5:2 vastendieet

5:2 vastendieet


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Het is februari 2015 als ik me het 5:2 vastendieet start. Het gaat wisselend. De ene dag kan ik bijna zonder eten, de andere vastendag zit ik al vroeg te snacken naar.. tja.. naar wat eigenlijk. Ik ben blij met de besloten facebookgroep en de steun en de tips die ik daar krijg. Het 5:2 vastendieet is eigenlijk een gezondheidsdieet. Door regelmatig langere tijd te vasten verandert je stofwisseling. Vrije radicale krijgen dan minder kans. Kans op kanker wordt kleiner en er zijn meer gezondheidsvoordelen in onderzoek gevonden. Afvallen is eigenlijk een bijproduct. Voor de gezondheid probeer ik dan ook in zo min mogelijk eetmomenten mijn eten binnen te krijgen. 

Twee dagen in de week vasten. Voor mij iets van 500kcal, waar ik me niet helemaal aan houd. Ik heb namelijk van mijn osteopaat een recept gekregen voor een of ander mixje.. kwark, lijnzaadolie en lijnzaad. Die olie en dat lijnzaad zijn heel gezond, maar caloriebommen. Ik heb dus besloten dat gezonde dingen die wel veel calorieën bevatten gewoon 'mogen'. Ik lunch op de v-dagen niet en het avondeten is vaak iets van sla... maar dat ontbijt met  bijna alle dagcalorieën blijft. Het lukt me aardig om op de v-dagen ook niet te snoepen. En dat is lastig, want ik ben een ontzettende snoeper. En ik ben niet echt een beweger. Hoewel net weer begonnen met hardlopen is het lastig. Mijn kuiten verkrampen, alles doet zeer en ik heb een conditie van 0. Ik ren met Evy die me in het vlaams vriendelijk blijft aanmoedigen. Maar voor mijn gevoel moet er meer gebeuren. Twee dagen vasten is niet voldoende. Die overige 5 dagen zit vol met valkuilen. Tijd voor meer veranderingen....
Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.0 / 5 (2 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Helaas totaal geen fan van deze nieuwe hype.. Vasten heeft geen enkele wetenschappelijk bewezen effecten, wat ze je ook proberen wijs te maken. Je lichaam kan niet alle stoffen wat het nodig heeft opslaan. Eiwitten bvb is daar 1 voorbeeld van..

In onze huidige voedingsgewoonten is het al moeilijk om elke dag je nodige eiwitten uit voeding te halen, Omdat we teveel kiezen voor kh rijke en eiwitarme maaltijden. Ook voor vitaminen geld ditzelfde probleem. Regelmatig nog minder gaan eten, gaat ons helaas met alleen nog meer gezondheidsproblemen opzadelen..

Beter is gewoon je eetpatroon verbeteren, gezonder maken. Kiezen voor meer eiwitten, meer onverzadigde vetten, meervoudige kh, vitamines, ... En minder verzadigde vetten, enkelvoudige kh, .. En meer variatie in je maaltijden door tussendoortjes te nuttigen en hoofdmaaltijden zo te verkleinen.

Dat is de enige bewezen gezonde manier om gezonder te leven, af te slanken, gezondheidsrisicos Te laten dalen,...

Ik zou er nog een keertje over nadenken
| 14:13 |
Dit is de start van mijn afvalverhaal. Het startte in 2015, ik probeer elke keer een stuk te vertellen en dan kom ik ook bij gezonder eten.. want inderdaad.. snelle koolhydraten winnen het bij de meeste van de eiwitten en gezonde vetten. Voor vanavond staat er dus hier verse warm gerookte zalm op het menu, met groente en mijn favo tussendoortje is ondertussen een handje ongebrande walnoten. Maar daarover later meer in het vervolgverhaal. Toch heb ik ook artikelen gelezen over wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van vasten. En dan 5:2 vasten of 16:8 vasten. Dus niet dagen achtereen, maar met regelmaat een eetpauze om de stofwisseling tot rust te brengen.
| 16:47 |
In marketingtekstjes vind je inderdaad verwijzingen naar zogezegde onderzoeken, onderzoeken die niet bestaan of totaal geen wetenschappelijke grond hebben. Ik ken 1 van de 2 drijfveren achter het 5:2 vastendieet: ook hier weer iemand met geen enkele deftige, officiele opleiding, maar een slinkse manager die jaren werd ingehuurd door bedrijven om in een laatste jaar nog een maximumwinst uit het bedrijf te persen om het dan voor dood en veel geld te verkopen met mooie cijfers, terwijl ze zo goed als failliet zijn.
Neen, zelfs 1 dag vasten heeft al nadelige gevolgen; kort uitgelegd: een vrouw heeft een basaal metabolisme van om en bij de 1400kcal, dit is het aantal kcal dat je op 1 dag verbruikt als je de hele dag niets zou doen. Afhankelijk van de activiteiten op de vastendag zijn dit er enkel nog meer. Afhankelijk van je samenstelling zijn dit er ook nog meer (sporters creeren spiermassa, wat meer verbruikt bvb). Dwz dat je dagelijks minstens 100g eiwitten moet binnenkrijgen, waar je max 40g per maaltijd kan opnemen. Je moet met andere woorden minstens 3 keer per dag een eiwitrijk iets tot je nemen: anders : spierafbraak. Maar ook het Kh verhaal, deze kan je lichaam wel opslaan, maar niet voldoende om 1 dag op te leven: dan gaat je lichaam het elders halen: de spieren.

spierafbraak: daling basaal metabolisme: andere dagen blijf je hetzelfde eten, terwijl je minder gaat verbruiken: vetmassa komt er net bij. vetten erbij en spiertjes eraf = geen gezonde afvalmethode en de oorzaak van het jojo effect...

ook qua vitaminen gezien, spreekt men niet zomaar van een aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid.. Neen, ons lichaam is in geen geval gemaakt om te vasten.. het is zelfs zo dat het gezonder is om 5/6x/dag te eten (hoofdmaaltijden en tussendoortjes) dan om 2/3x/dag te eten.. Want hoe meer en hoe langer de eetpauzes zijn; hoe sneller het lichaam in een overlevingsfase komt waarbij het alles vasthoud wat het binnenkrijgt.. Ik heb al klantjes gehad die amper nog aten om niet dik te worden, en ze bleven maar aankomen, ook al aten ze maar 1 keer per dag.. Ik leerde ze 6 keer per dag te eten, maar juist te eten: nu heb ik slanke klantjes met een gezonder spierweefsel, minder ziek per jaar, bruisend van de energie.

Neen, we zijn echt niet gemaakt om te vasten, zelfs niet 1 dag in een heel jaar. We hebben een kacheltje dat gebouwd is om stilletjes draaiende te houden, zonder het te laten uitgaan. En ik merk dat je het moeilijk hebt in je blog, dat is in mijn ogen al het belangrijkste signaal dat je zelf goed genoeg aanvoelt dat het niet gezond is. Je tussendoortje is perfect gezond wat je zegt, je avondmaaltijd ook. Laat je best begeleiden om je volledige eetpatroon zo gezond mogelijk te maken, dan moet je niet leren volhouden, noch honger lijden, ... en dan zal je zien dat de resultaten er ook veel sneller gaan zijn.. Mijn klanten hebben op 1 jaar tijd hun doel bereikt en hebben een nieuwe levensstijl gecreeerd die ze dan nog jaren zullen blijven volgen, niet omdat ze dat moeten, maar omdat ze een nieuwe gewoonte hebben aangeleerd die ze super vinden.

Nu uiteindelijk jou keuze, maar zoals ik al zei, na 2 jaar nog in een vervolgverhaal van het afslanken zitten, ik zou er eens over nadenken en het zogezegde wetenschappelijk onderzoek eens op de rooster gooien :-)
| 10:42 |
Even vooruitlopend op mijn verhaal.. Ik heb twee jaar geleden al meer dan het gewenste resultaat bereikt en ben nog steeds op gewicht. Omdat het patroon wat ik nu heb bij mij past en voor mij werkt. Als je naar de oermens kijkt... die at ook niet 6 keer op een dag, maar soms ook dagen niet echt wat. Maar wat ik heb gedaan heeft mij een stabiel gezond lijf gegeven, met veel beter spierweefsel (volgens mij osteopaat, die verrast was dat mijn spieren op mijn leeftijd nog zo ten positieve konden veranderen) en volop energie. Maar zoals eerder gezegd.. ik vind het leuk om mijn verhaal te vertellen omdat ik heb gemerkt dat het mensen motiveert, mensen die dachten dat ze nooit meer iets zouden afvallen. En het verhaal is nog niet af :)
| 11:25 |
Ik ga er hier zeker geen welles nietes spelletje van maken. Kijken we naar de oermens, dan at deze net wel 6 keer per dag en elke dag :-) Oermensen waren rondtrekkende personen, mensen zijn alleseters. Ze aten soms dagen geen vlees, als ze geen vlees vonden of konden bemachtigen. Maar ze aten wel elke dag, trokken rond en vonden overal waar ze kwamen vruchten, bessen, ... waarvan ze wisten dat eetbaar waren. Trekken we die filosofie door naar nu: regelmatig gezond eten, veel groentjes, fruit, noten, zaden, pitten, ... Maar we zijn ook gelukkig geëvolueerd. Met een wetenschap achter dit alles, die wetenschap maakt dat we nu gezond oud kunnen worden als we dit volgen.

