De Mini Moestuin.    (2)   Composteren.

De Mini Moestuin. (2) Composteren.


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

In navolging van De Mini Moestuin (1)  Tuinkers,   https://y.is/vVawZ            Nu Composteren.

Mijn Mini Moestuin ,is eigenlijk ook een start voor een vorm van zelfvoorzienend leven.    Op beter gezegd met hele kleine stapjes op naar steeds meer zelfvoorzienend leven. Je eigen afval zo goed mogelijk verwerken is daar ook een onderdeel van, vandaar dit onderwerp.

Zelf composteren

Mijn  groente-, fruit- en tuinafval wil ik zo goed als mogelijk in mijn kleine tuin gaan composteren. Als dit lukt, dan heb ik minder afval , en krijg ik als beloning een goede bodemverbeteraar voor mijn tuin en potplanten.

Ik heb naar diverse filmpjes op You-Tube gekeken, daarna eens rond gescharreld in mijn garage. Daar heb ik voor een eerste start wel het een en ander gevonden. Of het genoeg ruimte heeft voor echt composteren betwijfel ik, maar ik wil graag starten.

In mijn beleving zou ik elke opstart weer kunnen gebruiken voor een eventueel grotere compostbak, dit sterkt mij in mijn opvatting "gewoon doen" problemen zijn er om op te lossen, dat zien we dan wel weer.


Op alle filmpjes die ik heb bekeken werd er gebruik gemaakt van 2 emmers in elkaar die werden voorzien van vele gaten ( gemaakt met een boor).
Dit voor een goede doorluchting om ongewenste gassen en stank te voorkomen.

Het groene krat heeft langs de lange zijden ook allemaal sleuven, het rode mandje  blijft mooi hangen op de uitstekende ribbels van de groene krat, wat mij betreft een goede eenvoudige behuizing voor mijn eerste compost-ervaring.


Op de foto's hierboven zie je links een onderlaag van snippers eierdozen en rechts de aanvulling van eigen afval.

Ik heb uit alle filmpjes begrepen dat de verhouding droog afval tegenover nat afval 3:1 moet zijn.

Onder droog afval word karton/papier, droge bladeren, droog tuinafval - takjes e.d , eierschalen verstaan. Voor  nat afval moet je denken aan verse groenten resten, koffiedik, schillen van fruit, kortom alles waar nog vocht in zit.

Als  je zoals ik een kleine ruimte hebt en dus sneller wilt composteren moet je de stukjes te composteren afval ook kleiner maken. Klinkt wel logisch toch.

Om goede compost te krijgen is  variatie in de composthoop erg belangrijk.

Denk hierbij aan de tegenstellingen  - vochtig/droog  -  slap/stevig  - grof fijn  - koolstofrijk (zaagsel-snoeihout-stro-bladeren)/stikstofrijk (gras - tuinafval- evt mest)

Al deze zaken moeten natuurlijk wel in de verhouding 3:1 passen dus ik zou nooit al het gras na een maaibeurt kunnen gebruiken.  Bij mest kan je denken aan een flinke schep konijnen keutels in hooi, maar absoluut niet aan de kattebak. Bij tuinafval moet je weer goed bedenken dat je het onkruid met hun zaden en wortels  waarschijnlijk net als ik liever niet terugziet, dan moet het ook niet op je composthoop(je)

Het keukenafval verdient ook nog wat meer informatie, zo zijn gekookte restjes niet gewenst op de composthoop.  Schillen van niet biologische aardappels en citrusfruit bevatten meestal kiemremmers en/of bestrijdingsmiddelen, dit remt het composteringsproces, dit geld ook voor snijbloemen uit de handel. Deze zaken moet je dus niet of met mate toevoegen.Hierboven zie je dat ik  aan de eerste laagjes ook gedroogd snoeiafval van mijn lavendelstruiken en bladeren toevoeg.

Onder,  een kleine sproeibeurt voor de eerste opzet zodat de eierdoos snippers wat vocht kunnen opnemen. De schep aarde is ook voor een lichte versnelling van het opstarten.

