageer
Karin van der Straaten
ahahah dat  is t mens zijn   ja, dank je en als je dat  zo kunt voelen, herken je het dus duidelijk 
06-04-2018 12:31
06-04-2018 12:31 • Reageer
HeArt&SoulConnection
Te zot voor woorden , en idd lat het verhaal maar 'gehord' worden in de hogere regionen waar mensen 'nummers' zijn
26-03-2018 14:38
26-03-2018 14:38 • 1 reactie • Reageer
Karin van der Straaten
k Vermoed dat dit ook gaat gebeuren, haar ondertussen kennende, dank je
26-03-2018 15:55
26-03-2018 15:55 • 1 reactie • Reageer
wakeupkitty
Met het woord vluchteling heb ik grote moeite
24-03-2018 23:30
24-03-2018 23:30 • 1 reactie • Reageer
Karin van der Straaten
ikzelf was ooit een vluchteling, waar zit het hem in bij jou?
25-03-2018 12:24
25-03-2018 12:24 • 1 reactie • Reageer