×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Schrap deze woorden uit je woordenboek.

Schrap deze woorden uit je woordenboek.


Dit is een uittreksel van een artikel dat verschenen is op mamametminder.be - klik hier om het hele artikel te lezen.


Schrap enkele woorden

Als je al je gedachten positief verwoord, dan ga je automatisch enkele woorden niet meer gebruiken. Niet, geen, nooit, niemand,… heeft geen plaats meer in je zinnen. Er zijn nog andere woorden die ook geschrapt mogen worden, en ik geef je ook het waarom mee.

Maar

Ja, maar… Fijne uitdrukking die we allemaal gebruiken, maar die ons niet verder helpt.

Je zegt ja, ik doe het. En je volgt door ‘maar’. Ik wil het wel doen, maar toch ook niet. Ik zoek meteen een uitvlucht.

Zeg in plaats daarvan ‘nee, ik doe het niet’. (Of zeg: Daar wil ik even over nadenken.) Dat mag, dat is toegestaan. Jij bent in controle van je werkelijkheid en als dat er niet toe doet, dan zeg je nee. Nee zeggen is véél beter dan ja, maar…

Ik probeer

Ja, fijn voor jou dat je probeert, maar wat behaal je daar nu mee? Je probeert en je geeft jezelf al meteen een mogelijkheid mee om te stoppen. Want proberen is fijn, de intentie is er, maar je geeft ook snel op.

Zeg in plaats van ‘ik probeer’ ik zal het doen en goed volbrengen. Dan geef je jezelf niet de kans om vroegtijdig op te geven.

Ik hoop dat

Ik hoop dat ik… Ja fijn voor jou, maar met hopen behaal je niks. Je stelt geen duidelijk doel en daardoor krijg je je doel niet behaald.

In plaats van ‘Ik hoop dat’ zeg je nu:

  • Ik verwacht
  • Ik wil
  • Ik ga
  • Ik doe

Als je je werkelijkheid wil aanpassen, dan moet je specifiek zijn. Hopen is niet specifiek, je wil er geen werk ik steken, je maakt geen intentie. Met hopen behaal je niet veel. Dus, schrap hopen maar uit je woordenboek, dat heb je niet meer nodig.

Ik denk dat ik..

Ik denk dat ik dat kan. Ja, dat kan zo zijn. Maar je stelt niet dat je het echt kan. Je geeft jezelf een excuus om het niet het kunnen, want je denkt het wel, maar is dat ook zo?

Ik denk dat ik het kan, maar misschien ook niet. Weet je, als ik het niet kan, dan heb ik me toch al ingedekt op voorhand. Het is goed.

Zeg toch gewoon: Ik kan dat. Laat dat ik denk achterwege en durf zeker te zijn over jezelf. Heb vertrouwen in jezelf.

En lukt het toch niet, dan is dat een fijne leerschool geweest, een mooie les. Wat is daar mis mee?

Maar als je jezelf op voorhand al indekt voor het geval het niet zal lukken, dan heb je niet het onderste uit de kan gehaald. Want je hebt jezelf de keuze gegeven om eventueel toch op te geven of te falen.

Heb vertrouwen in jezelf en zeg: Ik kan … Je mag vertrouwen hebben in jezelf hé, dat is geen misdaad (hoewel sommige mensen daar zo over denken).

Ik kan dat niet, dat is niks voor mij…

De favoriete zin van onze zoon: Ik kan het niet.

Ja goed, dan kan je het niet. Hoef je ook niet meer te beginnen want je hebt het al opgegeven.

Als je weet dat je gedachten je werkelijkheid maken, en je zegt/denkt dan dat je het niet kan. Ja, dan kan je het ook niet kunnen. Je verplicht jezelf om het niet te kunnen. Je zal falen, want dat is wat je wil.


Dit is een uittreksel van een artikel dat verschenen is op mamametminder.be - klik hier om het hele artikel te lezen.


signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Marjolein
ben ik het niet mee eens. Als ik van iets niet weet of ik het kan, ga ik niet zeggen dat ik het kan, dan probeer ik het. En dat wil dan niet zeggen dat ik direct het bijltje erbij neer gooi als het tegenzit. Hetzelfde met hopen, soms kun je alleen maar hopen. Het heeft ook geen zin om targets te zetten en die weer te moeten bijstellen.
06-03-2018 14:40
06-03-2018 14:40 • Reageer
Marc
Het is een prima stuk, en het gaat in heel veel gevallen ook werken. Er is ook een gevaar; op het moment dat je gaat communiceren via (zelfopgelegde) regels verdwijnt de vrijheid van communicatie, regels geven immers een beperking, anders geen regels...
06-03-2018 09:58
06-03-2018 09:58 • 1 reactie • Reageer
Marieke Bertens
Ja dat is absoluut waar. Mijn insteek is vooral bewustwording naar anderen toe. Anderen laten zien dat gedachten je leven (kunnen) bepalen, meer dan ze denken. Een hele dag deze woorden schrappen is voor mij een grote uitdaging, maar het resultaat is er wel naar. Ik wil dat anderen beseffen dat we dringend anders 'moeten' denken.
06-03-2018 10:02
06-03-2018 10:02 • Reageer