Om zeker te zijn van een goede doorluchting, voldoende lucht in de hele composthoop, kan/mag/moet je eens in de 6 weken de hele composthoop doorwoelen of omkeren.

Alles bij elkaar heel veel om rekening mee te houden, de ervaring zal het mij gaan leren. Dat is ook mijn bedoeling.

Ik zal deze post steeds gaan aanvullen en bijwerken.  Mijn valkuilen, fouten maar ook de goede resultaten komen straks voorbij.

Op en aanmerkingen zijn van harte welkom.

Het sluitstuk de afdekking is nog niet goed maar voldoet voor de eerste weekjes.

Blijf lezen, denk mee, tot de volgende keer.

Mikodo


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (3 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik bewaar even, als ik tijd heb krijg je een blog antwoord
| 23:43 |
Daar kijk ik naar uit...leuk
| 08:51 |
hoi mikodo, speciaal voor jou mijn succesnummer voor de bodem.
yoo.rs/carinaschoorl/blog/bokashi-1519734013.html?Ysid=88522
| 13:51 |
Dank je wel Carina, wat een hoed en snel alternatief/vervanging.
Vind je het goed dat ik jouw succesnummer in mijn blog meepak? Of kan ik beter verwijzen naar jouw naam en de naam van je blog?
Lijkt me mooi dat iedereen zijn eigen keuze maakt. Ik ben ook aan het uitproberen.
| 15:31 |
Je kan verwijzen, meestal plak ik er een LEES MEER onder.
| 16:40 |
Oke, dank je
| 16:49 |
Heel interessant. En waar bewaar je de boel, in de tuin?
| 19:36 |
Ja, het staat buiten in de tuin. Ik moet even kijken of het wel of niet gaat stinken. Eigenlijk moet het gaan broeien, het heeft dus ook warmte nodig van t zonnetje. Komt tijd, komt raad, komtplek en kennis
| 21:28 |
Theoretisch gezien moet het gaan stinken (vooral in het zonnetje), maar in praktijk... ik weet het niet, geen ervaring ermee ... dus ik ben benieuwd ;)
| 21:35 |
Het schijnt aan de doorlichting te liggen, we gaan het zien.
Of ruiken, hihihi
| 08:52 |
Oh als aanvulling: bij mij is het ongeveer na 3 weken compost als het goed gebroeid heeft.
| 15:31 |
Dat is best snel, komt dat omdat de verhoudingen zo goed aanhoud, door de juiste broei, of doe je nog andere extra dingen. Ik denk dan aan snipperen of toevoegingen?
| 15:42 |
nee niet veel eigenlijk. Wel woon ik in Portugal en is het hier zeer zonnig, dus warm. Ik denk de composthoop af en meng dus groen met bruin en af en toe wat poep, meestal afgedekt met gras of hooi als bovenste laag. Versnipperen doe ik niet, dat is me teveel werk.
| 12:42 |
Wat ik me afvraag bij deze manier: hoe krijg je nu de insecten in je hoop die nodig zijn voor het composteren? Ter vergelijk: ik heb een kuil in de tuin waar ik de verhouding groente/fruit meng met een tuinafvalhoop ernaast, zodat de verhouding goed blijft. Als ik na een maand omspit zit het vol leven: wormpjes, vliegen, mieren.... Hoe drukker, hoe meer compost lijkt het wel! Ik ben dan ook benieuwd hoe dat bij jou gaat?
| 15:30 |
Ja, dat is inderdaad een vraag. Ik heb al wel een schep tuinaarde toegevoegd, met hopelijk wat leven erin. Vliegen komen naar mijn mening overal net als mieren. Mijn groente en fruitafval zal hopelijk al bacteriën bevatten.
Verder ben ik ook benieuwd of de broei erin komt.
Je bent welkom om te volgen en dit soort vragen aan de kaak te stellen
| 15:40 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
private lease goedkoop
private lease goedkoop
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen