PTSS: 1.

PTSS: 1.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Posttraumatische stress stoornis

 

Schokkende gebeurtenissen hebben ooit een ongelooflijke impact op mijn gevoel, denken en functioneren gehad. Normaliter ebben heftige emoties na verloop van tijd weg.. 

de dingen die ik heb mee gemaakt waren daar te ernstig voor en dus kreeg ik last van:

 herbelevingen, nachtmerries, schrikreacties, geheugenstoornissen en vervreemding. 

Het verwerken kostte veel tijd, omdat de trauma's groter waren dan mijn psyche aan kon. 

Een posttraumatische stress stoornis grijpt n.l. dieper in dan je zou verwachten.

Bij het posttraumatische stress syndroom ben je geconfronteerd geweest met één of meer onverwachte, heftige, stressvolle, ingrijpende of schokkende gebeurtenissen die ernstige verwondingen, dreigende  dood met zich meebracht, die tevens een bedreiging vormden voor de fysieke integriteit.

 Aanranding/verkrachting, incest, emotioneel of lichamelijk misbruik (bv.  huiselijk geweld), martelingen, gijzelingen, crisissituaties, calamiteiten, beroving. Bij deze gebeurtenissen staan extreme angst, verschrikking, afschuw en/of hulpeloosheid op de voorgrond. Er ontstaan hartkloppingen, zweten, ademhalingsstoornissen en vluchtreacties. Vlak daarna was ik'verdoofd'.  Ik kreeg last van een een 'psychotrauma' .

Hier kon en mocht ik niet direct aan werken, omdat de situatie er zo voor stond dat ik krachtig en sterk moest blijven staan voor mijn zonen, maar heb wel elk jaar na data vele vele vormen van herstel aangekeken.

hoe houd je geestelijk iets eronder en hoe blijkt na jaren dan alsnog toch fysiek een dreun te hebben over gehouden

***

 Na een schokkende gebeurtenis reageer je vaak automatisch, zonder iets te voelen of er bij na te denken, je handelt op de 'automatische piloot'. Pas achteraf komen de heftige emoties naar boven, onder meer huilbuien, trillen, machteloze woede, verslagenheid, verbijstering, ongeloof en totale ontreddering. Het zelfvertrouwen schudt op zijn grondvesten en het leven verandert plotseling in 'overleven'. 

Er is het gevoel geen controle meer over het leven te hebben, het veiligheidsgevoel is ernstig aangetast en de vanzelfsprekendheid van het leven is verdwenen. De tijd die nodig is om de afschuwelijke gebeurtenis(sen) te verwerken is voor elk mens anders. En al deze reacties zijn normaal. 

Pas wanneer een persoon is blootgesteld aan een traumatische ervaring die niet kan worden verwerkt ontstaan er vroeg of laat diverse, steeds ernstiger wordende verschijnselen.

en die overkwamen mij dus.. 

het onvermogen om een belangrijk deel van het trauma te herinneren. Er lijkt een gedeelte 'verdwenen' te zijn. 

Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen opslag van herinneringen die onverdraaglijk zijn, en daarom teveel angst oproepen. Als een persoon in een ernstig bedreigende situatie komt, niet kan vluchten en niet kan vechten, dan kan de menselijke geest zich tijdelijk onttrekken aan de onacceptabele werkelijkheid. Het lichaam kan niet weg, maar de hersenen gaan zelf op de vlucht. Het is niet zo dat de 'harde schijf' als het ware gewist is, maar dat de gebeurtenissen nooit tot het bewustzijn en het geheugen zijn doorgedrongen, ook wel 'verdringing' genoemd. Dit betekent dat de persoon wel exact kan vertellen hoe de traumatische gebeurtenis begon en hoe het eindigde, maar dat de feitelijke momenten een 'zwart gat' zijn. Men weet dat het verschrikkelijk was, maar de details zijn weg en het tijdsbesef van de gebeurtenissen is verstoord.

dissociatie: 'Ik was slechts toeschouwer als ik nadien erop terug keek. Het leek een scene uit een horrorfilm, waar ik niet zelf deel van uitmaakte. Het voelde onrealistisch, vreemd.'

na deze zal ik mijn stappen beschrijven wat ik ondernomen heb om van alles weer vrij te worden

Het werd een interessante reis waarin ik toch geestelijk rijk tevoorschijn mocht komen

De dader is al 22 jaar in de TBS klinkiek terwille zichzelf en zijn medemens.

Gek..soms ben ik zelfs dankbaar voor alles wat ik nadien mocht ontdekken

alleen blijk ik er fysiek nog niet mee klaar te zijn

dus zal ik over wat maanden ook daar eens naar gaan kijken met wat hulp

zo kan het ook!

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (5 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Heel veel sterkte Karin. Ik ga op dit moment niet meer graven. Ik heb het in de ogen gekeken en benoemd. Dit was al zo zwaar dat ik de strijd bijna verloren had. Als er nu dingen naar boven komen trek ik direct aan de bel, en al het andere zal ik een plek moeten geven. Mindfulness staat op mijn prioriteiten lijst en volgend jaar naar de mogelijkheden als ervaringsdeskundige om ook anderen te helpen om hulp te accepteren. Knuffel!
Lotte
| 08:48 |
Wijs besluit van hoe het ook kan.
Ikzelf heb al vele vele manieren aangepakt ook, maar fysiek dringt het zich nu op, vandaar...bedankt...lief
| 08:56 |
Verschrikkelijk!! Veel succes en sterkte gewenst!
| 02:35 |
Dat was het toen zeker ja, jammer dat k toch nog even hamer en beitel nodig heb voor de laatste muur..t zal sterk en blijer maken..dank je, lief
| 11:12 |
Dat zal je ook wel lukken!
Graag gedaan!
| 11:15 |
:)
| 11:46 |
Mijn huisarts schreef net een verslag uit dat ik lijd aan een posttraumatische depressie.
Ik herken heel veel uit je blog.
En het erge is dat er volgens jongerenwelzijn met zo'n dader niks mis is en er geen psych-sociaal onderzoek komt.
Ik denk dat ik sneller zou herstellen wetende dat mijn kind veilig is vanaf heden.
Zat die van mij ook maar binnen, maar dat zal nooit gebeuren.
| 20:58 |
PTSS.. t kon ook haast niet anders he.
Wat raad hij je aan om ermee te doen?
die man zal zeker niet worden onderzocht ..of hij moet dit zelf wensen
ttriest maar waar, ze trekken altijd aan t kortste eind
| 00:58 |
Je bedoelt aan 't langste eind denk ik .
De huidige huisarts is de eerste die stappen durft te ondernemen waar anderen afhaakten.
Hij trekt aan de alarmbel samen met de raad der geneesheren in het belang van het kind.
Heb me voorgenomen alles in zijn handen te stoppen.
Dan staat binnenkort in de verslagen dat Michiel een bemoeizieke huisarts heeft.
Dat is veel beter dan al die eerdere verslagen dat Michiel een bemoeizieke moeder heeft.
| 10:04 |
goed bedacht en wijs en zeker nu je weet van jouw ptss... de druk kan anders te hoog worden en alles je erg benauwen... fijn dat die man dat voor je gaat doen en Michiel
| 11:11 |
Heel mooi en goed (om)(ge)schreven en heel herkenbaar ook... Straks kan/mag je weer stapje voor stapje verder, verdien je zeker!
| 18:22 |
Heel liefdevol jouw reageren, dank je en tja.. dat ga k dan maar doen terwijl k dacht er vanaf te zijn..t zij zo...dank je
| 19:45 |
xx :)
| 20:56 |
als jezelf nooit iets meegemaakt hebt kan je er geen beeld bij vormen. Maar ik begrijp drommels goed dat het heel heftig is geweest. Je bent nu een kanjer dat weet ik wel. Over een paar maanden aan je fysiek werken en het wordt nog beter voor jou!! Liefsxxx
| 17:29 |
knuffel... t is maar goed ook dat je hier geen beeldvorming bij hebt
eerst aan de emokant werken van toen en daarna sport etc..t komt goed
alleen nooit verwacht of bewust bij stil gestaan dat dit ook nog steeds op scherp staat..tja
| 19:41 |
het komt er vroeg of laat toch uit hé.
| 20:34 |
zeg dat aj... in dit egval dus de zenuw uiteinden en spieren etc
| 21:20 |
pffff wanneer eindigt het een keer hé.
| 22:18 |
k Hoop in dit leven veel te mogen helen, anders blijft t achtervolgen
zeg dat ja... soms n gebed zonder end
anders..eigenlijk wil ik alles onderstebovven hebben om er vrij van te raken
| 23:45 |
Dat snap ik wel ja. Gaat je vast lukken want je gaat eraan werken zei je.
| 23:50 |
Beslist
| 23:56 |
ik zag ineens jouw beloning. Wat lief!! Dankjewelxxx
| 22:34 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen