×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Introvert of extravert?

Introvert of extravert?


Persoonlijkheidstesten zijn wel iets wat me boeit, ik vind het dan ook interessant om er af en toe eens eentje te vullen. Laatst kwam ik er een zeer goede tegen, gelezen in een blog van Leonie.

Persoonlijkheidstest

Uit deze test bleek dat ik 75 procent introvert ben.

In een andere blog van Linda, botste ik op een vragenlijst. Dus we gaan nog even dieper in het introvert/extravert zijn.

Oorspronkelijk is deze vragenlijst een test uit het boek van Susan Cain: Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking. De dames van 2wmn vertaalden deze test naar het Nederlands. Het idee van de vragenlijst is eenvoudig: hoe meer je jezelf herkent in deze stellingen, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Als je jezelf bijna niet herkent in deze stellingen, dan ben je waarschijnlijk extravert.

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.

Ik voel me meer op mijn gemak als we één-op-één kunnen praten. Nu ja, je hoeft dat ook niet té letterlijk te nemen. Een gesprek in een kleine groep is best nog wel oké, maar mijn diepste ik naar buiten laten komen in een grote groep, daar pas ik liever voor.

2. Ik verkies me schriftelijk uit te drukken boven mondeling.

Ik hou van de geschreven taal, dus ik zou geneigd zijn om daar eerder voor te kiezen van voor het mondelinge uitdrukken. Maar er is natuurlijk wel een negatief punt bij je schriftelijk uit te drukken: je mist de lichaamstaal. Sommige mensen komen veel harder over als je ze leest dan als je met hen praat. En dat bedoelen ze dan niet zo streng of gemeen, je leest het wel zo omdat ze niet genoeg nuanceren in hun tekst. Dus ik vind het een moeilijke keuze.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.

Ik ben wel eens graag alleen, maar dat hoeft niet té lang te duren. Dagenlang geen mens zien zou me dus niet te vaak mogen overkomen.

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.

Status... ik weet dat ik het goed heb, en je hebt dan bijgevolg wel een zekere status. Je weet bijvoorbeeld dat je een goede job hebt en een inkomen enzovoort, daardoor hoef je je geen zorgen te maken over bepaalde dingen. Maar mijn streefdoel is niet: rijk of beroemd worden. Nu ja, geld hebben maakt het wel wat gemakkelijker in bepaalde situaties.

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.

Ja, koetjes en kalfjes is niet aan iedereen besteed. Het is in sommige situaties wel handig dat je het kunt. Als je een klant aan de lijn hebt en je wil die klant niet het gevoel geven dat je hem even laat wachten, kan een gesprekje over helemaal niets bijzonders die wachttijd verzachten. Maar het is wel boeiender als je net wat meer diepgang in een gesprek kunt steken, dat is waar.

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
Ze zeggen dat, ja, ik probeer ook goed te luisteren naar de mensen die met mij in gesprek gaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je het verhaal al een paar keer gehoord hebt en je al een paar keer advies hebt gegeven over hetzelfde probleem. Maar ik durf het hier toch mee eens te zijn.

7. Ik neem niet graag grote risico’s.

Dat is volledig op mijn lijf geschreven. Ik ben bijna de voorzichtigheid zelve.

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.

Klopt, ik vind het moeilijk om goed werk af te leveren als ik steeds gestoord te worden. Ik hou van focus, zodat ik alles goed kan opvolgen en controleren.

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
Dit jaar heb ik mijn verjaardag gevierd met mijn beste vriendin, we waren beiden een dagje vrij en zijn eet eten geweest. En bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een stukje taart, dus ook dat hebben we samen verorberd. Het was fijn, een beetje quality time, just the two of us.
Voor de ronde getallen mag het soms wel al eens iets meer zijn. Dan vind ik het ook fijn om veel vrienden en familie te zien. Volgend jaar is weer zo'n rond getal, maar of ik de overstap naar tram 4 nog wil vieren, weet ik niet, haha.

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
Ja, zo word ik wel eens omschreven.

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.

Ook dat is zo, ik werk graag iets volledig af omdat het in onafgewerkte toestand nog niet hoeft kenbaar gemaakt te worden. Want je kan niet altijd inschatten dat het heus wel goed komt en dan word je misschien onterecht door iemand neergehaald.

12. Ik hou niet van conflicten.

Conflicten probeer ik te vermijden, wat niet wil zeggen dat ik zomaar overeen mee akkoord ga. Op een rustige manier je mening geven, moet mogelijk zijn.

