×

Yoors


Inloggen
×

Yoors'Bevlekte gemeenschap.'

'Bevlekte gemeenschap.'


'Bevlekte gemeenschap'?

Ik hoor het u al denken. Wat is dat nu in hemelsnaam weer...?

Nou de 'bevlekte gemeenschap' is een woongroep van verstandelijk en lichamelijk beperkte mensen.  Een woonvorm waar zij zichzelf mogen en kunnen zijn. Een woonvorm speciaal bedoeld voor hen, die verstandelijk en lichamelijk aanpassingen nodig hebben. Een woongemeenschap waar een 'bijna bejaarde' zit te kleuren als een kleuter, een ander slechts uhuh en ahah kan zeggen en een derde die gewoon niets te zeggen heeft, zwijgend in een hoekje. En dan heb je er ook nog eens een doof is en niet kan praten. (Dat vind ik trouwens persoonlijk het moeilijkst om mee om te gaan, want begrijp maar eens wat zij bedoeld...). Nou dat is dus 'de bevlekte gemeenschap'.

Ik heb het voorrecht dat mijn vrouw daar mag werken en ik zo nu en dan 'mijn rondje vrijwilligerswerk' mag doen. Beetje de 'tuinman' uithangen. Beetje vegen en schoffelen om het zo uit te drukken. Zorgen dat de boel netjes blijft en schoon. Kijk, ik doe geen zware dingen, dat kan ik niet meer met mijn lichaam. Dan mag ik gewoon roepen om hulp en komt er een 'groenvoorzieningsploegje' voorbij. Mensen met een iets hoger niveau, maar net niet goed genoeg voor de maatschappij...


Behoren wij niet allen een beetje tot 'de bevlekte gemeenschap'?

Maar hebben wij niet allemaal een 'vlekje'? Ik bedoel, zijn we niet allemaal een beetje besmet? Net niet goed genoeg voor die ene baan bijvoorbeeld. Net niet goed genoeg voor de functie van manager? Net niet goed genoeg om een rijbewijs te halen? Net niet goed genoeg...

We mankeren eigenlijk allemaal wel iets!


We behoren misschien wel allemaal tot die 'bevlekte gemeenschap', ieder op zijn eigen manier. Niemand is volmaakt, smetteloos, rein. Maar hey: we mogen er wel allemaal zijn! We functioneren op ons niveau en houden ons staande in de maatschappij. Dus zo erg zal het toch niet zijn met mij?

Misschien schrijf ik dit stukje wel speciaal voor jou. Misschien wil ik alleen maar proberen om met dit stukje jou iets te leren. Dat we anders moeten gaan kijken, anders moeten gaan denken. Want we hebben allemaal wel die 'ene blinde vlek'! Echt waar en we horen er allemaal gewoon bij...

Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze maatschappij. Dat ik mag bijdragen, op mijn eigen tempo, mijn eigen manier, aan het geluk van deze mensen: ze horen er helemaal bij!

Zij blij, ik blij!

Zomaar even een zondag middag, bij 'mijn gemeenschap' wat houdt ik van hen.