×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors
Als Nederlander werk vinden in het buitenland


De laatste jaren in Nederland verbaasde (en frustreerde het mij) ik me over het feit dat je op mijn leeftijd vaak al te oud was voor een baan. En als er 200 mensen reageerden op een functie (vaak niet eens omdat zij deze baan echt leuk vonden, maar omdat ze moesten solliciteren van bijvoorbeeld het UWV of de bijstandsuitkering, dat je dan gewoon per direct al werd afgewezen op ervaring of diploma's.

Ik ben iemand die zichzelf heel veel heeft bijgeleerd door dingen te proberen, te lezen, online of gewoon mezelf in het diepe te gooien, en te zien wat ik kan. En toen ik een webshop startte (met daarbij de KVK inschrijving) verklaarde bijna iedereen mij voor gek, puur omdat zij zelf allemaal in loondienst werkten. Enkel de familie van mijn toenmalige vriend die ook allemaal ondernemers in hart en nieren zijn geloofden in mij. Sterker nog, toen ik ze wat dingen vertelde over mijn aanpak, zei een tante deze meid gaat het maken, steun haar !

Helaas had mijn ex andere plannen, maar dat terzijde. Ik heb toch aan mijzelf en de wereld bewezen dat ik ook zonder enige ervaring als ondernemer, en zonder diploma's mij staande wist te houden met de moordende concurrentie. Puur omdat ik passie had voor wat ik deed! En daar wil ik naartoe, met passie kun je wat je maar wil gewoon bereiken op inzet!

Ik startte mijn bedrijfje destijds nadat ik al jaren werd afgewezen op sollicitaties waar ik veel tijd in stak. Ik onderzocht het bedrijf, schreef een goede motivatiebrief en ik verdween gewoon in op het stapeltje sollicitanten. Er waren genoeg anderen 10 jaar jonger, of zonder kinderen die men dan liever aannam. Grappige is dat mannen vaak niet worden afgewezen op kinderen (ze zeiden dat uiteraard niet zo direct hoor, maar als je naderhand hoort dat het tussen jou en een 19 jarig meisje gaat, en een baan in een supermarkt, dan weet je genoeg). 

Men mag niet discrimineren, maar dit gebeurt wel aan de lopende band. En dat terwijl ik bij vele banen hiervoor gewoon zonder ervaring een kans kreeg, en overal goed uitblinkte! Als ik bijvoorbeeld 2 weken zou worden ingewerkt, stond ik na enkele dagen al in mijn eentje de toko te runnen. Ik weet wat ik waard ben, en als ik ergens voor ga, ga ik ervoor. 

Men zou vaker open moeten staan voor een gesprek met mensen die geen ervaring of diploma's hebben, maar wel heel graag die baan willen hebben. Sterker nog, als je een gezin hebt, dan blijkt vaak dat je toch harder je best zult doen voor je baan, je hebt immers monden te voeden. Vele jongeren blijven korter hangen, omdat ze andere prioriteiten hebben. En nee, ik mag niet iedereen over een kam scheren, want toen ik 18 was, was ik ook al erg verantwoordelijk met mijn werk. Maar ik zag ook velen in de loop der jaren sneller gaan. Dat kost een bedrijf uiteindelijk wel meer tijd om mensen in te werken, en invallers te zoeken bij afwezigheid.

Zo lastig als het was in Nederland, zo makkelijk bleek het voor mij om in Spanje een baan te bemachtigen. Ik werd aangenomen bij een multinational als HR medewerker! Zonder enige diploma of ervaring op dit gebied. Ik maakte een goed cv in het Engels, en vermeldde daarbij ook onze vrijwilligerswerk avonturen, waaronder het runnen van een hostel zonder ervaring. De leidinggevende was zelf ook nogal avontuurlijk ingesteld, en gaf me na een gesprek een kans. Het gevoel wat ik had toen ik daar naar buiten liep was onbeschrijfelijk. Wat een boost zelfvertrouwen kan je dat geven na de negatieve ervaringen in Nederland!

Nu word je in Spanje vaak wel beperkt tot multinationals, tenzij je meerdere talen vloeiend spreekt. Ik had enkel Engels en Nederlands nodig. Gelukkig maar, want toen sprak ik amper 3 woorden Spaans. Spreek je vloeiend Spaans, dan ligt er veel werk voor het oprapen in Spanje in vele regio's. En anders heb je altijd nog de kustgebieden waar men ook veel Nederlands spreekt, indien je horeca werk ziet zitten is er ook werk genoeg te vinden.

Intussen hebben we de volgende stap gezet, en heeft mijn vriend een baan gevonden in Budapest. Wij weten intussen dat er hier (wat wij totaal niet hadden verwacht overigens) heel veel werk te vinden is voor Nederlandse IT-ers. Sterker nog, je word vaak bij een bedrijf weggekaapt en door meerdere werkgevers gevonden en benaderd voor een andere baan. Ook ik zou hier naar het schijnt zo werk moeten kunnen vinden omdat ik Nederlands spreek, aldus zijn collega's. Ik heb geen IT-ervaring of diploma's maar ik kan wel iets.. Echter hebben wij besloten dat ik in elk geval de komende tijd bij onze dame thuis blijf om lekker te schrijven, waar mijn passie ligt. 

Ik wil mensen informeren met deze blog, en ook inspireren om eens vrijwilligerswerk in een land naar keus te doen, en dan te zien wat er mogelijk is, indien je geen baan kunt vinden. Vrijwilligerswerk (zie mijn blogs) kun je vaak tegen kost en inwoning doen, een ticket Spanje is voor enkele tientjes geboekt, en zo zijn wij dus uiteindelijk in Spanje blijven plakken na een paar maanden. Het leek ineens allemaal zo simpel, terwijl velen denken dat dit echt heel lastig te regelen is. 

Wil je perse meteen ergens aan de bak en zekerheid, dan spoor ik je aan om eens op het internet naar vacatures te neuzen in het land naar keus, het zal je verbazen wat men vaak voor je kan regelen. Zoals onderdak de eerste periode, je vliegticket boekt men sowieso indien je vanuit Nederland komt vaak. Ik ben blij dat wij de stap hebben gezet, en zou nooit meer terug willen naar die uitzichtloze situatie in Nederland. Wij werden echt beperkt door het systeem, en nu kunnen wij onze horizon verbreden en ons eigen pad uitstippelen. En het is nog avontuurlijk ook!

Welkom op mijn blog!

Ik schrijf met veel plezier over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over misstanden die ik aan het licht wil stellen, maar ook humoristische verhalen door mij geschreven. 

Verder ben ik bezig met het schrijven van een boek en heb ik sinds kort mijn creatieve tekentalent weer hervonden.

Kortom, bij mij kun je terecht voor vele onderwerpen.

©LivingThaGoodLife    

~~~

Deze blog mag gedeeld worden

 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente posts