Hoe maak je het beste je bril schoon


Waarschijnlijk als men deze titel leest denken ze aan een wc bril, toch? Of heb ik het mis... (Haha)

Maar dat daargelaten.

Vorige week is er iets vervelends gebeurd. Ik zat met mijn vriend op de bank, de laatste spannende Cordon aflevering te bekijken, (Voor degene die de serie Cordon nog niet kennen het is echt een aanrader te bekijken op Videoland) totdat midden in de aflevering mijn bril op m'n neus inzakte. Ik heb altijd het gevoel dat mijn bril van mijn gezicht-neus afglijd en op het moment dat ik hem goed wilde zetten zakte die in.


Mijn bril was immers al ruim 4 jaar oud dus dat mag ook wel voor een bril, maar toch  was ik er altijd mega blij mee. Vroeger had ik echt niks met brillen, ik wilde er nooit één hebben. Maar ook ik moest er op een gegeven moment aan gaan wennen dat ik er wel één nodig had. Toen ik in de laatste klas van de basisschool zat had ik dus een bril, ik hoefde hem alleen op te zetten als de leraar iets bij het schoolbord aan het schrijven was of als ik thuis tv zat te kijken. Ik werd er mee gepest helaas heb ik het zelf deels tot zover laten komen dat ik nu fulltime een bril moet dragen.


Inmiddels ben ik uitgegroeid tot een volwassen trotse drager van een bril. Nu doet het me helemaal niets meer en vind ik brillen zelfs mooi. Vrijdag mocht ik mijn nieuwe bril ophalen en sindsdien vind ik hem helemaal geweldig en ben ik er super blij mee.

Degene die een bril hebben en hem vaak dragen weten dan vast wel als geen ander dat de glazen af en toe nogal vies kunnen worden. Ik heb nooit echt geweten hoe je die nu het beste kan schoonmaken (Zonder de middelen die ze je aansmeren in de brillenwinkel ) Toen ik thuis kwam ben ik gelijk op internet gaan rondkijken naar informatie. Pas op je zult ervan schrikken… Ik wist bijvoorbeeld dus nooit dat het slecht was voor je bril om hem eventjes snel aan je mouw van je trui schoon te vegen. Maar dit kan dus krassen achterlaten op je glazen.

Karma

Hieronder zal ik de feiten voor je op een rijtje zetten:

1. Hoe je je bril absoluut niet moet schoonmaken!

Hoe onschuldig een zakdoekje, keukenpapier of een stukje van je T-shirt ook kan zijn om je brillenglazen te poetsen het kan redelijk dure gevolgen hebben. Mogelijk bevatten ze schadelijke materialen zoals: grovere houtvezels, die je brilglazen permanent beschadigen kunnen. Krassen op je brillenglazen die zijn er dan immers voor altijd. Het is niet echt dat je daar nu heel vrolijk van wordt… Ik kan het weten ik heb ongeveer twee en een half jaar met krassen op mijn brillenglazen rondgelopen, maar dat heeft andere redenen. Ik moet dus ook best wel wennen aan het microvezeldoekje dat ik bij mijn bril gekregen heb, om mijn glazen altijd met dat doekje schoon te maken en niet even snel aan mijn kleren

2. Zijn Alcoholdoekjes de oplossing? Ja, of nee?

Het wordt afgeraden om deze doekjes te gebruiken. De alcohol op die doekjes kruipt namelijk in de reeds aanwezige krasjes op de glazen en kan zorgen voor ontspiegeling - en/of de kraswerende laag doen loskomen. Deze doekjes bevatten bovendien ook houtvezels net als de voorafgaande voorwerpen.

3.Hoe je de bril & brillenglazen wel moet onderhouden.

Het wordt aangeraden om je bril onder een lauwwarme kraan te doen.

Gelieve geen zeep te gebruiken, mocht het niet anders kunnen gebruik dan een zachte zeep of speciale brillenspray om vet resten te verwijderen.

Agressieve detergenten of afwasproducten op basis van citrusextracten altijd vermijden! Ik heb mijn bril altijd vanaf begin af aan schoongemaakt met groene afwasmiddel zeep, dit wordt echt afgeraden.

4. Hoe houd je het beste je bril schoon.

Je bril droog je het beste af met een zachte & schone doek,  die gewassen is zonder wasverzachter. De wasverzachter kan een wazige film op de glazen achterlaten.

Een nieuw microvezeldoekje is het meest geschikte materiaal om je bril & de glazen schoon & droog te maken

5. Hoe je bril het beste te bewaren?

Of je nu fulltime een bril draagt of alleen om de krant-telefoon te lezen, het beste om je bril te bewaren is in een harde brillenkoker. Heb je hem niet bij de hand of heb je er geen, niet getreurd, als je ervoor zorgt dat je bril altijd met de glazen naar boven ligt kan er niet zoveel gebeuren.

6. De temperatuur.
Ja echt, ik wist het ook niet, de temperatuur kan blijkbaar je bril vervormen. De bril en de temperatuur zijn over het algemeen geen beste maatjes van elkaar. Extreme temperatuur kan er dus voor zorgen dat je bril vervormd. Wat je moet vermijden voor je bril is: Directe zonlicht, verwarmingstoestellen, ´ onschuldige ´ maar gevaarlijke plaatsen zoals op het dashboard kastje van de auto of de sauna.Karma
Ook weer een leer puntje voor mij, ik leg mijn bril echt altijd in de badkamer op het kastje van de wasbak ook dit wordt afgeraden vanwege de stoom en warmte.
Bij een bril dacht ik in ieder geval altijd dat je er nooit zoveel zorg voor hoefde te dragen, maar dit blijkt dus echt even anders te zijn. Je moet echt goed voor je bril zorgen en hem goed onderhouden wil je er een aantal jaartjes mee doen. Ik ben benieuwd hoe jullie je bril verzorgen en hoe jullie ermee omgaan!

More