Veggie challenge van Mevrouw Stip... Bewuster eten...


Nu ik me heb geëngageerd om nog minder vlees en vis te eten, merk ik pas hoe bewuster ik omga met producten in mijn winkelmandje deponeren. Opgegroeid met het idee dat er elke dag flink wat aardappelen, een groot stuk vlees en groenten op het menu moesten staan, had ik mezelf al vrij goed geboetseerd tot flexitariër waarbij ik regelmatig ook vegetarische maaltijden op tafel toverde en mijn inname van vlees zich grotendeels beperkte tot gevogelte en maar af en toe wat rood vlees. Toch keek ik nauwelijks naar verpakkingen en afkomst van producten. Lekker makkelijk en ook wel een beetje lui, want je hoeft geen moeite te doen.

Met deze uitdaging om toch nog meer aan het milieu te denken en plantaardiger te gaan eten, valt het mij op dat ik veel kieskeuriger ben geworden en tegelijkertijd ook veel inventiever en creatiever om een lekkere dagschotel op tafel te toveren. Het voelt een beetje als een uitdaging om vervangproducten voor vlees te vinden, om zo te koken dat de omgeving zelfs niet door heeft dat er vanaf nu geen vlees meer in mijn beroemde pastasaus zit of dat de kip in mijn kip-curry echt wel plantaardig is.

Ik probeer nieuwe dingen, ik proef met meer smaak, ik beoordeel, maar vooral ik geniet... Ik geniet ervan om in mijn potten en pannen gerechten tevoorschijn te toveren waarvan ik nooit heb "geleerd" om ze te maken, dingen waarvan ik het bestaan niet eens kende te proberen en natuurlijk geniet ik er ook van om creatief te zijn met smaken, combinaties en kleuren.

Dikwijls overweldigend, soms tegenvallend, maar meestal geslaagd. Kritisch maar met een ruimere blik, afwachtend maar zeker opener en euforisch wanneer ik iemand na veel ongeloof mag overtuigen dat het echt wel helemaal plantaardig is en er geen enkel stukje vlees in het gerecht zit.

Grappig eigenlijk, maar tegelijkertijd ook heel erg triest dat er nog steeds mensen rondlopen die een oordeel klaar hebben over een vegetarisch gerecht zonder het ooit geproefd te hebben.

Nee, ik eet niet enkel sla en nee, ik ben geen vegetariër, maar ik eet bewust en kies daarom dikwijls voor een vleesloze maaltijd.

En aan alle verstokte al dan niet koppige carnivoren... probeer het ook eens, je zal ervan versteld staan hoe leuk en smaakvol het is.

Mijn vleesloze dagen zien er alvast zeker niet eentonig uit en wat smaken betreft is dit ook zeer zeker niet het geval.

Avocado op rijstwafels...

Kaasschnitzel met courgetti...

Een gepocheerd eitje...

Broccolisoep...

Hummus...

Lekkere lunch...

Gevulde paprika...

Kaasplankje...

Omelet met champignons...

 

Enkele van mijn recepten:

 

Smakelijk... 

 

Benieuwd naar meer?