Zo kom je los van al je 'moeten'

Zo kom je los van al je 'moeten'


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Moet je voor je gevoel nog van alles en staat dit je behoorlijk tegen? Is stil zitten en even helemaal niks doen moeilijk voor je? Met de volgende inzichten ontdek je hoe je deze dwang van ‘moeten’ lekker los kunt laten.

Hoe hoog leg jij de lat

Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel kan de oorzaak zijn dat jij het gevoel hebt dat je veel moet. Jij voelt je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de financiën, het onderhoud van je huis en tuin, de opvoeding van je kinderen, het bijhouden van sociale contacten etc. En waarschijnlijk doe je, net zoals ik, het liefst alles ook nog eens met enige perfectie. Dit maakt dat je behoorlijk veel van jezelf vraagt en je waarschijnlijk nog meer het gevoel creëert dat je van alles ‘moet’. Mijn ervaring is dat dit ‘moeten’ op een gegeven moment wel heel dwangmatig aanvoelt. Hierdoor gaan zelfs de meest simpele dingen me meer tegen staan, met als gevolg veel onrust en stress in mijn lichaam.

Wat voor mij heel erg goed werkt om los te komen van al mijn ‘moeten’, zijn de volgende inzichten:

Van wie moet je eigenlijk

Wie zegt dat je op dit moment moet gaan stofzuigen, die baan moet uit oefenen, naar dat feestje moet gaan etc. Volgens mij is er maar één iemand die jou verteld dat je dit moet doen en dat ben jijzelf! Er zijn uiteindelijk maar weinig dingen die echt moeten, let er maar eens op.

Je 'mag' in plaats van 'moet'

Als ik tegen mijzelf zou zeggen dat ik iets mag doen in plaats van dat ik iets moet doen, maakt dit een wereld van verschil. Ik mag het doen, maar ik mag het ook niet doen. Ik moet dus helemaal niks. We kunnen dus gewoon kiezen of we iets wel of niet gaat doen, heerlijk toch!

'Moet' je dat doen of 'wil' je dat doen

Zoals ik al eerder benoemde, ‘moeten’ voelt vaak heel dwingend. En als ik persoonlijk iets dwangmatig moet doen, dan staat dit op wat voor manier dan ook, mij al snel tegen. Daar komt bij dat het mij totaal niet motiveert als ik iets moet doen terwijl ik eigenlijk helemaal niet wil. Daarentegen als ik iets echt graag wil doen, dan ga ik als een trein. Ook bij de vraag of je iets zou willen doen, heb je een keuze mogelijkheid.

Wat zou er gebeuren als je besluit iets niet te doen

En vraag je daarbij meteen af hoe erg dit dan is. Hoe groot zijn de consequenties ervan. Stel je blijft bijvoorbeeld een keertje langer in bed liggen, je slaat het stofzuigen vandaag eens over of je besluit om een dag minder te werken, hoe erg is dit dan. Is je antwoord dat het inderdaad helemaal niet zo erg zal zijn, dan kan je dus met een gerust hart het vandaag een keertje (of vaker en misschien wel voor altijd ;)) niet doen.

Leef eens zonder verplichtingen

Probeer gewoon eens een dagje te leven zonder iets te moeten. Alles mag, alles kan en er moet helemaal niks. Zo’n dagje helpt mij om weer een beetje rust in mijn kont te krijgen. En her te ontdekken dat ik vrijer ben dan dat ik vaak toelaat.

Meer rust in je kont

Door meer los te komen van al het 'moeten' ervaar ik meer rust in mijn leven. Wat doe jij om meer rust te ervaren, om vrij te komen van al je 'moeten'? Ik ben benieuwd naar je reactie.Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (21 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Das echt wel een goede blog met supertips! Ga ik delen ;)
| 20:24 |
Hartelijk dank!
| 20:41 |
Goed blog! Ook heel nodig :-)!
Ik doe zoveel mogelijk de dingen die ik wil doen. Waar ik blij van word, wat mij gelukkig maakt. Het leven is te kort en we moeten inderdaad vaak van alles, maar als je goed kijkt, kunnen we veel schrappen en ruimte maken voor de leuke dingen in het leven. Als ik even gas terug neem, kan ik beter 'zien'. Thanks voor de reminder!
| 20:02 |
Wow mooi gezegd " beter zien" . Fijn dat je hier bewust van bent.
| 20:14 |
Mooi, die beslissing heb ik net genomen. Vaste baantje voor 1 dag opgezegd. De maandag is van mij, lekker luieren, naar vriendinnen, photospoppen etc, daar waar mijn hoofd naar staat. Mooi beschreven, ik ga je volgen
| 08:37 |
Dus je hebt los gelaten. Goed van je zeg. Dank voor je reactie en ik ga zeker terug volgen.
| 09:27 |
Moest ik wel in de loop der jaren leren te doen. Leuk yoors jij als vriend.
| 13:29 |
Gaat inderdaad vaak een tijdje over heen voordat de stap daadwerkelijk gezet is. Leuk zijn we nu vrienden ;)
| 13:32 |
Ik heb al voor mezelf gekozen. Geen baas meer, geen verplichtingen. Is het mooiste in het leven, deze vrijheid
| 20:19 |
Fijn om te horen. Dus geen ' moeten' voor jou?
| 20:43 |
Nee helemaal niet. Ik kan alles zelf bepalen wanneer ik wat wil en ga doen.
| 21:05 |
Juist door mijn keuze te leven in 2 Werelden is het mij gelukt minder te moeten van mij zelf en speciaal voor anderen!
| 19:04 |
Klinkt goed.
| 19:09 |
Ik moet van mij nix meer aan zee maar thuis wel maar niet te veel hihi
| 21:19 |
Prima toch!
| 21:22 |
Fijn om weer eens bij stil te staan. Ik moet zoveel voor mijn gevoel ..nu maar eens bewust ee bezig gaan ..ik mag ...
| 20:25 |
Goed van je ! Je zult ervaren dat bij...ik mag... Je de taak heel anders zal beleven. Laat het mij weten! :)
| 20:32 |
Ja, ik heb ook z'n soort blog geschreven: yoo.rs/vlindertje73/blog/nee-n-even-niet-1484306108.html?Ysid=13764 en deze vind je misschien ook wel interessant: yoo.rs/vlindertje73/blog/gun-je-zelf-ook-voelen-1457607766.html?Ysid=13764
Misschien kun je er iets mee... ;)
| 14:18 |
Ik heb je beide artikelen gelezen. Het lijkt erop dat we iets gemeenschappelijks hebben :) Mooi zeg! Dank voor deze reactie. En ik zal ook jouw blogs in de gaten houden.
| 19:22 |
Ja zo voelde dat ook, dus dacht gooi de links er maar even neer hier ;)
| 11:38 |
Heel mooi artikel. Ik ga het is proberen. Al vind ik het heel lastig. Maar wel heel helder
| 11:16 |
Blijven oefenen dan wordt het vanzelf eigen. Misschien vind je het volgende artikel ook interessant. " leiding geven doen we allemaal" Dit gaat over hoe je met je denken- voelen- doen patronen richting kan geven aan jezelf. :) Dank voor deze reactie.
| 12:19 |
Mooi artikel! Helder en helemaal waar. Ik probeer zelf ook te stoppen met 'moeten' en minder streng te zijn voor mezelf. Lastig, want ik merk toch dat deze eigenschap al vanaf kinds aan in mij zit. Het is dus ook een kwestie van gewoontes doorbreken. Dit artikel geeft je tools om dit te doen. Stukje cognitieve gedragstherapie. Mooi!
| 10:44 |
Dank je wel. Blijven oefenen. Misschien staan er nog waardevolle tips in het blog " leiding geven doen we allemaal" Een vrij simpel maar effectief stappenplan. Lees het maar eens en laat me weten wat je ervan vindt.
| 12:23 |
Erg uitgebreid, hier houd ik van!
| 11:05 |
Fijn, dank je wel.
| 13:00 |
Als ik ver in jaren terug kijk zie ik een extreem verantwoordelijk voelend meisje,
onderliggende natuurlijk onzekerheid en daardoor maar meer en meer presteren.
Extreem perfectionisme en dus tja ziekelijk gewoon en werd dus daardoor ziek.
kreeg de ziekte van Méniere die erbij hoort o.a.
De jaren gaven les na les op vele fronten en wat is het overheerlijk dat er nu totaal niets meer moet of hoeft.
Mogen genieten.. rust vrede en vooral die stilte in je bol en t zijn kunnen.
Dankbaar met mijn levenslessen ja, mooie duidelijkheid dit..dank je.
Natuurlijk mag ik wel heeeeeeel veel en geniet ervan als ik kan sparren of met elkaar schilder
| 10:55 |
Hartelijk dank voor het delen van je verhaal. Fijn om te horen dat er Heeel veel genieten voor terug is gekomen. Knap ook.
| 11:00 |
t Werd steeds makkelijker, waren harde klappen voor nodig en als laatste klapper op de vuurpijl: werd ik 3 jaar teruggeworpen en kreeg ernstige hartproblemen, kon totaal niets en dus stil zitten.
( t Gebeurde juist nadat ik de hele boel op zn kop had gezet om eens flink wat weg te doen
en ja dat bleef dus liggen wachten.)
Dit is opgelost met 6 x onder t mes en uiteindelijk een stel omleidingen... ik mag als ik zin heb zo nu en dan weer in actie komen en doe hoe t fijn voelt..pluis uit en gooi weg...
Je leert alles dan af en komt heerlijk dicht bij jezelf..wat naar leek, werd een cadeau..dank je..fijn
| 11:11 |
Heel herkenbaar zeg. Loop regelmatig over. Juist omdat ik zoveel 'moet'. En het geen wat je schrijft klopt helemaal. Maar het toepassen in de praktijk. Tja. Dat is bij mij een ander verhaal ;)
| 19:20 |
Haha, het doen. Inderdaad dat kan soms echt lastig zijn. Begin met kleine veranderingen, is mijn tip. :) Bedankt voor je reactie.
| 21:21 |
Mooie binnenkomer op Yoors!
Ik herken veel van wat je schrijft.
| 16:35 |
Goed geschreven hoor.
| 22:59 |
Fijn om te horen. Dank je wel.
| 08:27 |
Hihihi wat een timing! Ik ben mega gefrustreerd op het moment omdat ik nog zoveel MOET doen maar mijn lijf zegt van " ja...dahaaaaaaggg"
Ik moet dus niets......ZENNNNNNNNN
| 17:50 |
Haha top! Luisteren naar je lichaam dus. Dank voor je reactie. En ik wens je veel ZENNNNN toe!
| 17:52 |
Hahahaha thnxxxx
| 17:56 |
Mooie post met plezier gelezen.
| 12:07 |
Doet me goed :) Dank je.
| 12:09 |
Helder en duidelijk. Ik probeer zo min mogelijk 'verplichte dingen' op te pakken en tijd te nemen voor dingen die ik leuk vind. Muziek maken, schrijven, schilderen....
| 11:29 |
Mooi om te horen! Er zijn ook zoveel leuke dingen om te doen. Lekker genieten! Bedankt voor je reactie.
| 11:38 |
Ik moet niks van mezelf, en heb dit jaren geleden al toegepast. Ik werd gek van mezelf, dat is nu verleden tijd! Ik doe alles mijn manier, er is geen stress meer. Niemand verplicht mij iets te doen, op mijn rekeningen te betalen dan. Maar voor de rest niks.
| 11:29 |
Ik begrijp hieruit dat je goed naar jezelf(lichaam en geest) hebt geluisterd. Knap hoor! Bedankt voor deze bijdrage!
| 11:36 |
Zeker weten van wel! :D
| 11:37 |
Dit is een duidelijk en helder artikel. Wat ik heb gedaan om meer rust te ervaren en vrij te komen van al mijn 'moeten'? In 2002 ontslag genomen en naar Bali geëmigreerd, waar ik ben begonnen met webdesign toen m'n geld op was. Dat lukt prima als het je lukt om een andere manier van denken te adopteren, door de grenzen van je bewustzijn te verleggen. Leven en genieten in het nu zonder je zorgen te maken en zonder aan jezelf te twijfelen.
| 11:26 |
Amen to that!
| 11:37 |
:)
| 12:14 |
Respect! Dank voor deze reactie.
| 11:59 |
Thanks :)
| 12:14 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen