×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Vijfenhalf, bijna zes. Deel Zestien.

Vijfenhalf, bijna zes. Deel Zestien.Mam welke eigenschappen van opa of oma herken je in mij?


'Van je oma heb jij je gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid en het talent om contacten te leggen, wat vooral naar voren komt in je werk. Van je opa zou ik kunnen zeggen: hij kon van het ene op het andere moment in drift uitbarsten en vijf minuten later was het over, klinkt dat bekend? Maar ook het vermogen om na tegenslag weer opnieuw te beginnen.' Bedankt mam, dit antwoord van jou had ik moeten censureren! Ik heb geen idee waar je het over hebt, ha ha! 'Niet je hand ophouden, maar er zelf voor werken is een van de voorbeelden. Jij hebt dus veel sterke eigenschappen van je beide grootouders'. Mam, wat zijn jouw fijnste herinneringen aan jouw moeder? 'Dat zijn er vele, maar de liefste herinneringen zijn toch de momenten dat ik bij mijn moeder in bed kroop, als mijn vader werkte. Dan lag ik heerlijk tegen haar warme, zachte lijf en vertelden we elkaar van alles en nog wat.


Dat zijn de liefste en veiligste momenten in mijn leven'.


Mam, dat zijn net zulke momenten die ik ook met jou deel. Mam, wat zijn je fijnste herinneringen aan jouw vader? 'De fijnste herinneringen aan mijn vader zijn de watergevechten, als het erg heet was. De jongens liepen met emmers en teiltjes water door het huis, van voor naar achter en mijn vader had de tuinslang. Maar hij kon toch niet van ons winnen. Een andere leuke gebeurtenis die ik mij herinner is dat mijn vader een bakfiets had gehuurd. We gingen met vijf kinderen in de bakfiets, mijn vader trapte en mijn moeder er achteraan met haar invalidenwagen, op weg naar de dierentuin!' (Voordat ik de volgende vraag stel wil ik even vermelden dat mijn dochter, die zeven is, de antwoorden van oma heeft opgeschreven, omdat het haar teveel moeite kostte of omdat oma teveel pijn heeft. Dat vind ik zo knap van zo'n jong meisje: oma dicteert en zij schrijft het in haar gekrabbel op) Mam, wat zijn de belangrijkste levenslessen die jij van jouw ouders hebt gekregen? 'Dat zijn eerlijkheid, hulpvaardigheid, leren delen, mededogen, en respect hebben'. Mam, had je broers en zussen? Nou, broers had ik genoeg, vijf stuks. Ze zijn me alle vijf even lief. Ze steunen mij zo goed als ze kunnen'. Mam, hadden jullie huisdieren en hoe heetten ze 'Ja, we hadden honden en ze heetten Wanda, Nora en Max.' Mam, waren er dingen, die jullie altijd als gezin samen deden of deelden? 'Toen we jong waren speelden we veel spelletjes en later, soms met tegenzin, klaverjassen. Mam kende jij jouw opa's en oma's en ging je vaak bij ze op bezoek? 'Nee, helaas alleen van verhalen, maar dat waren mooie verhalen, over hele lieve mensen'. Mam, waar woonden jullie vroeger en wat voor soort huis was dat? 'We hebben altijd in de kleine huisjes aan het Laakhof gewoond. Met zijn achten in een huis met drie kamers en een zolder, maar wat hebben we gelachen toen!' Mam, ben je vaak verhuisd als kind vroeger? 'Nee, ik ben maar drie keer verhuisd. Later, met jullie, ben ik veel vaker verhuisd'. Mam, wat betekende 'thuis' vroeger voor jou en nu?' 'Lekker warm bij de kachel!' Mam, welke dingen van vroeger staan er nu in jouw eigen huis? 'Het servies van mijn moeder, een kastje en een vitrinekast'. Mam, hoe werd jouw verjaardag vroeger gevierd? 'Er waren vroeger geen kinderfeestjes zoals nu. Ik mocht wel snoepjes uitdelen op school en er was een cadeautje'. Mam, wat is je mooiste cadeau dat je ooit voor je verjaardag hebt gekregen? 'Ik heb ooit een hele lieve, zachte knuffelpop gekregen'. Mam, wat was vroeger jouw lievelingskost? 'Lof, dat aten we alleen op zondag, als het seizoen er was, in de winter'. Mam waren er ook dingen die je echt niet lustte en wat voor trucje had je dan om het niet te hoeven eten? 'Bruine bonen met gebakken uien! En er was geen kans op een trucje. Je moest eten wat de pot schafte'. Mam hadden jullie een auto? 'Ja, we hadden een tweedehands auto, een Ford geloof ik'.


Mam, gingen jullie wel eens op vakantie?


'Nee, toen die auto kwam was ik de deur al uit en ik geloof dat mijn ouders alleen met de jongste een keer op vakantie zijn geweest'. Mam kun je wat vertellen over de schoolvakanties van vroeger? 'Als we schoolvakantie hadden gingen we wel eens met een rondvaartboot naar Avifauna toe. Dat was een geweldige ervaring. Verder was het vooral rondhangen buiten en je vervelen. Er was gewoon geen geld voor vakanties'. Mam vierden jullie Sinterklaas vroeger? 'Ja, en het was in mijn herinnering veel spannender dan nu. Er was voor iedereen een chocoladeletter, een cadeautje en een suikerbeest. Er werd natuurlijk ook gestrooid en wij hadden een echte schoorsteen. Ondanks de armoede was het erg gezellig'. Mam, hoelang heb jij in Sinterklaas geloofd? 'Zoals dat gaat bij kinderen onder elkaar: 'geloof jij nog in Sinterklaas? Nou, ik niet hoor!' En dan komt de twijfel vanzelf. Ik heb het van een oom gehoord, geloof ik, ik weet het niet meer zo precies'.


Mam, hoe vierden jullie kerst en oud en nieuw?


'Altijd samen. Op kerstavond werd de tafel gedekt en om twaalf uur wensten we elkaar een zalig kerstfeest. We proostten en bleven wel tot twee uur wakker'. Mam was jij bang voor vuurwerk of vond je het juist wel spannend? 'Ik deed het in mijn broek! Ik kan er nog steeds alleen van genieten achter glas'. Mam, op welke lagere school heb jij gezeten? 'Op de Maria school aan de Zwarte Weg en op de Jeroen school in de Rosseelstraat'. Wat leuk mam, dan hebben we op dezelfde school gezeten, ik heb later ook even op de Jeroen school gezeten. Mam, wat was jouw lievelingsvak en aan welk vak had je echt een hekel? 'Aan aardrijkskunde had ik echt een hekel, mijn lievelingsvak was taal'. Mam wie was jouw lievelingsleraar of lerares? 'Juffrouw Brouwer uit de derde klas. Ze liep met een stok en leek erg oud, maar ze was heel erg lief'. Mam, kun je me vertellen hoe een normale schooldag eruit zag? 'We moesten om negen uur op school zijn en tot half elf leren. Van half elf tot kwart voor elf was er speelkwartier en moest je lauwe melk drinken, bah! Van elf tot twaalf leren en dan naar huis om te eten. Om twee uur moest je dan weer op school zijn, tot vier uur. We hadden geen tv, film of ander vertier, we moesten alleen maar leren. Erg saai!' Mam, wie waren jouw beste vriendinnen op de lagere school? 'Loesje en Rietje'.


Mam, wat deed je na afloop van school altijd?


'Mijn broertjes uit school halen en boodschappen doen, bij de Spar. Op maandag helpen met de was, dinsdag strijken, soms buiten spelen en zaterdags sokken stoppen'. Mam wat wilde je vroeger worden? 'Ik wilde moeder worden van twee jongens en twee meisjes. Nou, die wens is in ieder geval uitgekomen!' Mam, wat ben je na de lagere school gaan doen en wat voor opleidingen heb jij gevolgd? 'Ik ging naar de huishoudschool, maar na ongeveer een jaar ben ik thuis gebleven om mijn moeder te helpen met de verzorging van mijn jongste broer en het huishouden. Toen mijn jongste broer ongeveer twee jaar was moest ik gaan werken. Ik was net veertien jaar en werkte elke dag, van negen tot twee uur, bij een gezin met tien kinderen. Ik verdiende met dat werk vijfentwintig gulden per maand en dat geld moest ik thuis afgeven, zo ging dat vroeger'. Mam kun je mij vertellen of er verschil was met toen jij opgroeide en naar school ging en toen ik naar school ging? 'Ja, alles was vroeger veel strenger en strakker. Op school na de pauze blies de juffrouw op een fluitje en moesten we netjes in de rij naar binnen marcheren. Als je iets fout had gedaan dan kon je in de hoek gaan staan. We hadden geen huiswerk, dat was wel weer fijn'. Mam, heb jij wel eens een keer gespijbeld en wat heb jij toen gedaan? 'Ik heb een keer een middag gespijbeld, ik wilde weten hoe het was om buiten te lopen, onder schooltijd. Het was heel stil en ik was bang dat ik zou worden opgepakt. Niet voor herhaling vatbaar dus!'

 Rassi Health&Beauty
Leuk om dit terug te kunnen lezen.
26-12-2015 15:15
26-12-2015 15:15 • Reageer