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.

Ja, dat denk ik wel. Alweer omdat je je dan het beste kan focussen.

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.

Ook dat is waar. Wanneer mijn leidinggevende mij iets uitlegt of mijn mening vraagt over een probleem, dan antwoord ik vaak niet meteen. In het begin wist ze niet hoe dat kwam, dan dacht ze vaak dat ik niet geluisterd had of niet had begrepen wat ze zei. Nu weet ze dat ik eerst de informatie even tot me laat doordringen, een antwoord laat ontstaan in mijn hoofd en pas nadien mijn mond opentrek.

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.

Ja, heel erg sociaal zijn vraagt energie.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.

In mijn professioneel leven heb ik te veel moeten bellen (in mijn huidige job is dat gelukkig iets beter) waardoor ik privé niet langer uren aan de telefoon hoef te zitten. Dat heb ik wel gehad. Er zijn ondertussen genoeg andere manieren om met iemand in contact te komen: whatsappen, sm'sen, chatten... Ik bel eigenlijk enkel naar wie niet kan sms'en of te bereiken is via sociale media of als ik heel direct een antwoord nodig heb.

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.

Ik heb wel graag weekend die volgeboekt zitten met allerlei activiteiten, maar dat hoeft dan ook weer niet ieder weekend zo te zijn. Anders krijg ik nogal snel het gevoel dat ik mezelf voorbij ga lopen.

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.

Om iets echt goed te kunnen doen, is het beter om belangrijke dingen los van elkaar af te werken.

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.

Helemaal niet. Als het echt echt nodig is, dan lukt het wel. Maar ik merk dat ik vaak snel afgeleid word door allerlei dingen.

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

Ik krijg niet zo vaak les meer, maar bij een opleiding merk ik dat het zwaar is om een hele dag stil te zitten en te luisteren. We zijn dat niet meer gewend, niet? Dus is het misschien beter om voor een workshop te kiezen waar je ook nog actief aan de slag kan.


Hoe zit het met jou? Ben jij voornamelijk introvert of extravert?

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.The Original Enrique
Ja, ik herken er veel in, ben zelf altijd extreem introvert geweest en dat had z'n terugslag wel zeg maar... Nu ben ik iets minder introvert.
12-12-2017 14:14
12-12-2017 14:14 • 1 reactie • Reageer
Katrien
De gulden middenweg is het beste.
12-12-2017 14:22
12-12-2017 14:22 • 1 reactie • Reageer
christel_michele
Ik denk dat ik van nature introvert ben, maar mijzelf ook voldoende heb aangeleerd om extrovert te zijn. Maar voel mij toch zoveel meer op mijn gemak als introvert.
10-12-2017 20:28
10-12-2017 20:28 • 1 reactie • Reageer
Katrien
Ja, soms moet je wel eens even de andere richting uit.
10-12-2017 20:29
10-12-2017 20:29 • Reageer
Daantje l
Ik zal de rest ook eens doen, ben wel benieuwd
10-12-2017 19:26
10-12-2017 19:26 • 1 reactie • Reageer
Katrien
Zeker eens proberen!
10-12-2017 20:01
10-12-2017 20:01 • Reageer
wakeupkitty
Ik ben introvert of a-sociaal of autist of welke naam je er ook aan wilt geven. Ik kan mij goed concentreren, sluit mij af vd wereld. Geen probleem. Mijn voorkeur gaat uit naar het geschreven woord boven veel geklets. De lichaamstaal mis je dan? De lichaamstaal en ook gelaatsuitdrukkingen worden maar al te vaak verkeerd geïntepreteerd.
10-12-2017 05:29
10-12-2017 05:29 • 1 reactie • Reageer
Katrien
Ja, dat kan ook verkeerd geïnterpreteerd worden, da's waar.
10-12-2017 20:01
10-12-2017 20:01 • Reageer
bijlenie
k denk dat ik een extroverte introvert ben !
09-12-2017 23:03
09-12-2017 23:03 • 1 reactie • Reageer
Katrien
Dat kan ook :)
10-12-2017 20:01
10-12-2017 20:01 • Reageer
Hans van Gemert
Ik herken er bij mezelf ook een heleboel van :-)
09-12-2017 14:54
09-12-2017 14:54 • 1 reactie • Reageer
Katrien
Dat verrast me niet, Hans.
09-12-2017 14:55
09-12-2017 14:55 • Reageer