Ons lichaam heeft de goede, maar ook juist slechte eigenschap zich aan te passen. Obese mensen voelen niet hoe ongezond ze bezig zijn tot het te laat is, net omdat je lichaam je aanpast. Horecamensen die vaak maar 1 maal per dag eten wegens tijdsgebrek en dergelijke, voelen niets ongezonds, tot ze wetenschappelijk verantwoord plots vaker en juister gaan eten en drinken. Osteopaten kunnen veel, ik werk ook met een 10 tal ervan samen, maar ze kunnen niet je spierkwaliteit en spiermassa meten, tenzei je er eentje hebt met een bodyscan. Ik meet resultaten en weet waarover ik spreek. Met zowel voedingsgerichte als medisch gerichte diploma's en de ervaring kan ik met 100 procent zekerheid zeggen dat het niet gezond is wat je doet. Tal van dieten en vastende mensen heb ik al met 2 simpele metingen terug met de voetjes op de grond gezet, helaas voor hun vaak.

Uiteraard doe je wat je zelf wil, en mensen inspireren tot een gezond iets is super, mensen inspireren tot iets niet bewezen en ongezond daarentegen vind ik dan weer minder. Dus tenzij dat je de eerste bent die effectief onderzoeksresultaten vind van een echte studie, die EB gecontroleerd is en aantoont dat het 'gezond' is om te vasten, kan en mag je dit eigenlijk niet verkondigen. Verder ga ik hier ook niet over uitweiden, tenzij jij wel bewezen bronnen wil zien die bewijzen dat vasten ongezond is. Voor de rest wens ik je veel succes in waar jij je goed bij voelt, en als je het onderzoek ergens kan terugvinden: deel het gerust.. Helaas ga je geen enkele prof vinden die je kan bewijzen dat vasten gezond is en nodig voor het lichaam.
| 12:27 |
Ik wil ook zeker geen welles nietes spelletje. Ik ben blij met je input. Ik voel me goed bij wat ik nu doe. Het 5:2 vastendieet volg ik niet meer sinds ik twee jaar geleden mijn streefgewicht heb bereikt. (zie ook mijn andere posts voor het vervolg). Het was het begin van mijn zoektocht naar een weg voor mij om af te vallen en me goed bij te voelen. het was voor mij een methode om het snaaien te stoppen en meer te gaan letten op wanneer ik eet, maar zeker ook waarom ik eet. Dat is nu gereguleerd in de weg die ik nu volg. Ik denk dat het wat meer in de lijn ligt die jij beschrijft. Mijn blogs zijn berichten van de weg die ik heb gevolgd vanaf februari 2015.. we zitten nu in 2017.. het verhaal is nog niet klaar ;)
| 12:43 |
Ik lees met verbazing je reactie, Christophe!
Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar vasten. Heb je er al wat boeken over gelezen? Begin eens met Dr Mosley b.v. Of Lees dit stukje met bronvermedlingen: jessevandervelde.com/wetenschap-achter-intermittent-fasting-vasten-met-tussenpozen/
Internet staat vol met dieet-onzin, maar vasten hoort niet in dat rijtje thuis. Het is ook geen "hype" zoals je schrijft. Mensen doen het al eeuwen...
| 08:30 |
Dank voor je reactie Harmjan. Ik ben niet iemand die direct het internet gaat afstruinen naar echte wetenschappelijke bewijzen, maar wat ik in het boek van Mosley las klonk toch allemaal als zeer doordacht en goed bekeken. En het bewijs zit hier nu te tikken... voel me beter dan ooit :)
| 19:15 |
helaas pindakaas; niets wetenschappelijks in terug te vinden :) zoals ik al zei, wanneer je over intermittent fastning of het 5:2 of whatever vastenverhaaltje opzoekwerken gaat doen kom je inderdaad veel zinnetjes tegen die zeggen dat het wetenschappelijk bewezen is. Daarom is het helaas nog niet zo.

Zoals je zelf vraagt begin ik met dr mosley, hoewel je de dr achterwege kan laten. Michael Mosley is een journalist, een presentator en een producer. Geen dokter, geen wetenschapper. Hij maakte het goedje populair door er een tv show van te maken.

Wie puur wetenschappelijk wil blijven, weet dat IF door wetenschappers, dokters en diëtisten gecategoriseerd staat onder Fad Diet, of een dieet dat beloftes maakt om gezonder te leven, langer te leven, ziektes te vermijden zonder dat hier wetenschappelijk bewijs voor geleverd is.

Dat is ook net hetgeen je te lezen krijgt in de zogezegde 'studies' die je blogstukje evenzeer aanhaalt. Men stelt dat er onderzoek wordt gedaan naar IF sinds 1943: 74 jaar aan wetenschappelijk onderzoek, en wat haalt men aan om te staven dat het zou werken? Het eerste onderzoek is 1 waar 22 personen gedurende 22 dagen om de andere dag moesten vasten. 1: te weinig proefpersonen om duidelijke conclusies te trekken, 2 wat zijn de conclusies? gewichtverlies, waarbij niet gemeten is of gespecifierd of het hier om spier of vetmassa gaat dat verdwenen is (waar ik het wel van kan raden hoor :) je hebt 11 van de 22 dagen niet je dagelijks nodige portie eiwitten binnengekregen dus uiteraard zijn hier meer spieren dan vet verbrand) en een dalend insulinegehalte.. wat ons wetenschappelijk gezien zeer weinig verteld.
2e 'bewijs' in het blogbericht: groeihormoon stimuleren, ze trachten hier te bewijzen, dat het insulinegehalte van net gaat zorgen dat het groeihormoon gestimuleerd wordt en er spiermassa zou bijkomen (zonder het dagelijks nuttigen van de nodige bouwstoffen hiervoor.. ) ook iets wat men niet bewijst, men bewees in de studie alleen dat er een verband is tussen insuline en groeihormonen... de conclusies zijn totaal niet bewezen, en zelfs van de pot gerukt..

Geloof me vrij, als er iets deftig wetenschappelijk bewezen zou zijn wat IF betrof, had ik het en al lang tegengekomen en dan was het zeker in een van al mijn studies aan bod gekomen als iets goed, niet als iets slechts zoals dat nu het geval is. Ik ben gediplomeerd personal coach, sportvoedingsconsulent en voedingsconsulent. Daarnaast een gediplomeerd chef en tot slot nog verpleegkundige in wording. Mijn hele leven zit ik al tussen de voeding en de wetenschap en zoek ik daar de combinatie van de 2. IF is dat absoluut niet. Wetenschap bewijst enkel dat het gezond is om elke dag 6 keer te eten en dagelijks al je nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Die vallen voor elk lichaam afzonderlijk te meten en te berekenen. Wie dit doet werkt automatisch naar een ideaal vetpercentage, goede en gezonde spiermassa, een laag visceraal vet, ...

Iets waarin ik onder werkomstandigheden het bewijs al meermaals heb gezien. Mensen die 5:2 al jaren volgen halen geen ideale waarden op mijn bodyschan. Mensen die starten met 5:2 verliezen gewicht, maar geen vetmassa. Net zoals zoveel andere dieten of crashdieten (wat cru gezien het vastendieet letterlijk is) Allemaal perfect meetbaar :-) Mensen die daarentegen extreem volgen wat de wetenschap wel bewees en wat ik volg in mijn praktijk: die halen wel ideale waarden. Die behalen hun doelen en voelen hun letterlijk super. Dus sorry, allesbehalve overtuigd Harmjan
| 16:16 |
Dag Christoph,
allereerst bedankt dat je de tijd neemt zo uitgebreid te reageren. klasse. Je bent de enige en de eerste die ik tref die zich kritisch over vasten uitlaat. Het vasten wordt door veel "gezondheidsgoeroes" omarmt. Neem b.v de artsen Chris Verburgh of Richard de Leth.
Overigens vast ik niet om af te vallen, maar om fitter en gezonder te zijn. Tevens ga ik ervanuit dat het laaggradige ontstekingen verminderd. Wat juist met 6x per dag eten eerder omgekeerd is.
natuurlijk kun je niet vasten en daarnaast alleen patat eten. ook bij vasten zul je de juiste voeding moet eten, en aan beweging moeten doen voor behoud van je spiermassa. maar ik pin me niet graag vast in 1 juiste strategie en sta open voor andere inzichten. Ik ga me volgende week even verder in jouw verhaal verdiepen. (ik ben ook verpleegkundige dus heb niet altijd evenveel tijd...:-)
groetjes!
| 09:46 |
Het tijdstekort kan ik maar al te goed inkomen :p Maar ik moet je toch gaan tegenspreken, onststekingen minder je door eiwitrijk te eten, eiwitten moet je in constante inname blijven hebben, want je lichaam neemt per keer max 30g eiwitten op en de meeste lichamen hebben rond de 100 g per dag nodig voor een goede celvernieuwing, bloedvernieuwing, ... Daar is de wetenschap het echt wel vrij eenduidig over eens. Dat is ook hetgeen in mijn cursussen verpleegkunde, personal coach, sportvoedingsleer, .. allemaal terug komt. Wil je je verder verdienen, ik heb mijn mening nog wat uitgebreider neergetokkelt in een eigen blogbericht, misschien de moeite voor je ;)
| 17:37 |
hoe dan ook het is een kwestie va volhouden dus succes
| 21:08 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen