Als Nederlander werk vinden in het buitenland

Als Nederlander werk vinden in het buitenland


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

De laatste jaren in Nederland verbaasde (en frustreerde het mij) ik me over het feit dat je op mijn leeftijd vaak al te oud was voor een baan. En als er 200 mensen reageerden op een functie (vaak niet eens omdat zij deze baan echt leuk vonden, maar omdat ze moesten solliciteren van bijvoorbeeld het UWV of de bijstandsuitkering, dat je dan gewoon per direct al werd afgewezen op ervaring of diploma's.

Ik ben iemand die zichzelf heel veel heeft bijgeleerd door dingen te proberen, te lezen, online of gewoon mezelf in het diepe te gooien, en te zien wat ik kan. En toen ik een webshop startte (met daarbij de KVK inschrijving) verklaarde bijna iedereen mij voor gek, puur omdat zij zelf allemaal in loondienst werkten. Enkel de familie van mijn toenmalige vriend die ook allemaal ondernemers in hart en nieren zijn geloofden in mij. Sterker nog, toen ik ze wat dingen vertelde over mijn aanpak, zei een tante deze meid gaat het maken, steun haar !

Helaas had mijn ex andere plannen, maar dat terzijde. Ik heb toch aan mijzelf en de wereld bewezen dat ik ook zonder enige ervaring als ondernemer, en zonder diploma's mij staande wist te houden met de moordende concurrentie. Puur omdat ik passie had voor wat ik deed! En daar wil ik naartoe, met passie kun je wat je maar wil gewoon bereiken op inzet!

Ik startte mijn bedrijfje destijds nadat ik al jaren werd afgewezen op sollicitaties waar ik veel tijd in stak. Ik onderzocht het bedrijf, schreef een goede motivatiebrief en ik verdween gewoon in op het stapeltje sollicitanten. Er waren genoeg anderen 10 jaar jonger, of zonder kinderen die men dan liever aannam. Grappige is dat mannen vaak niet worden afgewezen op kinderen (ze zeiden dat uiteraard niet zo direct hoor, maar als je naderhand hoort dat het tussen jou en een 19 jarig meisje gaat, en een baan in een supermarkt, dan weet je genoeg). 

Men mag niet discrimineren, maar dit gebeurt wel aan de lopende band. En dat terwijl ik bij vele banen hiervoor gewoon zonder ervaring een kans kreeg, en overal goed uitblinkte! Als ik bijvoorbeeld 2 weken zou worden ingewerkt, stond ik na enkele dagen al in mijn eentje de toko te runnen. Ik weet wat ik waard ben, en als ik ergens voor ga, ga ik ervoor. 

Men zou vaker open moeten staan voor een gesprek met mensen die geen ervaring of diploma's hebben, maar wel heel graag die baan willen hebben. Sterker nog, als je een gezin hebt, dan blijkt vaak dat je toch harder je best zult doen voor je baan, je hebt immers monden te voeden. Vele jongeren blijven korter hangen, omdat ze andere prioriteiten hebben. En nee, ik mag niet iedereen over een kam scheren, want toen ik 18 was, was ik ook al erg verantwoordelijk met mijn werk. Maar ik zag ook velen in de loop der jaren sneller gaan. Dat kost een bedrijf uiteindelijk wel meer tijd om mensen in te werken, en invallers te zoeken bij afwezigheid.

Zo lastig als het was in Nederland, zo makkelijk bleek het voor mij om in Spanje een baan te bemachtigen. Ik werd aangenomen bij een multinational als HR medewerker! Zonder enige diploma of ervaring op dit gebied. Ik maakte een goed cv in het Engels, en vermeldde daarbij ook onze vrijwilligerswerk avonturen, waaronder het runnen van een hostel zonder ervaring. De leidinggevende was zelf ook nogal avontuurlijk ingesteld, en gaf me na een gesprek een kans. Het gevoel wat ik had toen ik daar naar buiten liep was onbeschrijfelijk. Wat een boost zelfvertrouwen kan je dat geven na de negatieve ervaringen in Nederland!

Nu word je in Spanje vaak wel beperkt tot multinationals, tenzij je meerdere talen vloeiend spreekt. Ik had enkel Engels en Nederlands nodig. Gelukkig maar, want toen sprak ik amper 3 woorden Spaans. Spreek je vloeiend Spaans, dan ligt er veel werk voor het oprapen in Spanje in vele regio's. En anders heb je altijd nog de kustgebieden waar men ook veel Nederlands spreekt, indien je horeca werk ziet zitten is er ook werk genoeg te vinden.

Intussen hebben we de volgende stap gezet, en heeft mijn vriend een baan gevonden in Budapest. Wij weten intussen dat er hier (wat wij totaal niet hadden verwacht overigens) heel veel werk te vinden is voor Nederlandse IT-ers. Sterker nog, je word vaak bij een bedrijf weggekaapt en door meerdere werkgevers gevonden en benaderd voor een andere baan. Ook ik zou hier naar het schijnt zo werk moeten kunnen vinden omdat ik Nederlands spreek, aldus zijn collega's. Ik heb geen IT-ervaring of diploma's maar ik kan wel iets.. Echter hebben wij besloten dat ik in elk geval de komende tijd bij onze dame thuis blijf om lekker te schrijven, waar mijn passie ligt. 

Ik wil mensen informeren met deze blog, en ook inspireren om eens vrijwilligerswerk in een land naar keus te doen, en dan te zien wat er mogelijk is, indien je geen baan kunt vinden. Vrijwilligerswerk (zie mijn blogs) kun je vaak tegen kost en inwoning doen, een ticket Spanje is voor enkele tientjes geboekt, en zo zijn wij dus uiteindelijk in Spanje blijven plakken na een paar maanden. Het leek ineens allemaal zo simpel, terwijl velen denken dat dit echt heel lastig te regelen is. 

Wil je perse meteen ergens aan de bak en zekerheid, dan spoor ik je aan om eens op het internet naar vacatures te neuzen in het land naar keus, het zal je verbazen wat men vaak voor je kan regelen. Zoals onderdak de eerste periode, je vliegticket boekt men sowieso indien je vanuit Nederland komt vaak. Ik ben blij dat wij de stap hebben gezet, en zou nooit meer terug willen naar die uitzichtloze situatie in Nederland. Wij werden echt beperkt door het systeem, en nu kunnen wij onze horizon verbreden en ons eigen pad uitstippelen. En het is nog avontuurlijk ook!

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden

 Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Nederland heeft teveel systeem. Daarom vinden mensen niet gemakkelijk een baan. Goed artikel, veel succes ook toegewenst 👍✨🍀 
| 12:31 |
Leuk om te lezen! Ja, als je ergens écht voor gemotiveerd bent, gaat het je vast ook lukken!
Toch vind ik het dapper om de stap te nemen te gaan emigreren!
| 00:29 |
Ik zie ons over een jaar- 2 jaar wel weer naar een nieuw land gaan lol, wil de wereld zien :)
| 07:45 |
Haha, echte avonturiers dus! Ps: De wereld is groot hoor... ;-)
| 19:38 |
Ja ik ben daar te laat voor gaan reizen vrees ik.. Maar het mooie is, er zijn ook zat landen waar ik nog niet dood gevonden wil worden :-) dus die kan ik skippen haha
| 12:45 |
Oja, dat helpt natuurlijk wel, haha!
| 00:36 |
:)
| 00:37 |
Mooie informatieve blog weer! Veel geluk in Budapest.
| 22:19 |
Dank je wel!
| 23:28 |
wat een hoopgevend artikel. Duimen dat het bij ons goed loopt bij onze emigratie......
| 21:38 |
Hier in Budapest is er in elk geval zat voor Nederlanders, weet niet of je hier in de buurt gaat wonen? Openbaar vervoer is hier top in elk geval.. elke paar minuten wel een tram.. en werkgevers vergoeden het vaak.. maandkaart al t openbaar vervoer is 28 euro .. en dan ben je overal supersnel..
| 23:12 |
Heel leuk geschreven!!
| 16:11 |
Dank je wel :)
| 16:29 |
Ik snap helemaal dat je nooit meer terug zou willen. Ik vraag me ook vaak af of wij niet onze spullen moeten pakken en vertrekken ... alleen met vier honden is dat toch een stukje lastiger. Plus dat vriend hier nu wel een baan heeft, al heeft hij het totaal niet naar zijn zin en zou hij liever gisteren dan morgen zijn contract opzeggen. Wat nu natuurlijk niet kan omdat hij toch hier kostwinner is.
| 16:03 |
Ja daar zit zeker wat in, met 4 honden is het lastiger, echter zit hier ook een lid Freewolves (weet niet of je haar kent) die met haar camper en honden ook is vertrokken. Dus het kan wel :) Echter elk mens is natuurlijk anders, de een heeft andere redenen om te blijven of te vertrekken. Wij zijn echt Nederland ontvlucht door mijn ex, met het idee van we zien wel waar het schip strand. Gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht. En zou echt niet meer terug willen om in dat systeem mee te draaien. Teveel ellende voor gezien en meegemaakt. En ja natuurlijk heeft elk land zijn voor en nadelen, maar velen denken echt dat het juist lastiger is werk te vinden in het buitenland, terwijl men hier bijna vecht voor Nederlandse IT-ers. Dat zou je niet verwachten (ik niet in elk geval). Wij hadden ook nog eens een veel te duur en tochtige studio waar we met die kleine verbleven.. en gingen er steeds enkel op vooruit in Spanje, zelfs toen we gewoon een kamertje met 3 hadden. Misschien komt ooit jullie moment ook ;)
| 16:29 |
Weet je, als wij enige reserves zouden hebben om het een maandje of drie tot een half jaar uit te kunnen zingen als we alleen volgens de basisbehoeftes zouden leven dan zouden we morgen vertrekken. Vriend is handig, ook in IT (heeft ie zelfs ooit in gewerkt), hij kan van alles met zijn handen, is een mega goede klusser ... en ik ben ook de domste en slechtste nog niet, kan ook nog leuk fotograferen. Maar door de situatie hier in NL hebben wij totaal geen reserves meer, ook geen huis om te verkopen ... gewoon echt niets. Afhankelijk van het kleine loontje wat hij nu krijgt in die totaal niet leuke niet passende baan. We zijn nu 46 (vriend) en bijna 46 (ik) ... dus de kans wordt wel steeds kleiner dat we zo'n avontuur nog aan zullen gaan.
| 16:45 |
Ik snap je helemaal hoor, wij hadden ook letterlijk niks van reserves, elke maand ging alles op. Nou hadden wij enkel een 3 maanden oude baby en wel wat losse inkomsten die overal verdiend konden worden. Maar dat was voldoende in combinatie met ons verblijf tegen werken vrijwillig. Vriend heeft toen ook van alles gedaan, van klussen tot tuinieren en schoonmaken. Later honden uitlaten en verhuizen op een ander adres. En natuurlijk het hostel werk. Je word echt met je handen op je rug vastgebonden bijna vaak in Nederland ivm kosten, maar ook de zorgverzekering (eigen bijdrage bijv) die elk jaar duurder word maar je minder voor krijgt. In Spanje kon je al vanaf 15 euro per maand een particulier zorgverzekering nemen. Uiteraard ook duurdere pakketten, maar voor mensen die weinig zorg nodig hebben prima. De zorg voor iemand met baan is via werkgever, en als je in ziektewet komt (zoals ik toen) gratis. Medicatie kost nagenoeg niks. Hier moet ik nog uitvinden wat het nou precies kost die particulier verzekering voor mij (dochter is sowieso gratis, en vriend via werk) maar het zal echt niet zo duur zijn als in Nederland. Wij dachten toen zo: in Nederland waren we al bijna blut na betalen vaste lasten, zaten we in de kou (tochtig heel slechte studio) en was het boodschappen (dus leven) duur. In Spanje was het leven goedkoper, en hadden we veel minder nodig. Zelfs toen mijn uitkering naar 550 euro terug ging na 6 maanden ziektewet (niet in dienst dus meer bedrijf) hadden we het met ons appartementje nog kunnen uitzingen heel even met wat losse inkomsten her en der. Echter had dat niet onze voorkeur, dus zocht vriend actief een baan. En zodoende zijn we hier beland, werd hij voor benaderd, had zelf nooit gedacht aan Hongarije.. Ben heel blij dat we nu een eigen stekkie hebben met goede keuken, nu kan ik dus ook weer lekker goedkoop boodschappen halen en alles zel maken wat we willen eten. Maar ik snap je punt het word lastiger, al zijn er natuurlijk genoeg mensen die op latere leeftijd zelfs nog vertrekken. Het is vaak alleen een grote stap (afhankelijk van je situatie) die dan wanneer je hem hebt genomen, best mee lijkt te vallen misschien. Ik hoop voor jullie dat het er nog in zit, want zo te lezen verlangen jullie wel naar een andere manier van leven ;)
| 17:14 |
Groeten vanuit de Caribean hier van iemand die ook dr biezen had gepakt en gewoon vertrokken is. Achteraf vind ik dat het emigreren uiteindelijk veel makkelijker is, dan dat je in eerste instantie denkt en veel beren op de weg ziet. Er zijn echt vaak veel toffe kansen in het buitenland, dus in ben het er mee eens, een stap zetten is spannend, maar niet omoverkomelijk!
| 01:21 |
Nou precies! Dat bedoel ik dus, vaak lijkt het zo'n stap (vaak ook door onwetendheid en negatieve reacties mensen om je heen) maar die kennen vaak niemand die dit heeft gedaan, dus wat weten zij er nu van? neem van ons aan, dat je indien je denkt echt vastgeroest te zitten in een systeem waar je never bovenop komt, dit toch kan! En zelfs in een zonnig land of een land waar je je veel fijner voelt, toch? Just give it a try, you may agree with us sooner than you think haha
| 01:26 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen