×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Het gewicht.. bewegen en sporten...

Het gewicht.. bewegen en sporten...


November 2014 was ik al voorzichtig met hardlopen begonnen via de app van Evy. Dat ging van afzien naar steeds beter te doen. Doordat er ook kilo's verdwenen door het nieuwe eetpatroon werd het lopen ook lichter. Dat ging even mis toen ik mijn kuitspier scheurde, maar toen dat hersteld was ging het langzaam steeds beter. In het begin waren het korte stukken rennen en veel wandelen, maar die stukken lopen werden steeds langer en na verloop van tijd ging me dat steeds beter af. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik die 5k, het uiteindelijke doel van de training, wel een keer zou gaan halen.

In mei 2014 ging ons mooie buitenbad weer open. En voor het 15de seizoen heb ik daarvoor een abonnement gekocht. Doel.. minstens 2 keer in de week zwemmen (liefst vaker) en in een week minstens 50 baantjes. Het opstaan is moeilijk, hoewel minder moeilijk dan voorgaande jaren. Toen ging het bad om 6:30 open en ivm de schoolgang van de kinderen was dat wel de tijd dat ik er in moest liggen. Nu is het bad om 7 uur open en gelukkig is de jongste net klaar met school.. dat past dus mooi. Het lopen en zwemmen gaat goed en ook het nieuwe eetpatroon is goed vol te houden. Ik hoef er steeds minder bij na te denken en snoepen en veel verkeerde dingen eten voelt gewoon niet goed. Ook mijn omgeving reageert er goed op en als we bij vrienden gaan eten is er altijd voldoende groente/sla.

In juni leer ik iemand in het zwembad wat beter kennen, we raken aan de praat en er is een klik. Bij het weggaan is er een steevast "tot morgen?" waarop dan steevast met Ja geantwoord wordt. Resultaat... we zwemmen nu beide minstens 5 keer in de week (op de werkdagen) en ook nog af en toe in het weekend. Waar ik al jaren met schoolslag zwem leer ik van hem een goede borstcrawl en langzaam krijg ik ook deze slag te pakken. Helaas gaat het zwembad eind augustus dicht. We spreken nog wel af en toe af in het 25m binnenbad, maar dat is toch niet echt prettig zwemmen. Voor de winter blijft dus nu even het hardlopen alleen over. En natuurlijk mijn dansfitnessles, die ik al vanaf 2010 volg. Daarbij heb ik een stappenteller gekocht en probeer ik toch dagelijks de 10.000 stappen te halen. Lopend naar het dorp, nog een keer een avondwandeling.. elke dag op de stappen letten. En het voelt goed dat bewegen.

Mei 2016 gaat het bad weer open en samen met mijn zwemmaatje zwemmen we weer elke ochtend steevast onze kilometer. Het gewicht is al sinds juli 2015 rond de 60 kilo en het voelt goed. Door het sporten wordt het lijf ook wat strakker, hoewel niet al het vel helaas meer netjes terugveert. Mijn zwemmaatje werkt in Veenendaal en als we een keer in het bad niet zijn uitgepraat rest me maar 1 ding.. gewoon even meefietsen richting zijn werk. Vlak bij zijn werk is linksaf een mooi fietspad langs de rivier. Hij rechtdoor, ik volg deze nieuwe route.. en het blijft niet bij 1 keer. En ik ga het stukje steeds vaker meefietsen. Het is gewoon lekker en de gesprekken interessant. Een nieuwe gewoonte is geboren en als het bad dicht gaat blijf ik heerlijk elke ochtend dit stukje fietsen. Meestal alleen, soms in gezelschap van mijn zwemmaatje. Weer of geen weer. Ik noem het mijn rondje woon-werk verkeer, want ik heb kantoor aan huis. En ik merk dat het ook heel lekker is om na een hele dag achter de pc te hebben gezeten het rondje nog een keer (maar dan andersom) te fietsen. Even het werk van je af laten waaien.

Ondertussen zijn we in 2017.. het zwembad ging weer open, er werd weer gezwommen en nog een week, dan gaat het bad weer dicht. Mijn rondje fietsen is gebleven. In mei meegedaan met een mini triatlon en daarvoor een mooie racefiets geleend van de fietshandel. Het was liefde op het eerste gezicht en sinds die tijd is mijn gele racefietsje mijn trouwe metgezel op mijn tochtjes. In de ochtend halverwege met een pauze op mijn bankje voor een korte meditatie. Heerlijk om daar in de winter de ochtend te zien kleuren en de zon soms in oranje te zien opkomen. De heel lucht in een palet van oranje en paars zettend. Ik geniet van die momenten. Mijn zwemmaatje fiets me soms voorbij met een sprekende blik in zijn ogen... welke idioot fiets hier vrijwillig in de kou nu rond, terwijl ze gewoon thuis alleen een trap op hoeft... maar ik voel de kou nauwelijks. Het is gewoon lekker om dat rondje te rijden. En het is een heerlijke methode, merk ik, om mijn gewicht te houden op het punt waar het 2 jaar geleden is beland.. rond de 60 kilo.
Xandra
Wow! Zeer goed bezig hoor!
25-08-2017 14:32
25-08-2017 14:32 • Reageer