Ecotip van Mevrouw Stip... Wees bewust van wat je eet...


Of je nu zuiver plantaardig eet, of liever van een stukje vlees of vis geniet, maakt niet uit, wees je bewust van wat er juist op je bord komt.

Je hoeft echt geen veganist te zijn om het klimaat te redden. Met enkel plantaardig eten kan je ook ferm de mist in gaan. Verse aardbeien, frambozen of blauwe bessen eten in februari bijvoorbeeld is ook erg slecht voor het klimaat, ofwel moeten ze van te ver komen ofwel worden ze met kunstmatige energie gekweekt, wat wil zeggen dat er veel meer (drinkbaar) water en elektriciteit nodig is geweest om ze te laten groeien.

Milieucentraal ontwikkelde een handig hulpje om te zien hoe duurzaam jouw keuze is. Met hun Groente- en fruitkalender kan je in een wip opzoeken of jouw keuze van dat moment ecologisch verantwoord is.

Hier vind je deze handige tool...

Het ene stukje vlees is ook het andere niet. Zo is een lekker stukje malse kip eten beter voor het milieu dan het oppeuzelen van een heerlijke biefstuk. En geef toe, er hoeft ook niet altijd vlees op het menu te staan toch?

Voor de echte carnivoren die beweren dat ze echt niet zonder hun stukje vlees kunnen, vond ik dit filmpje. 

Je gaat op restaurant en dan gebeurt er dit...
Zou jij het doen?

Zou jij nog van je stukje vlees genieten?

Ik ben zeker geen prediker die van iedereen een vegetariër of veganist wil maken. Ikzelf eet heel erg graag mijn stukje kip of vis, dat zie je ook terug in mijn recepten. Maar eerlijk... ik ga toch liever zelf mijn kropje sla plukken dan dat ik een dier zou moeten slachten om het te kunnen opeten. Ik was al flexitariër en er stonden al regelmatig vegetarische gerechten op het menu, maar dit korte filmpje heeft me toch weer even wat bewuster gemaakt en ik ga er vanaf nu toch nog meer op letten dat ik nog bewuster eet.

 
 
 

Meer ecologische tips: