×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Eigenlijk niet goed, maar het rijdt zó lekker !

Eigenlijk niet goed, maar het rijdt zó lekker !


Als je voor je werk veel rijdt, ontwikkel je al snel je eigen stijl/manier van rijden. Want wie rijdt er eerlijk gezegd nog met 2 handen aan het stuur, continu? Hoeveel mensen spiegelen nog precies zoals het hen ooit is aangeleerd? En hoeveel mensen doen nog aan het straatje keren?

Dat laatste leerde ik al gelijk af in mijn eerste jaar als koerier. Een erf, driesprong of rotonde is dan vele malen sneller. Bovendien voel je je niet gelijk schuldig bij het blokkeren van een straat. En ook het spiegelen, of het kijken in het algemeen, leer je wel anders aan als je een weekje bent ingewerkt op een bestelbus.


En dan dus het sturen. De in mijn oren eeuwige discussie of het nu "10 voor 2" of "Kwart voor 3" moet zijn als je met beide handen aan het stuur rijdt?

Wat het ook moge zijn, de actievere Kwart voor Drie houding heeft dan wel mijn voorkeur. Maar zodra de weg weer als een liniaal tot de horizon reikt, gaat er al snel één hand van de hoepel af. Natuurlijk zijn er veel situaties waarin je niet anders kan of doet dan met 2 handen aan die hoepel te draaien.

In de stad, in de bergen, of op bochtige landweggetjes op de Veluwe. Er is geen vinger die heimwee krijgt naar een armsteun.

Sommige mensen willen anders wel erg duidelijk laten zien dat ze met 1 handje aan het stuur kunnen rijden en gooien dus ter bewijs hun linkerhand naar buiten (met zomers weer nog begrijpelijk) of gaan met de rechterhand een relatie aan met de passagiersstoel.

Dat hoeft nu ook weer niet, een chauffeurs-armpje is niet bepaald sexy als er een "V" in je paspoort staat en zo'n omhelsing met de bijrijdersstoel kan ik al helemaal niet begrijpen. Nee, dan rijdt ik nog redelijk anoniem met 1 hand aan het stuur.


Heerlijk cruisen naar het zuiden, handje op 6 uur aan het Rad van Avontuur. Mijn partner heeft al tig keer laten weten dat hij dit geen prettige houding vind en daar geef ik hem ook wel gelijk in. Maar met 1 hand rijdt het zoveel keren lekkerder, ontspannender en beter, dat het voor mij als ex-surrogaat-trucker maar niet af te leren valt.

Wanneer ik met 1 hand aan het stuur rijd, maakt mijn rechterhand een mislukt "Rock and Roll" gebaar. De duim en pink wijzen naar buiten, terwijl de 3 vingers zich stevig om het onderste stukje stuur grijpen. Mijn stuurwiel laat door zijn 3 spaken een 6 uurs-positie niet echt toe, dus word het eerder half 6. Elke stuurbeweging voel ik in die ene hand en kan ik naar eigen zeggen de auto goed mee corrigeren. De linkerhand rust dan lekker in het portier of op de schoot. Echt sturen doe ik er niet mee, want dan gaat de linkerhand (of de rechter) weer even uit zijn rustpositie en helpt letterlijk een handje mee.


Het is dus niet goed, dat weet ik ook echt wel! En eigenlijk zal ik het ook wel willen afleren, maar wat is dan eigenlijk de waarde van het ontspannen rijden? Dit rijdt toch lekker zo, zelfvertrouwen wint het in mijn ogen dan van de spanning die je ervaart als je met 2 handen MOET EN ZAL rijden. Dan word mijn hobby een strafkamp !

Wanneer ik gedwongen wordt om met 2 handen te blijven rijden, hoe recht de weg ook is, dan rijd ik niet als mezelf. Gespannen vooral en elke kilometer vraag ik mij weer af waarom eigenlijk? In de stad en op bochtige wegen is het vanzelfsprekend en rijdt dat ook wel lekkerder met de handjes op kwart voor 3, maar op de rechte weg? Mag het en kan het dan echt niet anders?


Een heerlijk avondje, alleen thuis op de bank achter de laptop mijn weblog schrijvende. En dan zit ik hier toch met een hoop vragen!

Bij welke stand van je hand op het stuurwiel heb je de beste reactietijd ? En bij welke stand de minste?

Kan iemand letterlijk beter rijden met 1 hand aan het stuur dan met 2 handen?

Vragen waar ik nu (nog steeds) wel eens aan denk. Want misschien is het helemaal niet nodig dat ik met mijn slechte gewoonte moet stoppen?

Een hoop vragen die het CBR waarschijnlijk wel kan beantwoorden, maar kunnen ze het ook bewijzen dat het inderdaad foute boel is om met 1 hand te blijven rijden?

Hoeveel beroep-chauffeurs zouden zich hierin herkennen en het met mij eens of oneens zijn ? Kunnen zij het tegendeel bewijzen ?

Zolang ik nog geen concrete antwoorden heb, blijf ik nog even eigenwijs doorrijden met mijn 6 uur handje.


En mocht je het nummer misschien kennen, alleen al vanwege de titel interpreteer ik Single Hand Sailor van de Dire Straits ook exact zo zoals bovenstaande blog, vooral het laatste couplet is een mooie metafoor :


On a night when the lazy wind is a-wailing
Around the Cutty Sark
Yeah the single handed sailor goes sailing
Sailing away in the dark


Read more: Dire Straits - Single Handed Sailor Lyrics | MetroLyrics


** Deze blog heb ik grotendeels al eerder geschreven, maar leek mij wel leuk om ná ruim 3 jaar weer opnieuw te plaatsen en iets te herschrijven. Ik ben en blijf dus de oorspronkelijke schrijfster van deze blog ;-)

 Soberana
Leuk artikel en interessante vraagstelling. Mijn man en ik hebben in 2011 op pensioendatum onze auto weggedaan, de 2e auto ging er al uit, toen de kinderen niet meer thuis woonden (mama kan ik jouw auto lenen, was toen niet meer aan de orde). Wij zijn bewust autoloos geworden: reactievermogen gaat achteruit als je ouder wordt en je bent zelf de laatste die dat merkt!
12-03-2016 15:24
12-03-2016 15:24 • Reageer
Wendy
Een leuk geschreven blog thanks
19-01-2016 18:46
19-01-2016 18:46 • Reageer
Ingrid Tips en meer
Laatst zat een vriendin bij me in de auto. Ik ben lang en heb een Ford Ka. "Jij lígt in de auto..!" ze vond het grappig, zo'n grote vrouw in zo'n klein autotje en dan heel relaxed achter het stuur, doch niet overmoedig. Ben heel voorzichtig en sociaal in het verkeer.
13-01-2016 17:31
13-01-2016 17:31 • Reageer
Mandy de Beer
Origineel artikel en je hebt een leuke schrijfstijl! Interessant ook om eens over die vragen na te denken. Zelf heb ik pas een paar jaar mijn rijbewijs en rij ik niet zo vaak, dus ik hou me nog redelijk aan de 'rijschool regeltjes'.
06-01-2016 12:21
06-01-2016 12:21 • Reageer
Arno van den Kieboom
Ik rijd eerlijk gezegd op de grote wegen meestal ook maar met 1 hand
05-01-2016 11:45
05-01-2016 11:45 • Reageer
ka4fr
Interessant. Ik rijd voornamelijk met twee handen, behalve bedenk ik me net als ik een bocht neem dat doe ik vaak met 1 hand. En dat is dan in de stad als je een hoek omgaat of zo, dat gaat met 1 hand makkelijker. Ik denk wel dat twee handen beter is, want dat sturen met 1 hand doe ik volgens mij wel vanwege mijn snelheid en het feit dat ik de auto dan sneller kan laten keren met 1 hand. Dat is wat grover aan het stuur trekken. Twee handen is meer beleid en heb je volgens mij een lagere snelheid voor nodig. Ik ga er eens op letten.
05-01-2016 10:52
05-01-2016 10:52 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Leuke blog. De overpeinzingen van een koerier on route. Zou een leuke titel voor een boek kunnen zijn als je je columns ooit wil gaan bundelen. Maar ik rijd meestal met twee handen aan het stuur. Eén hand wat strakker dan de ander. Mocht ik 130 rijden als de weg geheel vrij is en het mag dan wel met twee handen aan het stuur. Beetje in de race-stand dus. Ik ben heel blij met de stuurbekrachtiging, want die oude auto's zonder zijn haast niet door een bocht te krijgen. Straatje keren kan ik nog wel, maar doe ik niet meer omdat het niet nodig is. Inparkeren lukte mij tijdens het lessen altijd, maar met het examen stond ik schuin op de stoep. Holletje trekken, appeltje eitje, zeker met een automaat., hahaha.
05-01-2016 08:27
05-01-2016 08:27 • Reageer
valisha
Ik rij zelf met een hand op het stuur maar heb dan ook heel veel rijervaring ;) Mijn man heeft nog 4maanden zijn rijbewijs en die rijd nog netjes met 2handen op het stuur ;)
04-01-2016 22:39
04-01-2016 22:39 • Reageer
Billy Schuhmann
Ik heb zelf 't idee dat er genoeg mensen zijn die vanwege hun rijervaring één hand aan 't stuur kunnen houden zonder brokken te maken. . Zelf rij ik niet zo vaak en ik houd dan ook eigenlijk altijd twee handen aan 't stuur omdat ik me daar 't meest veilig bij voel.
04-01-2016 21:21
04-01-2016 21:21 • Reageer
RedM92
Ik zou het niet weten, want heb zelf nog geen rijbewijs, laat staan een auto bestuurd :P
04-01-2016 21:06
04-01-2016 21:06 • 1 reactie • Reageer
Meike
Je komt er vanzelf wel achter.. ooit ! ;)
04-01-2016 21:07
04-01-2016 21:07 • 1 reactie • Reageer