×

Yoors


Inloggen
×

YoorsEen Repair Café: wat is dat?

Een Repair Café: wat is dat?


Repair Café Hilversum

Bij het Repair Café in Hilversum kun je samen met reparateurs die uit de buurt komen je kapotte spullen repareren. De reparateurs zijn vijwilligers die zich met hart en ziel belangeloos voor je inzetten. Het Repair Café in Hilversum wordt op verschillende locaties, meestal in buurthuizen, gehouden. Je kunt er terecht als je koffiezetapparaat, cd-speler, computer of ander elektrisch apparaat stuk is, maar ook je stoel, fiets, computer of kledingstuk kan er worden gerepareerd.  

Martine Post heeft het idee van Repair Café in 2009 heeft bedacht  en op 18 oktober 2009 was het eerste Repair Café in het Fijnhout Theater in Amsterdam-West een feit. Het Repair Café werd enthousiast ontvangen en via de Stichting Repair Café in 2010 uitgebreid. Deze stichting moedigt lokale groepen die een Repair Café willen opzetten aan. Wist je dat er begin 2015 ongeveer driehonderd groepen zijn die geregeld een Repair Café organiseren?

Stichting Repair Café maakt zich hard om producenten te stimuleren artikelen te produceren die ook echt gerepareerd kunnen worden.

Hilversum Verbonden maakt het Repair Café in Hilversum mogelijk.

 Ik vind het zo'n gaaf initiatief. Dan denk ik altijd dankbaar teurg aan mijn ouders die nooit snel spullen weggooiden. Ritsen inzetten in broeken en jassen was niet de favoriete bezigheid van mijn beide ouders, maar dat konden ze wel. Zelfs in zijn laatste levensjaar repareerde mijn vader nog spullen.

 Zo fixte hij de stofzuiger die erg verstopt was. Hij zat dan op de bank met de stofzuigerbuis op zijn schoot alles eens rustig te bestuderen. Even later vertelde hij trots dat hij de boosdoener had gevonden (ik had per ongeluk een papieren zakdoek opgezogen).

 Ook knapte hij een oude fiets op voor mijn dochter omdat hij zo trots op zijn kleindochter was dat ze zonder zijwieltjes kon fietsen. Het ging dan allemaal niet zo snel meer maar iedere dag dat hij de energie er nog voor had werkte hij er aan.

 De appel valt trouwens niet ver van de boom: ik gooi ook niet zo snel spullen weg en probeer er zelf nog een draai aan te geven. Het geeft me veel voldoening. En lukt het niet, kijk ik eerst of ik nog iets kan recyclen. Kijk maar eens op www.recycleandcreate.com.

 Ik had zelf niks om te laten repareren, maar ik was wel nieuwsgierig hoe zo’n Repair Café precies werkte. Op zaterdag 10 december jl. ging ik daarom een kijkje nemen bij het Repair Café aan de Van Riebeeckweg te Hilversum. 

Het was er niet alleen druk, het was er ook erg gezellig! Het Repair Café staat namelijk ook voor gezelligheid en het leren kennen van de mensen uit de buurt. Een onderwerp om over te praten is zo gevonden.

Wist je dat de toegang voor het Repair Café gratis is? 

Als je binnenkomt zie je een ontvangsttafel waar je je kunt inschrijven.

Na het inschrijven kun je naar de tafel toe lopen waar je kapotte artikel gerepareerd wordt. 

De diverse tafels zijn voorzien van een bordje waarop staat wat er gerepareerd wordt. 

Sommige reparateurs nemen hun eigen gereedschap mee zoals bijvoorbeeld een naaimachine. 

Als je nog niet aan de beurt bent kun je aan de bar of een tafel tegen betaling onder het genot van een kopje koffie of thee even wachten en een praatje maken met de andere buurtbewoners.

 Je kunt er trouwens ook zonder kapotte spullen terecht voor een “bakkie gezelligheid”.

Als je samen spullen repareert kun je van elkaar leren. Als iets echt niet meer te maken is wordt het ook eerlijk gezegd.

Voor de reparateurs geeft het net als bij mij een kick als het repareren wel lukt.

Als je klaar bent is het leuk als je als waardering een vrijwillige bijdrage in de spaarpot doet. 

Repair Café Wijdemeren

Op een latere datum ging ik een kijkje nemen bij Repair Café Wijdemeren. Kijk hier voor een impressie.


Ben jij wel eens bij een Repair Café geweest?

Over mij:

Ik ben Mariam Bentum en ik wil graag een steentje bijdragen aan het milieu. Dat doe ik door te recyclen. Afval en nieuw materiaal verwerk ik zoveel mogelijk tot functionele spullen. Mijn kennis deel ik graag door het houden van workshops. Daarnaast handwerk ik graag. Dat doe ik aan de hand van patronen van ontwerpsters en door zelf creaties te bedenken.

Mijn blogs over mijn creaties en de tutorials deel ik in drie talen: Nederlands: www.recycleandcreate.com
Duits: www.recycleandcreateingerman.blogspot.com; en 
Engels: www.recycleandcreateinenglish.blogspot.com.