×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


'Luctor et Emergo, Autore Deo'

'Luctor et Emergo, Autore Deo'


Luctor et Emergo staat in het wapen van Zeeland. Een heel klein stukje wil ik aanhalen van wat ik hierover tegen kwam op internet en wel op Wikipedia:.

De wapenspreuk stamt uit een latere tijd dan het wapen. In 1585, tijdens de strijd tegen de Spanjaarden, lieten de Zeeuwse staten een penning slaan die op de ene zijde de tekst 'Autore Deo, favente Regina' (door het gezag van God en de gunst der koningin) en aan de andere kant 'Luctor et Emergo' droeg. Op deze wijze wilde Zeeland het Verdrag van Nonsuch vieren, waarin de Britse koningin Elizabeth I verklaarde dat ze de opstand tegen de Spaanse koning Filips II beloofde te steunen. Het wapen werd tevens in gebruik genomen als basis voor het wapen van Terneuzen.


Een tweede spreuk komen we in dit stukje ook tegen:

‘Autore Deo, favente Regina’ ~ door het gezag van God en de gunst der koningin!

Vandaag zou ik willen zeggen:

‘Luctor et Emergo, Autore Deo’ ~Ik worstel en kom weer boven, door het gezag van God!

Natuurlijk heb je mijn blog gelezen: Als alles stil wordt… & Ik laat U niet gaan, tenzij…

Dat heb je toch gedaan? Niet? Nou dan zou ik dat maar eens gauw gaan doen, anders begrijp je deze blog misschien niet helemaal…

Misschien moeten we eerst nog eens kijken naar een stukje historie, we hebben het al gelezen, maar laten we het nog eens opnieuw lezen:

Op deze wijze wilde Zeeland het Verdrag van Nonsuch vieren, waarin de Britse koningin Elizabeth I verklaarde dat ze de opstand tegen de Spaanse koning Filips II beloofde te steunen.

Er is een god, er is een God!

‘Luctor et Emergo, Autore Deo’ ~ik worstel en ik kom boven, door het gezag van God!

De Bijbel zegt niet voor niets dat ‘wat Zijn hand begonnen is, Hij zal afmaken’!

Dat is een volhardende, onuitputtelijke liefde voor jou en voor mij. Dat de hand des Heren Heren op ons leven rust en dat Hij ons draagt, dag aan dag! Dat waar het moeilijk werd, wij achterom kijkende Hem vragen: ‘waar was U toen ik U nodig had’? Hij ons in liefde zal antwoorden: ‘toen, mijn geliefde zoon, mijn geliefde dochter, toen heb Ik jou gedragen’!

Het is die onbaatzuchtige liefde van God, vaak door mensen handen heen, die jou vertroosting gaf, in tijden van nood. Ik heb het dan niet ‘slechts’ over ‘een luisterend oor’, dat hebben we (als het goed is) allemaal!

Nee, ik heb het over die mensen die een oprecht hart voor jou hebben. Over mensen die tegen jou zeggen: ‘Je mag komen zoals je bent, schelden, huilen, een (figuurlijke) stomp uitdelen, het mag allemaal’! En ik, ik zal luisteren, je beschermen (tegen de klap), je vertroosten waar ik kan en boven al: je los laten’!

Huh…?! Je los laten?

Ja zeker, je los laten! Ik kan naast je staan, maar de overwinning, die zul je samen met God moeten behalen!

‘Luctor et Emergo, Autore Deo’ ~Ik worstel en kom weer boven, door het gezag van God!

Ik wens het jou van harte toe.

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties