×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Je bent goed genoeg zoals je bent. Of kan het nog beter?

Je bent goed genoeg zoals je bent. Of kan het nog beter?


think-positive

In “Ik neem je mee op reis” geef ik aan dat ik nog niet de persoon ben die ik graag wil zijn. Maar wat betekend dat? Ben ik ontevreden over mezelf? Nee!

Maar wat dan wel? Natuurlijk zijn er dingen over mezelf waar ik niet “blij” mee ben. Maar dat hebben we toch allemaal? Dit komt deels omdat we (on)terecht kritisch zijn over onszelf. Wanneer je hier met een ander over zal praten valt dat waarschijnlijk bij hem/haar niet eens op.
Wat ik heb geleerd van mijn persoonlijke mentoren is het volgende:

“Learn from your strengths and loosens on your weaknesses.”
Ja! In het Engels klinkt het toch echt een stuk beter! Maar nog even voor de compleetheid in het Nederlands “Leer van je sterke punten en laat je zwakkere punten los.”

Wat bedoelen zij hiermee? Mensen hebben de neiging om van nature te kijken naar negatieve dingen. Dingen die niet goed gaan in het leven of die we niet goed doen.

Hier een aantal uitspraken die we allemaal wel eens doen in meerdere of mindere mate:

 • Let maar niet op de rommel hoor…
 • Nee, dat rokje doe ik echt niet aan, vallen mijn X-benen veel teveel op.
 • Spreken op het podium, voor een groot publiek? Dat durf ik echt niet hoor!
 • “Kees” van mijn werk zit me altijd dwars. Ik heb het gevoel dat ik nooit iets goed doe.
 • Ik vind prospects bellen echt super eng!
 • Let niet op de buitenboel, die moeten we weer is opknappen hoor, het ziet er niet uit!
 • Kijk mij nou op die foto, ik zie er niet uit! Mijn haar zit echt raar!

Maar laten we eens kijken naar wat de ander ziet bij jou:

 • Wat nou rommel, de kinderen zijn heerlijk aan het spelen!
 • X-benen? Is me niet opgevallen, ik zat naar je gave kapsel te kijken! Mooie kleur!
 • Natuurlijk kan je dat wel, in kleinere groepen hangen mensen toch ook aan je lippen!
 • We zijn met 50 collega’s en met die 49 anderen kan je lezen en schrijven.
 • Prospects bellen is misschien eng, maar je bent er wel heel goed in! Check je resultaten!
 • Wat heb je een gaaf huis. Echt een schitterende keuken, zo uit het boekje!
 • Wat een schitterende foto! Is die door een fotograaf gemaakt?

Wanneer we focussen op onze sterke/positieve punten, verdwijnen de zwakkere punten naar de achtergrond. Laten we het voorbeeld met de foto er is bij pakken.

Je bent op je droomreis naar Australië en daar sta je dan,
kroelend met zo’n super zachte koalabeer.
De armen van het beestje helemaal om je nek!
Hij kruipt in je alsof hij je nooit meer los wilt laten.
Iets waar je al jaren van droomde!

 

koala
Maar dan… er is maar 1 foto genomen door een passant, die ook mee was met deze excursie, maar duidelijk geen verstand heeft van foto’s maken….
Half bewogen/je ogen dicht met een tuitmondje omdat je net in gesprek was met de koala.

Wat doe je??

Balen van het feit dat je er slecht op staat? Met als resultaat dat je, aan een ieder die je de foto laat zien, verteld hoe jammer het wel niet is dat de foto bewogen is. Dat je een voorbijganger snel vroeg een foto te nemen…
Of vertel je vol trots dat je een kwartier durend intiem moment had met de meest lieve knuffelbeest achtige dier die je ooit in je leven hebt gezien. Dat je zo opging in het knuffelen dat bijna vergeten was een foto te laten nemen!

Wat heeft dit nou te maken met waarom ik nog niet de persoon ben die ik graag wil zijn?

Ik, maar ook jij, hebt de keuze!! De keuze om te bepalen hoe je reageert op de dingen die gebeuren om je heen.
Ik heb nog nooit een koalabeer kunnen knuffelen (oooo, wat zou ik dat graag doen!!!), maar ik ben bang dat ik, mijn huidige persoon, zal kiezen voor het verklaren waarom de foto is zoals hij is. Uiteraard met het stuk trots erbij, maar toch.
Deze blog schrijf ik dus niet alleen voor jullie, maar ook voor mij. Terwijl ik dit schrijf is dit ook voor mij weer een leermoment. Wij, allemaal, hebben de keuze hoe we reageren op situaties.

De keuze maken, hoe je reageert, is een proces. Geloof me! Afhankelijk van je leeftijd heb je al 20, 30 of misschien al 60 jaar op dezelfde manier gereageerd. Ondoordacht, onbewust en reactief reageren. Wanneer je je daar goed bij voelt, PRIMA! Niets veranderen.
Maar ik wil leren om zo positief mogelijk in het leven te staan. Helaas heb ik de neiging om soms richting het negatieve te trekken. Niet in het extreme gelukkig, meestal gaat het goed! Maar soms lukt het niet positief te blijven.

Enkele voorbeelden uit mijn privé situatie.

 • Anderen op een voetstuk zetten en mezelf daardoor onnodig verkleinen
 • Denken dat ik als moeder onvoldoende functioneer en daardoor ga ikmezelf een schuldgevoel aanpraten
 • Wanneer de planning niet loopt zoals ik in mijn hoofd heb, dan kan ik onnodig in de stress schieten

Iedere expert was ooit een beginner. Maar je moet de keuze maken wanneer je wilt groeien. Om jezelf te “verbeteren”. Dat is wat ik ga doen, of eigenlijk al een paar jaar aan het doen ben en ik wil anderen inspireren om ook te groeien. Om ook positiever in het leven te gaan staan. Het is zo leuk wanneer het lukt!
Je zelfbeeld, je eigenwaarde zal verbeteren. Ga je mee met de reis van je leven? Start jij ook?

dont-have-to-be-great-to-strart

Je hoeft niet geweldig te zijn om te starten, 
Maar je moet starten om geweldig te worde

Daantje l
Erg goede tips! Super geschreven
27-12-2016 21:28
27-12-2016 21:28 • Reageer
Spourieloekie
Mmmm veel herkenbare puntjes....
27-12-2016 20:37
27-12-2016 20:37 • 1 reactie • Reageer
Marloes de Jong
Voor vele van ons! En dat biedt ruimte tot groeien. Gaaf he!!
27-12-2016 20:50
27-12-2016 20:50 • 1 reactie • Reageer
Rudi
goede blog met goede tips :-)
27-12-2016 20:30
27-12-2016 20:30 • 1 reactie • Reageer
Marloes de Jong
Thanks Rudi!
27-12-2016 20:50
27-12-2016 20:50 • 1 reactie • Reageer