Na openen beperkt houdbaar; Hoe lang is dat eigenlijk?


Ten minste houdbaar tot....Te gebruiken tot.. en daarbij een datum op een verpakking. Dat is nog tot daar aan toe. Te gebruiken tot gisteren? Hmm, niet meer doen dus eigenlijk, volgens de fabrikant. Ten minste houdbaar tot gisteren? Even kijken en ruiken en beoordeel zelf of je het nog gaat eten. Zoiets dus. Maar hoe lang kun je iets bewaren ná openen? Ik nam de proef op de som. 

Mijn koelkast als leidraad

Ik duik de koelkast in en zie verschillende verpakkingen. Zo noem ik; Crystal Clear, groene pesto, smeerkaas en filet americain bovenstaande kopfoto kun je zien wat ik daar aantrof. Eigenlijk is alles 'beperkt houdbaar'.  Maar Filet americain laat ik geen week staan als het is aangebroken. In tegenstelling tot de Crystal Clear, die drink ik over 2 weken nog makkelijk.. 

Het onderzoek

Nou ja, onderzoek. Alles begint met Google natuurlijk. Google begeleidt me, via diverse zoektermen, naar verschillende fora, waar vooral vragen als 'Hoe lang kan ik deze saus bewaren' en 'Kan ik de sambal die ik 3 maanden geleden heb opengemaakt nog eten?' de revue passeren. Vervolgens kom ik op de website van het Voedingscentrum terecht. Daar is een tool te vinden, waar je simpel in kunt typen om welk voedingsmiddel het gaat en dan te zien krijgt hoe lang iets houdbaar is. Om het even bij mijn eigen producten te houden, 'gooi' ik mijn producten eens even in de tool. Eens kijken wat er gebeurt...

Zoals bovenstaande afbeeldingen aangeven; beperkt houdbaar is voor Smeerkaas 1 week, voor pesto 4 dagen, voor Crystal Clear 3-7 dagen en voor Filet americain 2 dagen.

Conclusie

Ik kan er eerlijk gezegd weinig mee, met de term 'beperkt houdbaar'. Het zal wel een juridisch iets zijn, die term op verpakkingen. Een standaardzinnetje die ervoor zorgt dat als je er ziek van werd, je nooit kunt zeggen dat op de verpakking tenminste houdbaar tot 1 januari 2020 stond. 

Dus mensen, even terug in de tijd, toen kijken, ruiken en proeven nog heel gewoon was. 

Quote

Als er geen schimmel op staat en het normaal ruikt en smaakt kun je het gewoon eten.

Mijn oma