×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Lezersjury Fintro Literatuurprijs 2017

Lezersjury Fintro Literatuurprijs 2017


In februari opende de inschrijvingen voor de lezersjury van de Fintro Literatuurprijs 2017. Ik kreeg een mailtje via boek.be – een partner van de literatuurprijs- waarin stond dat elke lezer die in vijf weken de vijf boeken van de shortlist wou lezen zich mocht opgeven. De longlist was nog niet gekend en de shortlist ook niet maar ik vertrouwde erin dat de vakjury een boeiende shortlist met vijf mooie titels zou opstellen. Ik was dus meteen razend enthousiast om me op te geven als lezersjury voor deze felbegeerde prijs. Voor diegene die nu denken: de Fintro Literatuurprijs? Wel twee jaar geleden noemde deze prijs nog de Gouden Boekenuil!

Dus ik vulde een inschrijvingsformulier in met mijn gegevens, motivatie waarom ik in de lezersjury een meerwaarde zou zijn en de titel van je favoriete boek. Mijn inschrijving was dus voltooid en nu was het spannend afwachten of ik werd uitgekozen. Blijkbaar was ik niet alleen want er waren 1755 enthousiaste kandidaten die zich opgaven om lid te worden van de lezersjury.
Het wachten begon, elke dag controleerde ik mijn mailbox, zou ik erbij zitten? Tot ik begin maart een mail kreeg: ‘Proficiat jij bent geselecteerd voor de Fintro Literatuurprijs’
Mijn geluk kon niet op, niet alleen mocht ik meebeslissen welke titel de publieksprijs zou winnen maar ook ging ik de boeken van de shortlist krijgen!

Even later kwam de longlist online en toen was het meteen al kijken welke titels ik al kende en welke nieuw waren. Vol spanning wachtte ik 6 april af want toen kwam de shortlist online, toen zou ik weten welke boeken ik als lezersjurylid zou lezen. En zoals ik verwachte kwam de vakjury met een mooie lijst van vijf literaire werken. Het smelt van Lize spit, Rivieren van Martin Michael Driessen, Wil van Jeroen Olyslaegers, Oksana van Donald Niedekker en Hoogmoed van Richard Hemker. Allemaal titels waar ik al van gehoord had en over diverse onderwerpen maar geen enkele had ik gelezen. Geen paniek, vijf boeken in vijf weken kan geen probleem zijn. Op Het smelt na zijn het geen al te dikke boeken dus tijd genoeg om ze uit te lezen, te beoordelen en te vergelijken.

Maar dan had ik de boeken nog niet… In de handelsbeurs van Gent werd dus zaterdag 8 april een bijeenkomst van de lezersjury gepland waarbij we met elkaar konden kennismaken en ook onze boeken in ontvangst konden nemen. Toen we toekwamen nam Kathleen Cools als voorzitter van de vakjury het woord en verwelkomde ons van harte, ze gaf per boek een korte presentatie van het boek. Hierdoor kreeg ik al meteen zin om te beginnen in de shortlist. Ook stelde ze Raf Walschaerts voor, hij is dit jaar voorzitter van de lezersjury. Even later werd ons uitgelegd hoe we tewerk zouden gaan. Op de website van de Fintro Literatuurprijs is een forum waar de discussie per boek doorgaat. Dit forum is touwens openbaar is en ook niet-juryleden kunnen reageren. Dus na het lezen van elk boek moet je als jury je mening achterlaten en motiveren tegenover de andere juryleden. Heel leuk natuurlijk een online forum, dit maakt de lezersjury toegankelijk voor iedereen en ook makkelijk bereikbaar voor de enthousiastelingen die van over het hele land komen.

Na de besprekingen en presentaties begon de receptie waarbij we konden praten met andere juryleden. Op een leuke manier hadden we een batch met onze naam erop en ook ons favoriete boek. Hierdoor konden we als boekenliefhebbers meteen een leuk gesprek aanknopen met andere leden door al over je favoriete boek te kunnen praten met elkaar.

Op de receptie heb ik al enkele leuke mede-juryleden ontmoet en ik kijk al uit naar het verder verloop van deze wedstrijd. Met een groep van boekenliefhebbers oordelen over deze mooie shortlist gaat een moeilijke maar wel een hele leuke en boeiende opdracht zijn. Ik kijk er al vol enthousiasme naar uit en terwijl ik deze blog schrijf ligt het eerst boek dat ik ga lezen al naast me te wachten!
Voor meer info en updates over het verloop kan je mij volgen op twitter via @lovesuikerspin en hef forum op www.fintroliteratuurprijs.be
johan_jongedijk
Ben benieuwd ook
10-04-2017 09:40
10-04-2017 09:40 • Reageer
_PetitCorbeau_
ben er heel benieuwd naar :D
10-04-2017 09:34
10-04-2017 09:34 • Reageer